Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zo praten we bij CJP
10 OKT 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Wikimedia, Pexels, Pixabay. • Meer blogs over Lezen

Zo praten we bij CJP

Japke-d. Bouma is dé kantoorgoeroe van Nederland. In haar nieuwe boek Uitrollen is het nieuwe doorpakken pakt ze onbegrijpelijk kantoorjargon aan. Dat inspireerde ons bij CJP om niet langer iets op te pakken, maar het gewoon te doen.

In NRC Handelsblad schrijft Japke-d iedere week een column over het kantoorleven; volgens haar ook wel de kantoorjungle. Die lul van sales met z’n teenslippers moet het meestal bekopen, maar nog vaker gaat Japke-d tekeer tegen kantoorjargon. In Uitrollen is het nieuwe doorpakken rekent ze definitief af met stuurgroepen, klankborden en aanjaagprocessen. Wij legden ons oor te luisteren tijdens enkele CJP-meetings – eh, vergaderingen – en selecteerden CJP’s Grootste Jeukwoorden.

Zullen we even gaan zitten?
Verwarrend, want meestal zit de persoon die dit vraagt al (de hype van staand werken is nog niet doorgedrongen op de burelen van CJP). Nee, de persoon in kwestie vraagt op deze manier of er even overlegd kan worden.
Kan jij daar input voor leveren?
Handig om te zeggen als je ook geen idee hebt wat er precies nodig is. Met ‘input’ wordt vaak een plan, idee of inspirerend mailtje bedoeld. Zolang je maar even hebt nagedacht over wat er net besproken is (toen je ging zitten).
Iets uitzetten
In het vissersjargon is dit ook een populaire term. Meestal is ‘iets uitzetten’ een mail sturen naar iemand waar je wat van nodig hebt.

Is hij iets aan het uitzetten of aan het oppakken?

Wil jij dat even oppakken?
Het is niet zo dat er continu spullen van onze bureaus vallen, maar deze kantoorterm wordt bovengemiddeld vaak gebruikt @ CJP HQ. Iets ‘oppakken’ is simpelweg iets regelen of iets doen, zonder dat het op de grond ligt.
Iets terugkoppelen
Trekhaak, anyone? Voor het ‘terugkoppelen’ van iets hoef je niet technisch aangelegd te zijn; het is gewoon een synoniem voor reageren op je mail.
Het beeld moet leading zijn
Volgens leermeester Japke-d hebben veel jeukwoorden een Angelsaksische herkomst. Zo ook het woordje leading: deze zin valt nog het best te vertalen met ‘het beeld moet het belangrijkst zijn.’

Hier moet duidelijk nog wat worden teruggekoppeld.

Er een klap op geven
Dit zou in de letterlijke zin veel spektakel opleveren. Maar de kantoorvloer is (meestal) geen boksring: als je ergens een klap op geeft, zorg je ervoor dat er binnen korte tijd vooruitgang wordt geboekt.
Wat is de beste manier om het aan te vliegen?
Soms heeft tergend kantoorjargon nog wel ergens iets te maken met de echte betekenis, maar ‘aanvliegen’? Wie heeft dit ooit ingebracht, eh, verzonnen? ‘Aanvliegen’ betekent zoiets als ‘aanpakken’. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, jongens.
Ergens op schieten
Murder on the kantoorfloor? Nee hoor, de geweren blijven gewoon thuis als we ergens op schieten. Tijdens de redactievergadering doen we dit graag: iemand heeft een idee voor een blog en de anderen leveren daar (positieve) kritiek op.

Schiet hier maar eens op.

On top of mind
Er werken écht geen Britten bij CJP, ik verzeker het je. Toch zijn we besmet met het Angelsaksische jargon. Als iets on top of your mind is, heeft het prioriteit.
De verwachtingen managen
Een absolute parel uit het CJP kantooroeuvre. Met dank aan collega Lisa voor de uitleg: je managet de verwachtingen als je een gesprek gehad hebt met iemand waar je mee wilt samenwerken. Verwachten we allebei wel hetzelfde van dit gesprek? Voilà.
Ergens op in springen
Ook dit kan gewelddadig zijn, of juist heel leuk (in het geval van een trampoline). ‘Ergens op in springen’ valt in de categorie ‘ergens op in haken’: reageren op actueel nieuws door er zelf bijvoorbeeld een Facebookpost aan te wijden.

Hier is duidelijk ingesprongen op het fenomeen 'palingpop'.

Iets aftikken
Gebruiken de meeste mensen alleen in de kroeg, maar bij CJP wordt het ook op kantoor gebruikt. ‘Iets aftikken’ is iets regelen, iets afronden.
Over het weekend heen tillen
Hebben we de zonde van deze kantoorfrase niet allemaal ooit begaan? Er wordt heel wat getild in Nederland, maar dan in de figuurlijke zin van het woord: we stellen het uit en maken het later af.
Dat is een mooi haakje
Een echte CJP-favoriet. Kunnen er campagnes aan blogs aan kortingsitems aan festivals gekoppeld worden? Super man. Dat is een mooi haakje.

Stop maar mensen, het haakje is gevonden!

Je vindt Uitrollen is het nieuwe doorpakken van Japke-d. Bouma bij de betere boekhandel.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.