Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit is er nog over van onze goede voornemens
30 DEC 2016 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Lifestyle

Dit is er nog over van onze goede voornemens

Iedereen kan goede voornemens maken, maar ze ook nakomen is duidelijk een ander verhaal. 

Dingen als ‘gezond eten’ en ‘meer sporten’ stonden – godzijdank – niet op ons lijstje. Nee, ons redactielijstje draaide om culturele voornemens. Zeven stuks om precies te zijn. Dit is de keiharde afrekening:

1. Elke week van het jaar één culturele activiteit

De afgelopen twee weken zagen redactieleden Jean Tinguely Machinespektakel in het Stedelijk, de finale van de Grote Prijs énWatskeburt?! De Musical. Hoezo één culturele activiteit per week? Per dag! Oké oké, er zijn dit jaar ook weken geweest waarin we vooral hard aan het werk waren, ’s avonds in de kroeg zaten of onder een fleecedekentje Heel Holland Bakt keken. Laten we zeggen dat er in 2016 absoluut progressie zat in onze wekelijks aanbevolen hoeveelheid cultuur.

2. De Facebook-evenementen waar je je voor aanmeldt ook echt bezoeken

Een zekere CJP-redacteur maakte dit jaar pas Facebook aan en was dus niet bekend met het fenomeen ‘wel op ‘gaan’ klikken, niet echt gaan’. Die zie je dan ook geen beloftes breken en trouw elk event afstruinen. Voor de rest van de redactie ligt het net iets gecompliceerder. Er kwam dit jaar weleens wat tussen, zoals een onverwachts bezoek aan de dierenarts of een kater from hell (no pun intended). Maar al met al ging het dit jaar al een stuk beter dan in 2015. Volgend jaar zijn we OVERAL!

3. Een heel concert lang je telefoon in je zak houden

Hier kunnen we kort over zijn: niet gelukt. We zaten zeker niet aan de extreem irritante kant van het spectrum dat gigs integraal filmt, maar hebben tijdens bijna ieder concert een fotootje gemaakt. Dat deden we echter niet voor de likes of om cool te doen; alleen om jou te laten weten hoe tof het was! We zagen dit jaar namelijk geweldige shows van onder andere St. Paul and the Broken Bones, C. Duncan en het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest en dat mag best vastgelegd worden.

4. Elke maand één boek of dichtbundel lezen

Hier wordt de CJP-redactie uiteen gespleten als een blok hout op bijltjesdag. De ene redacteur leest namelijk af en toe een bladzijde van het één of ander in de trein, terwijl de andere boeken, bundels en romans verslindt. Die taks van een boek of dichtbundel per maand wordt dus niet door iedereen gehaald, maar hè: dan schuiven we deze lekker door naar volgend jaar.

5. Een keer per jaar iets bezoeken/bekijken waar we een hekel aan hebben

Dit was een jaar waarin er weer talloze musicals op de planken stonden, een nieuwe Star Wars-film verscheen en verschillende ska-bands Nederlandse poppodia terroriseerden. Voor een deel van de CJP-redactie ware gruwels. Toch weerden we ons kranig: deze week ging de helft van de redactie nog naar een musical en Rogue One is ook al door ons gezien. Culturele verbreding much? Het enige wat we écht nog niet aandurven, is een liveshow van een ska-band. Tot op heden is niemand bekeerd tot het ska-evangelie.

6. Vaker de trein nemen (ergo: culturele dingen buiten Amsterdam doen)

Je zou het niet misschien niet zeggen, maar er is leven buiten de ring. Blijkt dus dat er ook musea buiten Amsterdam zijn! Alle gekheid op een stokje: het was hoog tijd dat wij eens niet voor de dertiende keer naar het Stedelijk gingen, maar de trein pakten naar Groningen of Middelburg. Zo zagen we dit jaar David Bowie Is in het Groninger Museum en struinden we op een zondagmiddag door het Zeeuws Museum. 

7. Meer klassiekers

We namen ons vorig jaar voor meer klassiekers te zien/beleven/mee te maken. Vanaf januari 2016 reciteerden we het mantra ‘om de toekomst te begrijpen, heb je het verleden nodig’ terwijl we oude platen van The Smiths luisterden, alle Harry Potter-films nog eens keken of een schets van Edvard Munchs De Schreeuw aanschouwden in het Van Gogh Museum. Met die klassiekerkennis zit het wel snor. Op naar een jaar vol nieuwe, frisse en ontregelende kunst!

Lees je dit en denk je: ‘pfff, wat een heftig cultuurdieet’? Je kunt het ook wat rustiger aan doen hoor! Een CJP-pas kost namelijk maar €17,50 per jaar. Dat heb je er zo uit met een paar bezoekjes aan het museum en/of de film!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.