Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De oma van de performance art
15 NOV 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Expo

De oma van de performance art

‘Álles voor de kunst’ was nog nooit zo accuraat als bij Marina Abramović. Ken je haar niet? Wij brengen je up-to-date.

Kwasten gebruik je om te schilderen, fotograferen doe je met een camera en beeldhouwen met gesteente. Performance art? Dat maak je met je eigen lichaam. De Joegoslavische Marina Abromović (1946) is een van de bekendste performance artists van de wereld. Deze maand komt het boek Walk Through Walls uit, waarin ze terugblikt op haar leven. En wát voor een leven!

Haar jeugd in Belgrado was bijzonder kut, met een moeder die haar sloeg. Volgens Marina heeft dit ook een positieve keerzijde: ‘Hoe verrotter de jeugd, hoe groter de artiest. Als je heftige dingen hebt meegemaakt, kun je dit verwerken in je stukken.’ Wat ze dan precies maakt? Zet je schrap!

Rhythm 10 (1973)

Je kent ze misschien wel, daredevils die razendsnel een mes tussen hun gespreide vingers hakken. Marina is zo’n durfal. Al spuit het bloed eruit, ze gaat onverstoorbaar door.

Bloedbad.

Rhythm 0 (1974)

Vanwege de kritiek die Marina kreeg op de zelfbeschadiging in haar stukken, besloot ze de rollen om te draaien en het lot in de handen van het publiek te leggen. In een studio in Napels stalde ze 72 voorwerpen uit op een tafel. Deze varieerden van een roos, veer en parfum tot een schaar, mes en pistool met kogels. Je kent het wel, spullen die iedereen in z’n rommella heeft liggen. Zes uur lang stond ze stil als een pop en de bezoekers mocht alles met haar doen wat ze wilden, zonder consequenties. De avond begon lieflijk, waarbij toeschouwers haar kusten of met parfum bespoten. Tegen het einde veranderde de performance in horror: Marina werd halfnaakt door de kamer gesleurd, gesneden, geprikt en iemand propte een geladen pistool in haar handen. Gezellig, die museumbezoekers.

AAA-AAA (1978)

In 1976 ontmoette Marina de Duitse performance artist Ulay, die twaalf jaar lang haar liefdes- en kunstpartner was. Ze kleedden zich hetzelfde en deden álles samen. In AAA-AAA blèrt het duo de longen uit het lijf, terwijl ze steeds dichter bij elkaar komen. Zo dicht, dat we hopen dat ze van tevoren hun tandjes hebben gepoetst.

The House with the Ocean View (2002)

Twaalf dagen lang in de New Yorkse Sean Kelly Gallery wonen. Marina heeft ‘m afgevinkt op haar bucketlist. Drie kamers: eentje met een houten bank om op te slapen, de tweede met stoel en tafel en de laatste met een toilet en douche. Die hele periode at ze niks, had alleen maar water te drinken en kon niet naar beneden; de traptreden naar de begane grond waren vervangen door vlijmscherpe messen. Een cultureel verantwoorde tegenhanger van Big Brother dus.

The Artist Is Present (2010)

Haar bekendste werk is nog niet zo heel oud. In het Museum of Modern Art (ook wel liefkozend MoMa genoemd) besloot ze gedurende drie maanden elke dag acht uur lang tegenover een lege stoel te gaan zitten. Bezoekers konden daarop plaatsnemen en in Marina’s ogen kijken. De curator waarschuwde dat ze voorbereid moest zijn om drie maanden naar een lege stoel te koekeloeren. Hij had het flink mis. Het stuk werd zo populair, dat mensen ’s nachts voor de deur sliepen om verzekerd te zijn van deelname. The Artist Is Present werd het hoogtepunt van het culturele seizoen. Marina vermoedt dat het te maken heeft met ons verlangen naar menselijk contact. ‘We appen elkaar continu maar zien elkander bijna niet, terwijl we bij elkaar om de hoek wonen!’ Prachtig is het moment waarop haar ex-partner Ulay op de stoel plaatsneemt. Janken!

An Artist’s Life Manifesto (2011)

Tijdens het diner MOCA Gala wordt het kunstenaarschap gefêteerd. Leukste deel van dit manifest? Als dessert worden twee grote taarten binnen gedragen, in de vorm van een naakte Marina en Blondie-zangeres Deborah Harry. Het aansnijden van de taarten is smakelijk maar tegelijkertijd oh zo gruwelijk.

Wil je meer te weten komen over Marina Abramovic? Het boek met haar memoires Walk Through Walls komt eind november uit. Bij het American Book Center krijg je altijd 10% korting met je CJP-pas.

Bron: CBS Sunday Morning, Marina Abramovic Institute

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.