Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Er is een wapen tegen Donald Trump
16 NOV 2016 • Door Rick van Veluw • Beeld: Philip Kremer, Hanksy, YouTube. • Meer blogs over Muziek

Er is een wapen tegen Donald Trump

Het aanstaande presidentschap van Donald Trump is een nachtmerrie, let that be clear. Maar er zijn wapens om mee terug te slaan. Kunstenaars van de wereld, verenigt u!

Toen Donald Trump Florida, Wisconsin, Ohio en al die andere staten won, lag ik vredig te slapen. De verkiezingsnacht liet ik aan me voorbijgaan: de volgende dag moest er immers een vlucht naar Nederland gehaald worden. In een donker Pools hostel brak de ochtend aan met een NOS-pushbericht. Met een slaapdronken kop scrolde ik door mijn Twitter-timeline. Nog nooit ben ik zo wakker geweest om half zeven in de ochtend. Op weg naar het vliegveld bleef mijn smartphone dichtbij.

Grijpgrage kleine handjes

Ik zou bijna ‘vervelend einde van mijn vakantie’ typen, maar dat zou a) het understatement van het jaar zijn en b) een dikke middelvinger naar Amerikanen en in het bijzonder minderheden. Als Nederlandse, blanke heteroman zal ik veel en veel minder van Trump merken dan een donkere queer vrouw in een voorstad van Chicago. Zij krijgt direct te maken met zijn grijpgrage kleine handjes als hij volgend jaar januari geïnaugureerd wordt. Er zit straks een racistisch, seksistisch heethoofd in het Witte Huis die het leven van miljoenen Amerikanen nóg moeilijker zal maken.

Donald Trump door Phillip Kremer. (@phillip,kremer op Instagram)

Katy Perry en het MoMa

Toch is er een manier om Trump vier jaar lang tegen te werken en te staan voor de rechten van minderheden. Niet met een mitrailleur of vet veel boze petities, maar met kunst. Muziek, cartoons, schilderijen, theaterstukken of musicals: kunst spreekt tot iedereen. Kunstenaars, artiesten en culturele instellingen hebben daarom een belangrijke stem. Vaak ook een gigantisch bereik: neem nou Katy Perry met haar dik 94 miljoen volgers op Twitter, het Museum of Modern Art in New York waar jaarlijks meer dan 3 miljoen mensen voet over de drempel zetten of een krant als The New York Times (oplage van 1,3 miljoen), die een kritische cartoonist een podium geeft. Stuk voor stuk gigantische podia voor een anti-Trump geluid en beschermschild voor kwetsbare groepen.

Dump Trump door Hanksy.

Fuck Donald Trump

Natuurlijk gebeuren dergelijke dingen in de VS al: rapper YG maakt met FDT (Fuck Donald Trump) een protestsong, kunstenaar Plastic Jesus bouwde een muur rondom Trumps ster op de Hollywood Hall of Fame en het MoMa opent iedere donderdag zijn deuren voor LGBT-studenten tijdens een zogeheten Open Art Space. Je distantiëren van Trump en de armen wijdopen voor iedereen die verdraagzaam is: zo laat je als kunstwereld een krachtig tegengeluid horen. De diversiteit in kunstenaars, artiesten en culturele instellingen die van zich laten horen is minstens zo belangrijk. YG bereikt een ander publiek dan de gemiddelde bezoeker van het MoMa. Of dat nou een dikke fuck you is of een subtiele steek onder water.

Love is the answer

Waarom is het nodig om te blijven protesteren? Er is toch niets meer te doen aan Trumps aankomende presidentschap? Nee, dat klopt. Hij is democratisch gekozen door het Amerikaanse volk. Maar we moeten het nooit, nóóit, NOOIT normaal gaan vinden dat hij president wordt/is. Zijn presidentschap ‘gewoon’ gaan vinden is het normaliseren van racisme, seksisme en onderdrukking. Dat is waarom juist kunstenaars zich vier jaar lang tegen hem moeten keren: om telkens weer te laten zien dat er in onze wereld geen ruimte is voor de denkbeelden van Trump. Vraag maar aan Savages hoe het zit: love is the answer.

Helemaal eens met dit verhaal? Of kunnen kunstenaars zich volgens jou beter met andere dingen bezighouden? Laat je reactie achter in de comments!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.