Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Met vodka en rijstwijn naar IDFA
03 NOV 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Film Festival

Met vodka en rijstwijn naar IDFA

Hoera! CJP serveert al vijf jaar lang de meest verrukkelijke documentaires op het IDFA. We vieren ons lustrum met een top-programma, voor ’t eerst in de grote zaal van EYE. Oftewel: megagroot scherm, fantastisch geluid en relaxte stoelen!

5 jaar CJP op IDFA mag gevierd worden. Met drank! Maar welke feestelijke drankjes passen het best bij zo’n dag? We helpen je een eind op weg.

Engelse thee

Je komt net uit bed als om 10:30 uur het programma start. Rustig in de opstart met thee dus, tijdens de eerste documentaire Who’s gonna love me now? We volgen Saar, die in een Israëlische kibboets is opgegroeid. Eén probleempje. Saar is homo en daar is z’n familie totaal niet oké mee. Dus hij peert ‘m naar Londen (vandaar die Engelse thee met heul veul melk). Als hij te horen krijgt dat hij besmet is met hiv, is de eerste gedachte die in hem opkomt: wie gaat er nu nog van mij houden? Nu hij ziek is, wil hij het allerliefste naar huis: Naar zijn familie, om zich met hen te verzoenen.

Hoewel dit vrij intens klinkt, is het een mooie, integere film. De boodschap is universeel; over de hele wereld en zelfs in Nederland worden er homoseksuelen nog steeds door hun families verstoten. ‘Neem maar een pilletje’, was de reactie van Saars vader op de coming-out. Het zal je pa maar wezen.

Rijstwijn

We hebben ondertussen onze lunch naar binnen gewerkt, dus de kurk mag van de fles. Proost! De reis gaat verder naar China, voor Dream Empire. Regisseur David Borenstein had ooit wel een hele opmerkelijke bijbaan. China bezit namelijk een aantal prachtige steden. Werkelijk adembenemend. Puntje van kritiek: er woont niemand. China staat bol van deze zogenaamde ghost cities waar nog geen woningen verkocht zijn. Daarom werd David bij bezichtigingen voor potentiële kopers ingehuurd door de 24-jarige Yana, om met andere blanken voor happy family te spelen. Dat hij dwarsfluit speelt is mooi meegenomen, kan ‘ie gelijk een band vormen met die jongen die wel aardig kan trommelen. Borenstein vond het zo bizar, dat hij Yana is gaan volgen. Waar ze in de eerste instantie het grappige van de situatie kunnen inzien (‘haha, die kopers denken dat hier allemaal gezellige mensen wonen, maar eigenlijk is deze stad keiverlaten. Lache joh!’) realiseren ze zich later dat het pure oplichterij is. En de ghost cities? Die staan nog vol verwachting op toekomstige bewoners te wachten.

Zijn er vragen komen opborrelen tijdens de film of wil je weten hoe je zelf ingehuurd kan worden als acteur in Chinese ghost cities? Je kan ’t tijdens de Q&A gewoon aan regisseur David Borenstein vragen.

CJP Serveert @ IDFA - Dream Empire
Stad zoekt bewoners.

Vodka

Tijd voor steviger werk: vodka. En dan niet van die Nederlandse zooi zoals Esbjærg of Bols. Hatsee; flink sterke Russische водка. Inderdaad, met onleesbare letters op het etiket. Een flinke slok kun je trouwens goed gebruiken, want zet je schrap voor The Road Movie. Die titel is vrij allesomvattend. Dmitrii Kalashnikov had het briljante plan om filmfragmenten van allerhande dashboardcamera’s aan elkaar te plakken. In het begin denk je: wat de fuck is dit? Ruim een uur lang zit je bij allerhande Russen in de auto en cross je over de wegen. Wat je zoal tegenkomt? Nou, gewoon. The usual: Bosbranden, ondergelopen straten, een neerstortend vliegtuig… In Rusland blijkt het ook harstikke normaal om moordwapens als bijlen, pistolen of messen in je auto te hebben. Waarom zoveel Russen eigenlijk een dashboardcamera in hun auto hebben? Als bewijs dat er écht een bezopen idioot je voorruit eruit heeft gerost met een sloophamer.

CJP Serveert @ IDFA
Een gekkie op je motorkap.

Bier

Heineken, Amstel, Brouwerij ’t IJ; het maakt niet uit, als het maar Nederlands bier is. De laatste film van de dag is een korte docu van vaderlandse bodem: Rocknrollers. Tieners Sia, Bas en Vince zijn niet alleen dikke maten, ze zitten ook samen in de psychedelische blues-rockband Morganas Illusion. Niet slecht, als puber al een rockster. Wanneer Sia depressief wordt, blijkt de vriendschap van het drietal ijzersterk te zijn. Het mooie aan deze film is dat hij heel oprecht gemaakt is, zonder enige sensatielust en met veel respect. Heel aandoenlijk.

De jongens van Rocknrollers staan na de film paraat voor jullie stortvloed van dringende vragen.

CJP Serveert @ IDFA - Rocknrollers
Rock-'n-rollend de puberteit door.

Van al die films en dat gelurk heb je vast honger gekregen. Geen paniek: aan ’t eind kun je gewoon op z’n CJP Serveerts een partij bitterballen naar binnen proppen. Die heb je dan wel verdiend.

CJP Serveert @ IDFA strijkt neer in het EYE op 19 november. CJP'ers betalen € 18,50 voor een kaart. Geen CJP-pas? Niet getreurd. Ook zonder ben je welkom, voor € 26,-.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.