Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
55 jaar CJP: dit leerden we ervan
22 NOV 2016 • Door Rick van Veluw. • Beeld: CJP. • Meer blogs over Theater Muziek Film Festival Expo Lezen Shoppen Lifestyle

55 jaar CJP: dit leerden we ervan

Het is een week lang feest op kantoor: CJP bestaat 55 jaar! Dit heugelijke feit vieren wij groots op de redactie, maar we kijken ook uitvoerig in de achteruitkijkspiegel.

Van zelfreflectie leer je immers. We doken de archieven en bundelden de 10 opvallendste lessen uit 55 jaar CJP.

1. Er is meer in het leven dan sigaretten en goedkope films.

De Amsterdamse jeugdraad maakt zich in 1961 behoorlijk druk over het oprukken van de massacultuur. Kunst met de grote ‘K’ zou in het gedrang komen. Volgens hen moet de jeugd ‘leren beseffen, dat het leven nog door iets anders gevuld kan worden, dan door een sigaret of door een goedkope film.’ De CJP-kaart is het antwoord: korting op cultuur. Voor één gulden vijfentwintig (€ 0,57) krijgen alle jongeren in Amsterdam korting op verschillende culturele uitstapjes.

Een mooie beschrijving van jongeren anno 1960.

2. Er is leven buiten Amsterdam.

Het kost CJP zes jaar dit te ontdekken, maar in 1967 krijgt de pas ook landelijke dekking.

3. Eén gulden vijfentwintig is belachelijk weinig geld.

Daarom wordt de pas in 1976 fiks duurder; vanaf dat moment kost een CJP-kaart vijf gulden. Het jaar daarvoor is de 300.000ste pas uitgereikt.

Een affiche uit 1970.

4. Propaganda is oké!

In 1977 gaat CJP – helemaal in Koude Oorlog-stijl – op propagandatour door Nederland. Zodat jongeren hun sigaretten en goedkope films dumpen en zich wagen aan échte kunst.

5. Ramses Shaffy is een toffe peer.

Dit wisten we ook al voordat we de archieven indoken, maar wordt nog even onderstreept door Shaffy zelf als hij in 1968 pashouders voor de helft van het geld naar binnenlaat bij zijn eigen Shaffy Theater in Amsterdam. De zanger krijgt in 1977 de zilveren CJP-pas cadeau voor zijn culturele verdiensten.

6. Dick Bruna is een toffe peer.

Ook Bruna is fan van ons. In 1980 maakt hij de illustraties bij een folder om CJP’ers te werven. De typische Bruna-poppetjes vertellen waar je allemaal korting op krijgt en bovenaan de folder staat in dikke zwarte letters ‘CJP is een goede investering’.

Het door Dick Bruna geïllustreerde affiche.

7. Bert Visscher is een toffe peer.

De Groningse cabaretier wijdt een heel liedje aan CJP. Thanks Bert! Wel verwijzen we je graag naar onze kortingspagina; daar zie je in één oogopslag waar je allemaal wel korting op krijgt.

8. Het eerste CJP magazine is het tegenovergestelde van wat we vandaag doen.

Veel informatie, weinig foto’s. Dat vindt je in het eerste CJP magazine dat in 1987 bij CJP’ers op de mat valt. Tegenwoordig is die verhouding eerder omgekeerd, want jullie vinden plaatjes leuker.

9. Jules Deelder is een toffe peer.

Ook Deelder wordt door CJP bewierookt: in 1986 krijgt hij de Zilveren CJP-prijs voor zijn voorstelling Deelder spreekt. 

Het eerste CJP magazine.

10. Everybody loves CJP

In 1999 maakt CJP zich onsterfelijk bij leerlingen door heel Nederland: dankzij de komst van het vak CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) krijgen alle havo- en vwo-leerlingen een gratis Cultuurkaart.

Wil jij over vijf jaar ook in deze blog genoemd worden als toffe peer en profiteren van cultuurkortingen van Groningen tot Maastricht? Koop dan nu een CJP-pas voor maar € 17,50!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.