Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 48
28 NOV 2016 • Door Rick van Veluw. • Beeld: De Staat. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 48

Hij is er hoor, de allereerste kerstplaat. Maar we hebben meer in deze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Wat dacht je van een sitar, een Nederlandse hiphoppionier en een Star Wars-personage?

Childish Gambino – Awaken, My Love! (album)

Een rappende acteur/actrice of een acterende rapper: vaak zijn het van die net-niet-gevallen. Het één lijdt hoe dan ook onder het ander. Donald Glover is de uitzondering. Fans van cultserie Community kennen hem als Troy Barnes en de rest van de wereld zal hem in 2018 zien in Star Wars als Lando Calrissian. Onder het alias Childish Gambino is hij bovendien een buitengewoon succesvolle rapper: zijn grootste hit V.3005 heeft meer dan 135 miljoen(!) streams op Spotify. Dat terwijl Childish Gambino geen hits maakt: een track als Me And Your Mama duurt langer dan vijf minuten en is een mini-hiphopera, met de ambitie van Janelle Monae en de bluesy funk van James Brown. Redbone is dan weer glijfunk met een gekke vervormde stem. Wat zou Donald Glover nog meer kunnen?

De Staat – O (Live in Utrecht) (album)

Verreweg de engste gebeurtenis van 2016 is de verkiezing van Donald Trump, maar in de pit belanden tijdens Witch Doctor van De Staat haalt ook de top-10. De viral clip is tijdens liveshows werkelijkheid geworden; een menselijke draaikolk rond zanger Torre Florim is een zekerheidje bij optredens. Je zou bijna vergeten dat De Staat live niet alleen draaikolken bouwt, maar ook nog eens steengoed speelt. De Nijmeegse band heeft na vier albums genoeg materiaal op zak om een zaal compleet kapot te spelen. Op dit live-album hoor je hoe De Staat dat doet met eigenzinnige artrock, een dosis swagger en een uppercut in de vorm van Witch Doctor. Daarvoor hoef je de pit helemaal niet in.

Elephant Stone – Ship Fools (album)

Stel: je krijg bij Pictoniary de opdracht een gitaar te tekenen. Dat lukt wel. Maar weet je ook hoe een banjo eruitziet? Een ukelele? Mandoline? Elephant Stone doet graag een duit in het zakje als het over obscure snaarinstrumenten gaat. Frontman Rishi Dhir neemt tijdens optredens namelijk altijd een sitar mee; oneerbiedig gezegd een langwerpige Indiase gitaar. Het levert zijn band Elephant Stone een uniek geluid op. Psychedelische muziek uit de jaren zestig wordt gecombineerd met traditionele Indiase tunes. Ship Fools knikt zonder blikken of blozen naar The Beatles en The Beach Boys. Bij vlagen wordt het zelfs zo lichtvoetig als Belle and Sebastian. Maar dan natuurlijk wel met onmiskenbaar Indiaas sausje en instrumenten als de sitar, dilruba en tabla.

Peter Doherty – Hamburg Demonstrations (album)

Vorig jaar werden de wildste dromen van alle dronken Britten waar: The Libertines kwamen weer bij elkaar én brachten een nieuw album uit. Die plaat – Anthems For Doomed Youth werd bovendien uitstekend ontvangen. Het lijkt voorzichtig aan weer goed te gaan met Libertine Pete(r) Doherty, die jarenlang worstelde met zijn drugsverslaving. Een rehab in Thailand hielp hem er vorig jaar weer bovenop. Nu verschijnt er een solo-album van Doherty: Hamburg Demonstrations. De Brit houdt het klein met prettige pubsongs als Kolly Kibber en I Don’t Love Anyone (But You’re Not Just Anyone). Vriendelijke liedjes van een vriendelijke man. Hopelijk lukt het hem clean te blijven.

Ali B – Een Klein Beetje Geluk (album)

Glen Faria, Ronnie Flex, Sevn Alias, Boef, Mr. Polska, Josylvio, Adje, Jandro, Idaly, Lijpe, Diggy Dex, Nielson, Ruben Annink, I Am Aisha, Kenny B, Brace: als je deze namen op het programma hebt staan, staat er een heel mooi festival. Maar dit is geen line-up: het zijn de gastartiesten op het nieuwe album van Ali B. De nieuwe hiphopsterren zijn de oude hiphopster niet vergeten. Ali B is druk met cabaret en tv, maar heeft kennelijk ook nog de tijd gevonden een plaat te maken. Een Klein Beetje Geluk is toegespitst op het hiphopgeluid van nu, met poppy housebeats, kleine songwriterliedjes en kille trap. Ali past zijn stijl aan op de gastartiest. Hij probeert Lijpe bij te houden op Mensen Redden en toont zich de gevoelige man op Ik Huil Alleen Bij Jou met Diggy Dex. Ali B kan het nog!

Marika Hackman – Wonderland (EP)

We schrijven donderdag 1 december en ja hoor, de eerste kerstplaat is binnen! De Engelse songwriter Marika Hackman waagt zich op Wonderland aan vijf covers van klassieke kerstsongs als O Come O Come Emmanuel en Winter Wonderland. Een slim voorproefje voor haar tweede album dat volgend jaar moet verschijnen. Hackman heeft nog altijd veel weg van Laura Marling, maar laat op Wonderland horen een eigen twist te geven aan uitgekauwde muziek. Driving Under Stars klinkt heerlijk zo: licht groovy en prettig ingetogen. Het doet je verlangen naar haar eigen werk. Laten we eerst maar eens wachten voordat het Kerst is. 

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.