Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat is een millennial eigenlijk?
10 OKT 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Thomas Kuijpers, Melanie Bonajo, Sachi Miyachi, Pixabay, • Meer blogs over Expo

Wat is een millennial eigenlijk?

Millennial dit, millennial dat: kranten en websites schrijven er graag over. Maar waar hebben ze het precies over? Bestaat deze Generatie Y überhaupt wel? CJP geeft antwoord.

Het woord millennial wordt namelijk te pas en te onpas gebruikt. Logisch dat wij vragen hebben en antwoorden willen. Bestaat de millennial? Is er meer tussen hemel en aarde? Heb ik de kattenbak wel verschoond?

Wat is een millennial?

Laten we beginnen bij het begin: Wikipedia, de bron der eeuwige wijsheid. Volgens de online encyclopedie zijn millennials – ook wel generatie Y – mannen en vrouwen die zijn geboren in de late jaren zeventig, de vroege jaren tweeduizend en alles daartussen. Ruime cohort much? William Strauss en Neil Howe waren de eerste wetenschappers die de term gebruikten, in boeken over generatieverschillen in de Verenigde Staten.

Millennials zijn naar verluid dol op selfies.

Vervolgonderzoeken plakten allerlei eigenschappen op generatie Y. Millennials hebben een groot zelfvertrouwen, zijn tolerant en idealistisch, maar ook op zichzelf gericht en zorgeloos. Heel anders dan de babyboomgeneratie twee generaties voor hen dus, die heeft moeten vechten voor verworvenheden en zich nu gelukkig prijst met een mooi huis en een gezonde labrador.

Bestaan millennials echt?

Er zijn allerlei vergelijkende studies gedaan om te kijken of de millennial écht bestaat. NRC Handelsblad zette dat al eens op een rijtje: The Harvard Business Review concludeerde dat ‘betekenisvolle verschillen tussen generaties waarschijnlijk niet bestaan op het werk’ en studies van KPMG, Google en IBM over millennials op de werkvloer leverden weinig hard bewijs op voor het bestaan van de millennial. Het hoofd personeelszaken van Google dook zelfs in de data van het bedrijf om te kijken of de nieuwste generatie narcistischer is, maar dat bewijs vond hij nergens.

Volgens onderzoeken bestaat de millennial dus niet, maar marketeers hebben daar lak aan. Gladde jongens met manbuns en Suit Supply-pakken laten je maar wat graag geloven dat je tot een uitverkoren soort hoort, om je allerlei typische millennialspullen aan te smeren. Op de website millennialmarketing.com wordt de millennial uitgebreid getypeerd: ze kopen eerder een product als het bedrijf maatschappelijk betrokken is, kiezen altijd voor de nieuwste technologieën en zijn ongelofelijk reislustig. Yeah right. Kranten, tijdschriften en online media proppen de millennial ook graag in een hokje: dat is lekker makkelijk. Zwart en wit zijn altijd interessanter dan grijs. Daarnaast is het een populair onderwerp waar mensen graag over lezen. De klant is koning!   

Zie je dat terug in kunst?

Voor die vraag gaan we naar Arnhem, waar begin dit jaar de tentoonstelling Millennials werd getoond. Het museum is daar voorzichtig met de ‘millennial’-terminologie; de tentoonstelling draait om de vraag hoe kunstenaars zich tot de wereld om hen heen verhouden. Het werk Shampoo van de Nederlandse kunstenaar Thomas Kuijpers is actueel en vervreemdend. Je ziet een roze vlag met Arabische teksten. Is dit een LBGT-aftakking van Islamitische Staat?

'Shampoo' (2016) door Thomas Kuijpers.

In Naar De Speeltuin van Priscila Fernandes zie je spelende volwassenen in een oude speeltuin, ontworpen door Aldo van Eyck. Een coach moedigt het aan plezier te hebben op het speeltoestel, maar de still aan het einde van het filmpje maakt de meeste indruk: hoe ze hun levenloze lichaam draperen over het stenen toestel. De meest sprekende beelden uit de tentoonstelling komen van Melanie Bonajo, die met Night Soil / Fake Paradise een bizarre film maakte over de hallucinerende werking van de drug ayahuasca en de positie van vrouwelijke sekswerkers in Brooklyn. Ja, dat klinkt misschien ingewikkeld, maar je moet het gewoon zien.

Spreekt hier nu een eensgezinde millennial-visie uit? Nee, dat niet. Maar het is wel boeiend om te zien hoe verschillende jonge kunstenaars om zich heen kijken en er iets mee doen. Of je nu geboren bent in 1940 of 2000. Want generaties bestaan, maar de millennial niet. 

Alle millennials verzamelen! Wij zijn er voor iedereen onder de dertig: koop hier je CJP-pas of check waar we allemaal korting op geven. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.