Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kunst maken met Eerie Wanda
29 NOV 2016 • Door Sharona Badloe • Beeld: Sharona Badloe • Meer blogs over Muziek

Kunst maken met Eerie Wanda

Marina Tadic is het creatieve brein achter de dromerige band Eerie Wanda. Daarnaast tekent ze abstracte kunst. CJP maakte een kunstwerk met deze multidisciplinaire dame en sprak over inspiratie, haar opkomende album en Nirvana.

Eenmaal aangekomen in het afgesproken café strijk ik neer op een loungebank naast een neppe, doch sfeervolle openhaard. Marina komt naar me toe gelopen en stelt zich voor. 'Ik zal mijn tekenspullen even pakken!', zegt ze enthousiast. Als ze terug komt heeft ze een groot tekenboek en een koektrommel vol potloden en stiften in haar handen. Ze legt haar tekenboek op de salontafel en maakt het zich gemakkelijk op het dikke tapijt dat eronder ligt. Vervolgens slaat ze haar tekenboek open.

Een leeg vel papier

Marina is een kunstenares, vandaar dat ik samen met haar een kunstwerk wil maken. Ik ben zelf echter absoluut geen beeldende kunstenaar en merk dat het lege vel papier aardig intimideert. Het lijkt bijna uit te dagen om er iets mooiers van te maken dan het egale, eindeloze wit. Marina neemt die uitdaging maar al te graag aan. ‘Als ik voor mezelf teken, werk ik het liefst zonder plan. Ik begin gewoon en dan zie ik wel wat er gebeurt.’ Zonder plan zetten wij onze potloden op het grote vel. Eerst wat aarzelend, maar al snel vloeien de kleuren en vormen over het papier. Marina vind het heerlijk. ‘Ik merk dat mijn gedachten tot rust komen. Dat is zo fijn aan improviseren.’ Terwijl we zitten te tekenen, de openhaard naast ons flikkert en The Beatles door het café zingen, begrijp ik wat ze bedoelt.

De eerste vormen zijn er al

Zingen op de Kunstacademie

Hoe rustgevend tekenen ook is: voor Marina staat muziek centraal in het leven. ´Op mijn 14e kreeg ik mijn eerste gitaar en begon al snel zelf muziek te bedenken. Later op de Kunstacademie bleven mijn vingers kriebelen. Ik speelde in een band van een vriend, maar ben daar toch mee gestopt om zelf muziek te maken.’ Marina laat zich bij het maken van muziek op een hele andere manier inspireren dan bij beeldende kunst. ´Emotie inspireert me om muziek te maken. Met muziek kun je dat overbrengen zoals dat niet kan met woorden. Voor mij is het de meest directe vorm van kunst die er bestaat, met beeldende kunst heb ik dat minder.´ Marina merkt op dat we van grote kleurvlakken naar lijnen overgaan. ‘We zitten wel op één lijn.’ ‘We zitten op meerdere lijnen!’, roep ik, gebarend naar onze tekening. We liggen uitvoerig dubbel om ons flauwe woordgrapje.

Muzikale verrijking door Nirvana

Emotie is natuurlijk niet Marina’s enige inspiratie. Haar band wordt vaak gezien als psychedelisch met invloeden uit de jaren zestig. Marina houdt zich echter niet vast aan die periode. ‘Mijn muzikale ontwikkeling begon met Nirvana en bands die Kurt Cobain leuk vond. Dinosaur Jr, Sonic Youth en Young Marble Giants bijvoorbeeld. Dat heeft mijn ogen en oren geopend. Ik ben niet perse geïnspireerd door de jaren zestig, maar houd vooral van muziek die tijdloos is.’ We stoppen even met tekenen en kijken naar de stand van zaken. ‘Zullen we het papier anders omdraaien?’, stelt Marina voor. We draaien het vel om, zodat haar vormpjes aan mijn kant liggen en vice versa. Als ik zie hoe zij leuke blaadjes aan het tekenen is op mijn stengels aan de andere kant van het papier, begin ik enthousiast overal meer kleur aan toe te voegen.

