Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hit or miss: daten in het EYE
28 DEC 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Expo

Hit or miss: daten in het EYE

Heb je ‘n date maar géén idee wat te doen? Geen nood. CJP test culturele plekken op hun datewaardigheid en we beginnen bij EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Daten. Wat een hel. Hoe vaak heb je niet tijdens een afspraakje van je stoel willen glijden om ongemerkt de kroeg uit te kruipen? Helaas blijft daten een must, willen we ooit samen met een wederhelft kunstgebitbruistabletten inslaan. Een leuke locatie kan je rendez-vous een flink eind op weg helpen. Daarom nam CJP’s Tommie in EYE de proef op de som en ging voor ’t eerst op date met acteur Sander Plukaard.

Varen over de baren

Het EYE Filmmuseum ligt op een steenworp afstand van Amsterdam Centraal Station. Handig dus als jij of je date met de trein komt. Omdat EYE aan de overkant van het IJ ligt, moet je eerst met de pont. Een goed begin van je date, want wat is er romantischer dan varen?
Hit or miss? Hit. Harstikke handig gelegen, zo centraal.

Jagen op filmcabines

Na de standaardontmoeting (‘Hoi, ik ben Tommie. Leuk je te ontmoeten.’) proppen we onze jassen en tassen in een kluis en rennen we de trap af. Op de benedenverdieping staan namelijk films-booths: de zogeheten ‘Pods’. Dat zijn cabines om elkaar af te troeven in een filmquiz of om gewoon rustig films te kijken. Superknus en daarom het grote doel van deze date. Helaas, bij aankomst zijn alle pods bezet. Shit. Dan maar eerst een drankje.
Hit or miss? Miss. Maar we geven de moed niet op en proberen het later weer.

Niet te min voor de trap

Het lunchgedeelte is bomvol. Da’s niet gek, want het panorama-uitzicht over het IJ is prachtig. De zon zorgt voor een magische schittering in het water. Gelukkig is het gebrek aan een tafel geen deal breaker voor ons en we strijken met koffie verkeerd en cola neer op de grote trap. Net zo comfortabel en met hetzelfde uitzicht. Best gezellig, want zo zitten we lekker amicaal naast elkaar. Sander en ik hebben genoeg te lullen. Een prima babbelfestijn dus.
Hit or miss? Hit. Een romantisch uitzicht en ruimte genoeg, zelfs als alle tafels bezet zijn.

EYE Filmmuseum Amsterdam
Prima uitzicht.

Roetsjen tussen je vingers

Als kind maakte ik er weleens een: een flipboek. Hierin teken je een poppetje (of iets anders keks) dat op iedere pagina nét een ander pose heeft. Als je dan de bladzijden door je vingers laat roetsjen, lijkt ’t net of het poppetje beweegt. In EYE’s Flipbook-hok word je gefilmd en de uitkomst komt in een Flipbook terecht.
Hit or miss? Hit. Leuke activiteit om meer op gang te komen. Het Flipbook met je foto’s kun je voor € 4,95 kopen in de EYE-winkel.

EYE Filmmuseum Amsterdam
Roetsj!

Shit, de Pods zijn nog steeds bezet. We proberen een vader en zijn dochtertje weg te pesten door opzichtig naast hun cabine te zuchten, maar Oorlogswinter slokt al hun aandacht op. Bah.

De Fransman en de pook

Best wel impressive is de 360°-filmkamer. Tientallen filmbeelden worden op de muren geprojecteerd en overal staan kasten met een fruitautomaatpook. Door hieraan te hengelen, tover je scènes uit de filmgeschiedenis tevoorschijn. Als we net verdiept zijn in het Two Strip Technicolor-proces van The Phantom of the Opera (1925), wil een luidruchtige Fransman ons dwarsbomen. We verstaan geen snars van zijn gebrabbel, maar aan zijn lichaamstaal lezen we af dat hij dolgraag aan die pook wil hijsen. Geen denken aan. Laat ‘m maar aan een andere pook trekken. Uit mijn ooghoeken zie ik dat vader en dochter Oorlogswinter beu zijn en ren als een bezetene naar de Pod. Met succes. Onze missie is geslaagd: ein-de-lijk hebben we een Pod geconfisqueerd.
Hit or miss? Hit. In de 360°-kamer word je volledig ondergedompeld in de filmgeschiedenis. Duimpjes op voor de pook waarmee je kunt zappen. Maak geen ruzie hierom en geef elkaar de ruimte om mooie fragmenten te zoeken. Pas wel op voor doortastende Fransmannen.

