Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 47
24 NOV 2016 • Door Rick van Veluw. • Beeld: Marc Deurloo. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 47

Een unieke Likkebaardend Lekkere Luisterlijst: we hebben alleen albums en nummers met maar één woord als titel! Luister naar Human, Häxan, Patience, Starboy, Koffer en Redemption.

Sevdaliza – Human (single)

Yes, eindelijk weer nieuwe muziek van de ongekroonde koningin van de Nederlandse alternatieve popmuziek! Als je Sevdaliza nog niet kent: Sevda Alizadeh maakte vorig jaar grote indruk met haar Children of Silk EP. De Rotterdamse maakt sensuele R&B waar triphop en jazz in doorklinkt. Human is opnieuw een parel van een track, die opent met flarden bossanova liftmuzak, maar al snel een ander pad induikt. Net als bij FKA twigs fascineert Sevdaliza door wat er juist niet gebeurd in haar muziek. Human houdt je aan je speakers gekluisterd door een trage, slepende beat met af en toe wat ruis en de bezwerende stem van Sevda. Minimalisme voor dummies. Dit is waarom Sevdaliza een kroon op haar hoofd verdiend.

Dungen – Häxan (album)

In 2007 trok Kevin Parker van Tame Impala de stoute schoenen aan. De eerste EP van zijn band was af, maar hij wilde het laten mixen door zijn lievelingsband: Dungen. Zij wezen zijn aanbod af. Reden: ze vonden de muziek fantastisch klinken. Niks meer aan doen, gewoon uitbrengen! Bijna tien jaar later is Tame Impala een van de grootste rockbands ter wereld en opereert het Zweedse Dungen nog altijd in de marge van het genre. Onterecht, want Dungen is een grote inspiratiebron geweest voor Tame Impala. Luister maar naar hun negende album Häxan: uitwaaierende baslijntjes, gortdroge drums en synths die je in hypnose brengen. Dungen put uit de rock van de jaren zestig en zeventig, maar laat zich op het instrumentele Häxan ook inspireren door Oosterse muziek en jazz.

James Watts – Patience (EP)

Om verwarring te voorkomen: James Watt is de uitvinder van de stoomlocomotief, James Watts is een jonge R&B-zanger uit Amsterdam. Dat je niet denkt dat dit een exclusieve reissue is van de debuut-EP van de Schotse ingenieur. Nee, de 21-jarige James Watts tekende dit jaar bij Top Notch en gooit er gelijk een release tegenaan. Collega CHO is fan en met Laten Gaan scoorde hij een hitje (1,4 miljoen streams op YouTube). Watts glijdt de Spotify-playlist van je zusje verder binnen met Patience. Alle R&B-invloeden van de afgelopen jaren horen we voorbij. Craig David, The Weeknd, Usher: Watts is er niet vies van.

The Weeknd – Starboy (album)

De ondoorgrondelijke wegen van de popmuziek: in maart 2011 bracht The Weeknd zijn eerste mixtape House of Balloons uit. Een tape met aardedonkere R&B over drugs en seks. Luister naar zijn nieuwe single I Feel It Coming en je hoort een wereld van verschil. Een luchtig pophitje met Daft Punk-snit, het had zo op Random Acces Memories kunnen staan. Can’t Feel My Face katapulteerde Abel Tesfaye vorig jaar naar supersterrenstatus en Starboy is de opvolger van hitalbum Beauty Behind The Madness. Op de eerste nummers horen we dat het heus niet alleen pop is dat de klok slaat: een track als Party Monster klinkt nog genoeg als de ‘oude’ Weeknd.

Ian Fisher – Koffer (album)

Mooie typering van Ian Fisher op de website van het Nederlandse Snowstar Records. ‘He (Ian Fisher, red.) is a 21st century country musician… just without a country.’ Fisher werd geboren in Missouri, opereert vanuit Berlijn en brengt zijn muziek uit op een Nederlands label. Een echte thuisbasis heeft de geboren Amerikaan niet en daarom is Koffer een logische albumtitel. Het gelijknamige nummer op de plaat maakt indruk: een ruige rocktrack waarin Fisher concludeert geen Duitser te willen zijn. Hij wil gewoon zijn wat ‘ie is. Klinkt heel filosofisch, maar is zo simpel als wat. Op Koffer vind je verder goudeerlijke americana en country.

Dawn Richard – Redemption (album)

Iemand bekend met Danity Kane? De groep werd in 2005 gevormd in het MTV-programma Making The Band en tekende een contract bij het label van P. Diddy. Voor een band die in een realityprogramma gevormd werd, hield Danity Kane het lang vol: het 10-jarige jubileum werd twee jaar geleden net niet gehaald na een ruzie in de studio. Dawn Richard maakte deel uit van de groep en gooit nu solo hoge ogen. Redemption is een plaat vol popsongs om je vingers bij af te likken. Dawn Richard pakt het iets grootser aan dan genregenoot Kelela en blaast je weg met vette producties en dito beats. Niet te missen als je van likkebaardend lekkere pop houdt.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.