Alter ego en Harry Potter

Eerie Wanda is voor Marina meer dan alleen een bandnaam. ‘Het is een alter ego. De naam hielp me om een wereld te creëren waarin mijn liedjes konden ontstaan. Ik voelde me altijd een beetje een buitenbeentje, een alien. Dat heeft echter wel in mijn voordeel gewerkt, al was het soms moeilijk. Vanuit die wereld ben ik namelijk creatief aan de slag gegaan.’ Marina’s teksten zijn vaak gebaseerd op haar eigen ervaringen, maar ze legt haar songteksten liever niet te veel uit. ‘Soms zijn de lyrics heel direct en verhalend, soms juist vervreemdend en dromerig, meer zoals mijn beeldende werk. De muziek is voor de luisteraar, die mag zelf bepalen wat het betekent.’ Als ik haar hier meer over wil vragen, roept ze uit: ‘Dit figuurtje lijkt op de snaai van Harry Potter!’ Alsof haar enthousiaste reactie het nog niet duidelijk genoeg maakt, vraag ik toch maar of ze een Potter-fan is. ‘Ja! Als ik ziek ben wil ik niks anders dan in bed liggen en Harry Potter kijken. Ik ben ook echt een huismuis.’

Aan kleur geen gebrek

Een duistere plaat

Haar succesvolle eerste album Hum is in februari 2016 uitgebracht. Marina is nu weer bezig met nieuwe liedjes schrijven. ‘Ik wil deze plaat persoonlijker maken. De vorige hebben we echt als band opgenomen in een studio. Deze keer willen we alles los van elkaar opnemen, we werken dan allemaal vanuit een privé-ruimte. Ik ben erg benieuwd wat eruit gaat komen. Het zal denk ik wat meer ritmisch en duister zijn.’ Marina vertelt over de muzikale klik met haar band. ‘Ik heb Jasper, mijn bassist, ontmoet via Jacco Gardner. Hij hoorde mijn demo’s en wilde meteen een plaat met mij opnemen. Toen we met de voltallige band mijn muziek gingen opnemen, klonk het vrijwel meteen goed. De band heeft nooit iets gespeelde wat ik niet bij mijn muziek vond passen.’

Nieuw album op een oude gitaar

‘Ik heb het hele nieuwe album geschreven op een akoestische gitaar uit de jaren veertig. Die kreeg ik van iemand die ik ontmoette in de trein. Hij is 81 jaar en een erg leuke man, we kletsten de hele treinrit lang. Zelf kan hij niet meer op de gitaar spelen, zijn vingers werken niet zo goed meer. Daarom gaf hij hem aan mij.’ Als Marina klaar is met haar verhaal kijken we nog een keer goed naar onze tekening. ‘Het is erg schattig geworden, we hadden eigenlijk een enge horror-tekening moeten maken. Dat was grappig geweest met deze mooie kleurtjes.’, zegt Marina. ‘Het kan nog!’, roep ik terug. ‘Kijk, ik heb de tekening heel erg eng gemaakt.’ Triomfantelijk wijs ik naar een boos gezichtje dat ik op een grote gele stip heb getekend. Marina zegt dat ze er helemaal bang van wordt. Ik waardeer de support. We voegen nog wat laatste figuren toe en het resultaat is een heel spektakel van vreemde vormen en kleuren. Een beeldende vertaling van de muziek van Eerie Wanda. Of misschien gewoon een knullig tekenwerkje. Oordeel zelf maar!

Ons meesterwerk is af!

Eerie Wanda staat zaterdag 26 november op Wintertuin Festival. Met een blauwe pas bezoek je dit festival met € 3,- CJP-korting. Klik hier om kaarten te kopen!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.