The battle der filmkennis

De gele cabine is superknus. Er zijn drie zitplaatsen, dus ook handig voor datende polyamoristen. Fuck die derde plek aan de zijkant, moet Sander gedacht hebben, want hij gaat recht naast me zitten. Een goeie graadmeter tijdens zo’n date: als de plek in het midden vrij blijft, is de kans groot dat de potentiële grootouder van je kleinkids er geen reet aan vindt. Óf dat je onwijs uit je bek stinkt. Wij zitten echter gemoedelijk tegen elkaar aan. Één nadeel; afkijken bij elkaars lichtgevende A-B-C-knoppen is nu ’n eitje. Isolde Hallensleben is onze quizmaster (afgaand op ‘Ik vind haar leuk’ en ‘Ja, zij is te gek!’ zijn we hier allebei blij mee) en loodst ons door een peloton aan filmvragen. We beginnen met ‘gemiddeld moeilijk’ en krijgen vragen voorgeschoteld over Walt Disney, Karakter en obscure films waarvan we nog nooit gehoord hebben. Wie wint? Ik natuurlijk. Sander wil wraak nemen, dus we maken ook de quiz voor filmkenners soldaat. Ik delf dit maal het onderspit en zo komen we beiden met een overwinning uit de Pod. Eerlijk zullen we alles delen.  
Hit or miss? Ongetwijfeld een hit. Jammer dat we weinig tijd hadden, anders hadden we er de hele dag gebivakkeerd met films als Ja Zuster Nee Zuster, Ben-Hur of Mon Oncle. Nadeel: de Pods zijn vaak bezet, dus je zult moeten strijden om een plekje. Kun je gelijk je checken of je samen een goed team bent!

EYE Filmmuseum Amsterdam
De gele rakkers in kwestie.

Green Screen Queens

Ik vraag me bij veel grote actiefilms af: hoe moeilijk is het om voor een Green Screen doodsangsten te veinzen met als tegenspeler een met bolletjes bedekt morph suit? In het EYE staat een Green Screen, zodat je zelf de hoofdrol kan spelen in een film. We kiezen voor Alice in Cartoonland en halen het onderste uit onze acteerkan. 
Hit or miss? Hit. Eindelijk onze droom als Green Screen Queen waar gemaakt. En met z’n tweeën samen in een film: mooier wordt het niet.

Onze date-tijd is om. Jammer, want we hebben de grote expositie nog niet eens gezien. Ook hadden we nog best een filmpje kunnen pakken in één van de grote filmzalen of ons kunnen laven aan ’t bier. Dat bewaren we maar voor een volgende keer.

Eindoordeel

Een dikke hit. Er valt zat te beleven in het EYE. Ook heb je genoeg kans om gezellig met elkaar te praten. Gaat dat babbelen juist heel stroef, kijk dan gewoon een film. Ben je weer zo’n twee uur zoet zonder een woord te wisselen. Gaan dus, met je date naar ’t EYE.

En Sander? Hij heeft me vooralsnog niet ten huwelijk gevraagd, maar een volgende date zit zeker in het vat. Als hij volgend jaar bij mijn ouders aan het kerstdiner zit, laat ik het jullie weten.

Tommie en Sander in EYE Filmmuseum Amsterdam

Bij EYE Filmmuseum krijg je ten minste € 4,50 korting op het museum en € 1,50 korting op bioscoopfilms. Benieuwd geworden naar Sander? Als je opschiet kun je ‘m nog nét op het toneel bewonderen. Hij speelt t/m 30 november de voorstelling Alink&Plukaards Kerstparadijs in Theater Bellevue, waar je € 2,50 CJP-korting krijgt.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.