Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Jazzcore, drones en ritselrap
06 DEC 2016 • Door Sharona Badloe • Beeld: Incubate Festival • Meer blogs over Muziek Festival

Jazzcore, drones en ritselrap

De 6 meest unieke acts op Incubate Festival 2016.

Op 10 en 11 december zul je heel Tilburg voelen trillen. Daar vind je namelijk Incubate Festival, dé plek om de meest grensverleggende, experimentele en getalenteerde acts te ontdekken. Als je nog twijfelde Incubate te bezoeken, zal onze lijst je snel overhalen. Deze acts hoor je namelijk nergens anders. Met een CJP-pas krijg je ook nog eens 30% korting op een kaartje.

WIFE

Electronic // Deep // Ambient
Niet veel muzikanten maken de stap van black metal naar elektronisch, maar James Kelly doet het zonder omkijken. Hij schreeuwde eerst de longen uit zijn lijf als leadzanger van de band Altar of Plagues, nu produceert hij ambient, en een tikkeltje chaotische, tracks. Hij laat zich inspireren door Trent Reznor, James Blake, Kate Nash, Iggy Pop en Fleetwood Mac. Dat lijkt een willekeurige lijst artiesten, maar WIFE weet het samen te brengen tot een geheel. Na jaren toeren met de band Altar of Plagues had hij genoeg van dat sombere gedoe. Hij zegt dat hij er nu juist gek op is om ‘catchy pop songs’ te maken. Toch is zijn nieuwe materiaal eerder duister dan vrolijk. 

Jellephant & the Phantoms

Grunge // Shoegaze // Sixties // Punk
Jelle Haagsma uit Arnhem brengt de term garagerock naar een nieuw niveau. Zijn muziek is zowel dromerig als heerlijk ongepolijst. Ruwe grunge-gitaren, vocals die van onder water lijken te komen en een psychedelische vibe. Als Woodstock-bands ooit zouden jammen met acts uit de jaren negentig, was dit het resultaat. Live is hij te zien met zijn band The Phantoms, maar Jelle heeft helemaal niemand nodig om een album op te nemen. In de clip hieronder zie je hoe hij dat aanpakt.

Thaw

Black Metal // Progressive // Drone // Doom
Experimentele black metal op z’n best. De muziek van deze Poolse rockers is zowel agressief als hypnotiserend. Een ellenlange track met gitaarsolo’s van zeven minuten is niks bijzonders in de progressive metal-scene. Thaw gaat hier nét wat verder in. Hun nummer p/m/g duurt wel 25 minuten, zonder snelle riffs, scherpe gitaarsolo’s of grommende vocals. Het hele nummer bestaat uit lage opzwepende tonen, vreemde elektronische geluiden en hier en daar wat verdwaalde drums. Alsof je in een ruimteschip ons donkere universum door vaart, op weg naar een ijzige planeet. De track p/m/g is op Spotify te beluisteren. Hieronder zie je wat er gebeurt als ze wél hun vocals en gitaren erbij pakken.

Clipping

Rap // Noise // Experimental hiphop
Spijkers die in een bakje vallen, geritsel van papier, ruis van de TV: allemaal geen instrumenten. De jongens van Clipping maken een minimale beat van gekke geluiden en rappen daar razendsnel overheen. William Hutson and Jonathan Snipes waren roommates op de universiteit, pakten a capella raps van bekende artiesten en gooiden daar voor de lol noise beats onder. Later kwam MC Daveed Diggs erbij met zijn eigen raps. Het resultaat is onder andere deze track, waarvan de clip een visuele belichaming van de muziek lijkt.

Alfie Ryner

Jazz // Avant-garde // Metal // Mathcore
Deze Franse band speelt jazzcore, een mix tussen jazz en metal. Dat lijkt een vergezochte combinatie, maar experimentele metal is sterk beïnvloed door jazz. Als je kijkt naar avant-garde jazz sessies, met de ingewikkelde maten, snelle tonen en technische muzikanten, zie je de gelijkenis. Alfie Ryner zet met blazers en elektrische gitaren een zwaar en meeslepend geluid neer. Live zijn ze niet bang om eerst sfeer te creëren en langzaam op te bouwen. Op het moment dat de spanning je bijna te veel wordt, knallen ze helemaal los. 

Michael Nau

Folk // Pop // Funk
Deze Amerikaanse zanger is net zo divers als zijn schare trouwe fans. Hij schakelt over van authentieke country en dromerige folk naar uptempo funk- of popnummers. Hij begon als leadzanger van de eveneens uiteenlopende indie-bands Cotton Jones en Page France, maar besloot toch zijn eigen kant op te gaan. Zijn album Mowing kwam begin dit jaar uit en is even subtiel als indrukwekkend. Michael Nau is niet bang om zijn kalme gitaartonen en zachte stem voor zichzelf te laten spreken. Geen gedoe. Dat is ook wel eens fijn.

Benieuwd naar wat er nog meer voor spannends op de lineup staat? Koop een kaartje en kom erachter op de beste manier: door het zelf live mee te maken. Met een blauwe pas krijg je tot € 18 CJP-korting. Klik hier voor meer info.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.