Ontdek
Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Is kweekvlees dé oplossing?
08 NOV 2016 • Door Sharona Badloe • Meer blogs over Expo Lifestyle

Is kweekvlees dé oplossing?

Al het vlees op ons bord, gekweekt uit een paar cellen in een lab. Dit toekomstbeeld komt nu wel heel erg dichtbij. Wij namen een kijkje bij de tentoonstelling Meat the Future.

Professor Mark Post heeft de eerste kweekvleeshamburger ondertussen al gebakken. Er is geen ontkennen meer aan: kweekvlees bestaat en men is hard bezig om het op de markt te krijgen. Het Cube Design Museum in Kerkrade besloot samen met Koert van Mensvoort, van Next Nature Network, om de (soms gruwelijke) mogelijkheden van kweekvlees uit te lichten in een expositie.  

Voer voor discussie

Bij aankomst in de expositie treffen wij het heden en de mogelijke toekomst naast elkaar: links twee levende kippen in een klein hok, rechts een kweekvleesinstallatie bestaande uit tubes en flessen met vreemd gekleurde vloeistof. Deze ingewikkeld uitziende installatie roept meteen de vraag op: hoe kweek je nou eigenlijk vlees? Koert legt het uit. ‘Je neemt cellen af van een dier, er zijn methodes waardoor het dier daar geen last van heeft. Die cellen plaats je in een omgeving waarin ze kunnen groeien. Mark Post liet uit deze cellen kleine stukjes spierweefsel groeien en maalde die samen tot een burger. Cellen hebben energie nodig om te groeien, bij deze burger werd dat gehaald uit kalfserum, wat ook gebruikt wordt in de medische wereld. Dit is natuurlijk nog geen compleet diervriendelijke oplossing, maar er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om energie uit algen te halen.’

De twee kippen in het hok lijken moe en zwak. Onze rondleider verzekert ons ervan dat ze hier maar tijdelijk zitten. Ze zijn gered uit een slachthuis, blijven acht weken in het museum en gaan daarna naar een kinderboerderij voor een beter leven. Toch is het erg moeilijk om de kippen daar te zien zitten. Koert wil dat men meer gaat nadenken over de consequenties van ons gedrag. ‘Ik eet zelf, net als de meeste Nederlanders, te veel vlees. Als we hiermee doorgaan wordt dat gewoon onhoudbaar voor onze planeet. Men schat dat we in 2050 drie keer het oppervlak van onze planeet nodig zullen hebben om de groeiende bevolking van vlees te voorzien. Iedereen weet dat de bio-industrie niet goed is, maar we willen ook niet alleen paddenstoelen eten. Ik vind het belangrijk dat alle mogelijkheden onderzocht worden.’

Na deze aangrijpende intro lopen we de tentoonstelling binnen. De ruimte is gevuld met lange tafels waar mogelijke gerechten van de toekomst bedrieglijk realistisch zijn uitgestald. We lopen langs een ongebakken, gebreide steak, glinsterend van het vleesvocht, soep waar een vleesbloem uit bloeit en een kweekvleesijsje, compleet met bloederige reageerbuis. De grootste uitdaging? Onze intense drang om alles aan te raken bedwingen. De gerechten zijn stuk voor stuk een compleet nieuwe belevenis. Volgens Koert is juist dit aspect van kweekvlees belangrijk. ‘Wat veel mensen niet weten is dat vleesproductie verantwoordelijk is voor een groot deel van broeikasgassen. Kweekvlees kost minder water, minder land en is diervriendelijk. Maar ik wil kweekvlees niet alleen benaderen vanuit de problemen die opgelost moeten worden. Het biedt heel veel nieuwe mogelijkheden en eetervaringen, daar kunnen we ons óók op concentreren.’

Veel mensen maken zich zorgen over de effecten van kweekvlees op ons lichaam. Men is bang voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Die worden onder andere gebruikt om groentegewassen mooier en sterker te maken. Volgens Koert hoeven wij ons daar geen zorgen over te maken. ‘Er komen geen genetisch gemodificeerde organismen bij kweekvlees aan te pas. Een stukje kweekvlees heeft dezelfde genetische opmaak als het dier waar het vandaan komt.’ Los van deze concrete zorg keuren sommigen kweekvlees vaak bij voorbaat al af, omdat het onnatuurlijk is. Koert is het daar niet mee eens. ‘Een heleboel dingen die wij doen zijn onnatuurlijk. Het proces van vlees kweken lijkt heel erg op kaas maken of bier brouwen, maar daar hoor je niemand over. Ik vind de bio-industrie veel onnatuurlijker. Wij zullen de natuur altijd beïnvloeden. De vraag is alleen: welke kant sturen we die op?’

