Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
You only LIFF once
18 OKT 2016 • Door Rick Van Veluw • Beeld: Gerda Dendooven, YouTube. • Meer blogs over Film

You only LIFF once

Het Leiden International Film Festival is net als het leven: het schiet van drama naar thriller en van komedie naar romantiek. Daarom vervingen wij ‘life’ op tenenkrommende wandtegeltjes met ‘LIFF’ om jou de beste films te tippen.

Het Leiden International Film Festival heeft namelijk een zeer sterk programma en een gezegende wandtegeltjesafkorting. Wij pakten er levensoneliners bij en vervingen het leven door LIFF. Dit is dé tiplijst voor de beste films die je deze maand op LIFF kunt zien.  

‘LIFF is 10% what happens to us and 90% how we react to it’.

In I, Daniel Blake zie je hoe die 90% eruitziet als Daniel Blake na een hartaanval werk moet zoeken. De 59-jarige timmerman is een digibeet die de muis oppakt en hem op de linkerbovenhoek van het scherm drukt. In de bureaucratische mallemolen ontmoet hij alleenstaande moeder Katie en haar kinderen. Pas op: door I, Daniel Blake krijg je gegarandeerd een rothekel aan ambtenaren.

‘LIFF is a gift.’

Zo is dat: net als het leven, is het Leiden International Film Festival een geschenk. Voor Hank is dat geschenk een aangespoeld lijk op het onbewoonde eiland waar hij al een tijdje vast zit. In de absurdistische film Swiss Army Man sluit Hank (Paul Dano) vriendschap met het lijk (Daniel Radcliffe), dat dienstdoet als een Zwitsers zakmes. Ja, we waarschuwden al dat het een absurdistische film is; kijk de trailer maar.

‘LIFF is too short too be following the rules.’

De 15-jarige Brandon is he-le-maal het mannetje met zijn nieuwe sneakers in Kicks. Tot ze gejat worden. Brandon doet geen aangifte – life is immers too short to be following the rules – en stelt zelf orde op zaken. Draag je beste paar schoenen naar deze straatfilm tjokvol hiphop.

‘Live the LIFF you love.’

Dat doet de 8-jarige Wes: het kereltje haalt zich in het hoofd dat hij afstamt van Mongoolse geitenherders. Mooi excuus voor regisseur Jordan Roberts om met Burn Your Maps een originele roadtripmovie te maken. Wes’ moeder laat haar zoon namelijk niet alleen naar Azië gaan en reist met hem mee.

Een roadtrip naar Mongolië, dat doe je ook niet elke dag.

‘The most important things in LIFF aren’t things.’

Het belangrijkste in het leven is natuurlijk de liefde. Met Barakah meets Barakah heeft LIFF een bijzondere film te pakken: de allereerste romantische komedie van Saoedische makelij. Ontluikende liefde tussen twee totaal verschillende hoofdpersonen zagen we al eerder, maar niet in Saoedi-Arabië, waar de religieuze politie je op de hielen zit.

‘You only LIFF once.’

Do you? In Realive begint Marc aan zijn tweede leven. Zestig jaar eerder liet hij zijn lichaam invriezen omdat hij leed aan een levensbedreigende ziekte; in 2084 wordt hij weer tot leven gewekt. De wetenschap onthaalt hem als een ware Lazarus. Maar is dat nou wel zo leuk, twee keer leven?

‘LIFF begins at the end of your comfort zone.’

In Life of the Wilderpeople wordt de opstandige weesjongen Ricky Baker volledig uit zijn comfort zone getrokken: Jeugdzorg dumpt hem bij een gezin in de Nieuw-Zeelandse wildernis. Daar ontmoet Ricky zijn ‘oom’ en ontvouwt zich een hilarisch kat-en-muis-spel. Wij moesten al huilen van het lachen bij de trailer.

‘LIFF is tough, but so are you.’

Tijdens Transpecos valt er weinig te lachen. Dit is een thriller zoals je ‘m wilt zien: onheilszwanger vanaf de eerste seconde. Drie Amerikaanse grensbewakers houden een verdachte auto aan en vanaf dat moment draait Transpecos om LIFF en dood. Eh, leven en dood.

Zoals je van ons gewend bent, geven we korting op LIFF. Met je blauwe plastic vriend krijg je op alle filmkaartjes € 1,50 korting. Haast je naar Leiden!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.