Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 44
03 NOV 2016 • Door Rick van Veluw. • Beeld: GOSTO. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 44

Zonder nieuwe muziek kun je geen week vooruit, daarom een verse editie van de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Met een half gestopte band, een ex-stratenmaker en de beste shampootips voor je haar.

Gosto – Memory Ivy (album)

Roel Vermeer doet het voor de liefde en het vermaak. Dat is tenminste wat zijn bandnaam ‘Gosto’ grofweg betekent in het Spaans en Portugees. Het is de tweede naam van de jonge Amsterdammer, die in de richting jazz afstudeerde aan het Conservatorium. Na losse liedjes en een EP brengt hij nu zijn debuutalbum Memory Ivy uit. Knap hoe Gosto allerlei stijlen en geluiden versmelt tot één sound. Het is goed te horen dat Roel een jazzachtergrond heeft: zijn manier van zingen doet denken aan een genregenoot als Jamie Isaac. Gosto wordt nogal eens vergeleken met James Blake, maar dit klinkt meer als een geslaagd huwelijk tussen Bob Moses en Fyfe. Tracks als Ivy en My Bad kennen een soulvolle groove, maar durven ook elektronisch uit de bocht te vliegen.

Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra – LEAVES, the colour of falling

Wel gestopt, niet gestopt, half gestopt? Dat laatste lijkt nu waar te zijn voor de Deense band Efterklang, die er in 2014 de brui aan gaf. Nou ja; toen waren ze ook al niet heel duidelijk. De groep zei toen het begrip ‘Efterklang’ fundamenteel te willen veranderen. In de tussentijd gingen de leden van de band met aanvulling van een drummer vrolijk verder met het elektronische project Liima. Toch verschijnt er nu weer een album onder de vlag van Efterklang, samen met The Happy Hopeless Orchestra. Die pauze heeft Efterklang goed gedaan. Sowieso klonk de band nooit uitgeblust en is op de eerste single Stillborn direct een hele eigen signatuur te horen. Meer een soundscape dan een liedje, met tropische percussie, een zalvende accordeon, dreigende strijkers en engelachtige vocalen. Dit moet je echt even horen.

Rob Dekay – Alles Gaat Voorbij (EP)

Hij was stratenmaker, vuilnisman en fabrieksarbeider, maar bovenal maakt Rob Dekay al heel lang muziek. Van rappen in werkpauzes ging hij naar samenwerkingen met Akwasi en Dio. Alles Gaat Voorbij is zijn eerste EP, uitgebracht op Top Notch. Nu brengt het label niet alleen maar hiphop uit, maar een pure countrypopartiest hadden ze nog niet in de gelederen. Alles Gaat Voorbij staat vol met opgewekte countrypop en aanstekelijke liedjes als Tikken Van De Tijd. Dekay heeft een fijne stem en klinkt als Gerson Main die een halfjaar in Nashville heeft gewoond. Ook als je niet zo into country bent een mooie verzameling liedjes.

Soft Hair – Soft Hair (album)

Was jij je haar elke dag? Of juist twee keer per week? Gebruik je Andrélon, Schwarzkopf of gewoon AH huismerk? Heb je donker of licht haar? Is het snel vettig of juist altijd droog? Hoeveel spendeer je bij de kapper? Even een haar-kruisverhoor, want de nieuwe plaat van Soft Hair is eindelijk uit. Connan Mockasin en LA Priest vormen deze weirde combi en afgaande op hun kapsels ligt Andrélon Perfecte Puntjes sowieso ergens bij hen in de douche. Mockasin staat bekend om zijn vage softpop en LA Priest om zijn puntige electropopavontuurtjes, maar de muzikanten ontmoeten elkaar niet bepaald in het midden. Mockasin lijkt de kapitein op dit schip te zijn, luisterend naar bedwelmende droompop als In Love en Relaxed Lizard. Kam je haren en zet Soft Hair aan.

Lee Fields and the Expressions – Special Night (album)

Wie had ooit gedacht dat Lee Fields ooit nog een Drake zou pullen? Wij in ieder geval niet. Maar luister eens naar zijn single Special Night en hoor dat orgeltje op de achtergrond; dit is Hotline Bling pt.2. Zonder diepe bas en hiphopbeat, maar mét sfeervolle blazers en de formidabele stem van Lee. De soulzanger is al sinds 1969 actief en weigert te stoppen. Met The Expressions levert hij met Special Night alweer zijn vijfde studioalbum af. Een YouTube-gebruiker zette de perfecte, allesomvattende comment onder de video voor Special Night: ‘Keep it going Lee, jam after jam’. En zo is het.

 

Hinds – Holograma (single)

Hoe chagrijnig je ook bent, van sommige dingen ga je vanzelf glimlachen. Een compilatie met de beste kattenfilmpjes, een goede grap van je vriend(in) of een frikadel speciaal. Hinds is het muzikale geneesmiddel tegen chagrijn. Liveshows van deze Spaanse dames zijn onweerstaanbaar: het viertal is vroeger in een grote ketel met charme gevallen. Met de gunfactor zit het wel goed dus. De muziek die ze maken is al even charmant: rammelende gitaarpop met licht Spaans accent. Vergis je niet, want de liedjes zijn hartstikke goed. Holograma (in het Spaans) en When It Comes To You (in het Engels) zijn twee fijne tracks waar de ruis van het opnemen duidelijk hoorbaar is. Hinds toert al een tijdje de wereld rond met hun debuutalbum; hoog tijd dat ze Nederland weer eens aandoen.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.