Het schokkendst is nog wel de mogelijkheden die kweekvlees met zich mee brengt. Als je cellen van dieren kunt kweken, waarom dan niet van mensen? Wie weet kunnen we binnenkort een stukje van het bewaarde brein van Einstein proeven, of de billen van Kim Kardashian. Koert vond het belangrijk om ook dit aspect van kweekvlees tentoon te stellen. ‘Kannibalisme zit in ons verleden en met deze technologie zou dat wellicht kunnen terugkeren. Het zal iets blijven voor de extremisten, maar ik kan er geen morele bezwaren aan ophangen. Jezelf voorschotelen aan een geliefde, is dat poëzie of horror?’ 

Celebrity cubes. Smakelijk of niet?

Dit roept natuurlijk een hoop vragen op. Waar trekken we de grens? Is het overgaan naar kannibalisme ineens oké nu het om kweekvlees gaat? Met deze nieuwe technologie zullen we opnieuw moeten gaan nadenken over onze eetgewoonten. Dat is precies het doel van deze expositie: voer voor discussie.

Wat vinden de bloggers?

Elcke (27), vegetariër
Haar website De Groene Zus is voor mensen die houden van een eco-lifestyle.
‘Zoals op Wikipedia staat is de ‘doelstelling van veehouderijbedrijven in de bio-industrie het behalen van een hoge productie tegen de laagste kosten.’ Hier wil ik mijn geld echt niet aan uitgeven. Enerzijds denk ik dat kweekvlees een oplossing kan zijn voor dierenleed en milieuvervuiling. Anderzijds vind ik het 'onnatuurlijk.' Vlees heb je niet nodig om te overleven, er is genoeg ander voedsel. Voorlopig zal ik dit daarom ook niet eten.’

Tommie (31), vleeseter
Schrijft voor CJP.nl over kunst, cultuur en alles wat daartussen zit.
‘Het is erg indrukwekkend dat onze nieuwe technologie het mogelijk maakt om vlees te kweken. Ik moet eerlijk zeggen dat kweekvlees niet erg smakelijk klinkt, maar sta er zeker voor open. Het kan een goede oplossing zijn voor al het dierenleed dat momenteel gaande is in slachthuizen. Ik zou het zelf dan ook zeker proberen.’

Lawrence (26), vegetariër
Jongeren Milieu Actief is een organisatie van Milieudefensie voor milieubewuste jongeren.
‘Een gemiddelde Nederlander eet jaarlijks ruim 76 kilo vlees, volgens het voedingscentrum zou dat getal terug moeten naar 26 kilo. Dan is de bio-industrie niet meer nodig. Ik ben een voorstander van kweekvlees, maar we moeten ons niet alleen daarop concentreren. Het is alsof je wacht op een wonder terwijl je door blijft gaan met het verwoesten van de aarde. Dé oplossingen zijn vegetariër of veganist worden. Maar als kweekvlees op de markt komt en goed smaakt zal ik er geen problemen mee hebben om dat te eten.’

Galina (28), pescetariër (eet geen vlees maar soms een stukje vis)
Op haar blog Laws of Life schrijft Galina over milieu- en diervriendelijke alternatieven.
‘Mensen geloven vaak niet dat hun keuze invloed heeft op het grote plaatje. De Dalai Lama zei eens: ‘Als je denkt dat je te klein bent om een verschil te maken, probeer dan eens te slapen met een mug op je slaapkamer.’ Eet je graag een stukje vlees en wil je dat op een diervriendelijke manier doen, dan is kweekvlees zeker een uitkomst. Het zou bij mij niet wekelijks op het menu verschijnen, omdat ik vlees niet mis, maar ik zal het uit pure nieuwsgierigheid zeker eens proberen.’

De tentoonstelling in het Cube Design Museum loopt nog tot 11 juni 2017. Genoeg tijd om een uitstapje richting het mooie Limburg te maken dus. Je krijg met een blauwe pas ook nog eens 10% CJP-korting op een toegangskaartje.

Comments

Gerelateerde kortingen

Meat the Future
10% CJP-korting

Meat the Future

De toekomst van vlees