Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP gaat de politiek in op IDFA
25 NOV 2016 • Door Rick van Veluw. • Meer blogs over Film

CJP gaat de politiek in op IDFA

De tijden zijn woeliger dan ooit en ook in de bioscoop ontkom je niet aan de werkelijkheid. Wij kozen op IDFA voor de politieke route en werden er niet per se vrolijk van.

Het gaat namelijk niet zo goed in Oekraïne, Indonesië en Egypte. Een ooggetuigenverslag vanaf rood pluche.

When Will This Wind Stop

Details: Door Aniela Astrid Gabryel, geschoten op de Krim. Volgens ons nog altijd Oekraïne, maar een Rus zal je anders vertellen.
Waar gaat het over: De documentaire volgt vier Krim-Tataarse families; een minderheid die altijd op de Krim heeft geleefd. In 1944 werden alle Krim-Tataren door Stalin gedeporteerd naar omliggende landen. Daarbij kwamen zo’n 100.000 van hen om het leven. Door de annexatie van de Krim door Rusland herleven veel Krim-Tataren die geschiedenis.
Wat vinden we ervan: Er spreekt een enorme machteloosheid uit When Will This Wind Stop. De geportretteerde mensen zijn verslagen en lijken doelloos rond te lopen in een gebied dat ineens niet meer van hen is. Veel Krim-Tataren zijn gevlucht naar Oekraïne. De overblijvers spreken. Een oude man praat via Skype dagelijks met zijn kleinkinderen die naar Oekraïne zijn gevlucht. Verder zie je hem door zijn tuin scharrelen en huilen. De oudste hoofdpersonen hebben de deportatie van 1944 meegemaakt en zien die afschuwelijke geschiedenis zich herhalen. Een meisje vertelt geen Oekraïense muziek meer te luisteren in de bus; je kunt dan zomaar in elkaar geslagen worden. When Will This Wind Stop is een sobere, uitzichtloze documentaire. Er glinstert niets in al die grauwheid. Zware kost dus, maar goed en belangrijk dat deze minderheid een stem krijgt.  
Cijfer: 8.

Cuts

Details: Door Chairun Nissa, geschoten op verschillende plekken in Indonesië.
Waar gaat het over: In Indonesië kun je niet zomaar een film maken en die zonder slag of stoot vertonen in de bioscoop. Nee, die film moet eerst langs The Indonesian Film Censorship Board. Bevat je film sodomie, vulgaire scenes of maatschappelijke onvrede, dan is de kans groot dat 'ie wordt afgekeurd. Cuts volgt de regisseur en producent van een gewaagde film die wordt afgewezen door de censuurpolitie.
Wat vinden we ervan: Dit uur van ons levenkrijgen we helaas nooit meer terug. Cuts is een onsamenhangende en verwarrende documentaire, zonder duidelijke lijn of boodschap. Scènes van geweigerde films worden afgewisseld met vergaderingen, openbare zittingen en andere gekkigheid uit de bureaucratische molen in Indonesië. Nergens neemt Cuts een heldere positie in of wordt de rode draad van het verhaal duidelijk. Er is nog niet eens een handvol memorabele shots of scènes. Cuts had wel wat cuts kunnen gebruiken. Gauw weer door.
Cijfer: 4.

Whose Country

Details: Door Mohamed Siam, geschoten in Egypte.
Waar gaat het over: Het verhaal wordt verteld vanuit regisseur Mohamed Siam, die geboren en getogen is in Egypte. Hij volgt in Whose Country een (ex-)agent die een boekje open doet over de Egyptische politie. Intussen staat Egypte letterlijk en figuurlijk in de fik door de revolutie en Arabische Lente.
Wat vinden we ervan: Bij de screening van Whose Country mogen geen foto’s gemaakt worden. Ook mag je de namen van de hoofdpersoon van de film niet noemen. Zo gevoelig ligt het onderwerp in Egypte dus. Als de protagonist een boekje opendoet over verhoortechnieken of de willekeur van arrestaties, dan snap je waarom. Hij verliet de politie vanwege het onrecht. Een politieman in Egypte verdient een waardeloos loon en daarom plukken ze vaak random mensen van de straat om bij te verdienen. Alleen als je betaalt kom je vrij. Logisch dat Egyptenaren de politie haten en de woede zich tijdens protesten in 2011 grotendeels tegen de politie worden gericht. Siam schiet een mysterieus portret van deze ex-agent: waarom vertelt hij dit allemaal? Is hij echt een moraalridder of zit er een ander motief achter? Met de val van Mubarak lijkt er hoop te zijn voor een eerlijk systeem. De hoofdpersoon sluit zich weer aan bij het korps. Die hoop wordt verbrijzeld na de opkomst van de Moslimbroederschap en een nieuwe revolutie. Dan onthult de hoofdpersoon zijn ware aard, maar blijft de mist intact. Net als in When Will This Wind Stop wordt een machteloze situatie geschetst: hoe verzet je je als individu tegen een groot (corrupt) systeem? Opnieuw een weinig hoopvolle, maar wel razend interessante documentaire over een hopeloos ingewikkeld land.
Cijfer: 7,5.

Ook zin gekregen in een politieke route? Of heb jij het liever luchtig? IDFA heeft het allemaal. Het festival duurt nog tot en met 27 november en CJP’ers krijgen € 2,50 korting op een filmticket.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.