Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Cultureel gesnuif in Zeeland
23 DEC 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Expo

Cultureel gesnuif in Zeeland

Het Zeeuws Museum is een bonte verzameling van Zeeuwse kapjes, mummies, een kakofonie aan insecten, schilderijen en andere kunst. Een ratjetoe dus. En juist daarom extra leuk!

Tijdens een weekendje Zeeland besloot CJP’s Tommie (samen met oud-redacteur Martine) een bezoek te brengen aan het Zeeuws Museum. De kater van het stappen in Middelburg was inmiddels gesust door een partij bolussen: klaar om cultuur te snuiven. Dit is wat opviel tijdens onze visite.

Het Zeeuws Museum zit verstopt in een Zweinsteinachtig hofje. We zijn nog niet binnen of al zwaar impressed.

Zeeuws Museum
Nét Harry Potter en Hermelien op Zweinstein.

Het eerste wat we zien, is een video waarin een jongen en meisje zich laag voor laag van hun klederdracht ontdoen. Ons commentaar richt zich vooral op de beugel van de vrouwelijke danseres (‘Een blokjesbeugel is toch geen klederdracht? Dan moet ze haar mond dicht houden. Waarom hebben ze niet voor een beugelloos model gekozen? Slordige casting!’) en als er éindelijk blote billen te zien zijn, is het meisje plots ingewisseld voor een andere chick. Fuck continuïteit, moeten de makers gedacht hebben.

De trailer. Zónder blote billen.

Houtbewerking. Da’s ook kunst. Mooi om het vakmanschap te zien in deze expositie. Het meeste ervan krijgen we echter niet mee, omdat zowel Martine als ik hoteldebotel zijn van het houtbewerkingsopperhoofd op de video, Caspar Labarre. We zoeken hem op op Facebook en hij blijkt gewoon in Amsterdam te wonen. Martine is inmiddels al zijn Facebookvriend, ik wacht nog met goede hoop tot mijn vriendenverzoek wordt geaccepteerd.

Caspar Labarre in het Zeeuws Museum
Het houtbewerkingsopperhoofd in kwestie.

Zeeuwse kapjes zijn grappig. Alsof je een schotelantenne op je kop hebt. Die zwartkleurige zien er zelfs best hip uit. Met een kekke outfit erbij, zou het zomaar een nieuwe trend kunnen worden. We testen alvast twee papieren versies: hot of totally not

Zeeuws Museum
Hit or miss?

Naast houtsnijwerken en Zeeuwse kapjes, hangt er ook kunst aan de muur. Oud én modern. We speelden ons favoriete museumspelletje ‘versoap het schilderij’ en fantaseerden erop los bij Zeeuws Interieur van A.A. Dillens: 

'Zeeuws Interieur' van A.A. Dillens
‘Tiny heeft in de club met iemand anders getongd. Haar kersverse man Riccardo (die een patienceverslaving met zich meesleept) ruikt de Hugo Boss-zweem en confronteert haar hiermee. Tiny’s bff Vlinder heeft alles doorgeluld aan Martijn, die weer beste vrienden is met Riccardo. Om de vrede (en haar vriendschap met Tiny) te bewaren, sust ze de boel. ’s Avonds gaan ze namelijk met z’n allen naar het casino en ze heeft geen zin in gedoe. Plus: het is niet de eerste keer dat Tiny met iemand heeft lopen bekken: ze staat bekend als het matras van Middelburg.’

Lang voordat YouTube zijn intrede deed, smolten toeschouwers al bij de aanblik van jonge katjes. Althans, wij wel. ‘Zie dan, hoe cute. Ahhhh… poeliepoeliepoeliewoeziewoezie…’ *smelt smelt*.

'Spelende katjes' van Henriëtte Ronner-Knip: YouTube avant la lettre.

Bij Uyt eygen ervarentheyd is kruip je in de insectenwereld van Johannes Goedaert (1617-1668). We wanen ons Erik in zijn kleine insectenboek. Overal afbeeldingen van kevers, vliegen, vlinders en andere beestjes. Dat doet me denken aan een zekere jeugdsentiment-film.
Ik: ‘Ken je nog die film Honey, I Shrunk The Kids? Dat die kiddo’s krimpen en vriendjes worden met mieren?’
Martine: ‘Nee, nog nooit van gehoord.’
Ik: ‘Oh, laat dan maar.’

-Strike a pose! Wat die modellen doen op de schilderijen doen, kunnen wij beter.

Zeeuws Museum
Smizen tot je erbij neervalt.

Trappen. Op elke verdieping zit een andere tentoonstelling. Dus bestijg je de trappen, omhoog en omhoog. Net Doornroosje. Hoe hoger we komen, hoe hoger de verwachtingen. Je kunt ook met de lift, maar daar voelen onze benen zich te goed voor.

In de nok van het museum vinden we de Wonderkamers: grote houten boxen met hierin een ratjetoe aan rariteiten. Tropische beelden, mummies, Zeeuwse relikwieën en ga zo maar door. Deze bonte verzameling is de perfecte afsluiter van ons bezoek. Tijd voor warme chocomel.

Houtbewerking, insecten, Zeeuwse fashion en blote billen: het lijkt een ratjetoe maar juist daarom is het Zeeuws Museum zo heerlijk. Het verveelt geen moment. Gaan dus. Goed excuus om eindelijk Zeeuwse bolussen in Middelburg te gaan eten. Vergeet niet met je CJP-pas te zwaaien, want dan krijg je € 4,25 op de toegangsprijs.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.