Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Slapeloze nachten
28 OKT 2016 • Door Sharona Badloe • Meer blogs over Lezen

Slapeloze nachten

De klassiekers van Stephen King en Edgar Allen Poe kennen we ondertussen wel. Hier een rij nieuwe verhalen waar je écht van wakker ligt.

Het is Halloween. De tijd van pompoenen, killer clowns, snoep en natuurlijk: horror. Als je een avond lekker wil griezelen zet je al snel een horrorfilm op. Hoewel visuele effecten een film super spannend kunnen maken, is niks enger dan jouw eigen verbeelding. De beste horrorschrijvers weten precies hoe ze die op de juiste manier moeten aanwakkeren. Wij zetten verhalen op een rij die de diepste, donkerste delen van je eigen brein naar boven halen. Niet voor tere zieltjes.

Ania Ahlborn – Seed

Word jij ongerust van de donkere gangen in je huis, gekraak diep in de nacht of de duistere hoeken van je kamer? Dan kun je dit boek beter niet lezen. Zo niet, dan zal Seed daar snel verandering in brengen. Geheimen uit het verleden, een bezeten meisje en een paar ogen die je zullen blijven achtervolgen. Alles wat je hebben wil in een horrorboek.

Harlan Ellis – I have no mouth and I must scream (short story)

Een kort verhaal dat je in nog geen twee uur uit hebt, maar je de rest van je leven bij zal blijven. Harlan Ellis begint waar alle andere sci-fi boeken eindigen. De mensheid is uitgeroeid door een intelligente computer, iedereen is omgekomen op vier ongelukkigen na. De computer heeft ze opgesloten in een virtuele wereld en is oneindig creatief in zijn fysieke en mentale martelingen.

Adrien Barnes – Nod

Na een paar nachten geen slaap krijg je minder controle over je stemming en gedachten. Na een week begint de psychose. Volgens dokters duurt het slechts vier weken zonder slaap voordat je lichaam het opgeeft. In Nod wordt van de een op andere dag de hele wereld voor de laatste keer wakker. Nachtenlang doet niemand meer een oog dicht, op een paar individuen na. Wat volgt, is een gruwelijke droomwereld waar de hele mensheid zichzelf verliest in hallucinaties. Degenen die wel nog kunnen slapen, zijn in groot gevaar.

Shirley Jackson – The lottery (short story)

Dit verhaal is de literaire belichaming van de term ‘kort maar krachtig.’ Als je het vertrouwen in de mensheid en zijn onbezonnen rituelen nog niet had verloren, zorgt Shirley Jackson daar wel voor. Het is een mooie dag en mensen staan verwachtingsvol klaar om mee te doen aan een zogenaamd compleet normale, jaarlijkse loterij.

Michel Faber – Under the skin

Dit is geen verhaal waar je s’nachts niet van kan slapen omdat het zo angstaanjagend is. Wel houdt dit boek de mensheid een confronterende spiegel voor; bijna nóg enger. Een alien komt naar onze planeet, laat zich ombouwen tot menselijke vrouw en lokt mannen mee naar huis. Daar worden ze opgesloten, vetgemest, geslacht en naar een andere planeet vervoerd als delicatesse. Dit boek zal je blik op de wereld voorgoed veranderen.

Mark Z. Danielewski – House of leaves

Een huis dat groter is van binnen dan van buiten, een journalist die geobsedeerd is door een film die kennelijk nooit bestaan heeft en kinderen die vreemde donkere gangen vinden tussen de slaapkamers. Als dit bizarre verhaal niet genoeg is om je aan te trekken dan doet de stijl het wel. Danielewski heeft met zijn pagina´s vol schuine teksten en zinnen in vreemde vormen een grote fanbase verzameld. En terecht!

Josh Malerman – Bird Box

Een gezin leeft in een huis waar alle ramen zwartgemaakt zijn. Ze gaan alleen naar buiten als het echt nodig is, altijd geblinddoekt. Waarom? Er is buiten iets dat mensen tot dodelijk geweld drijft als ze er ook maar een glimp van opvangen. Niemand weet wie of wat het is, maar het zorgt al 5 jaar lang voor de dood van velen. Malorie besluit met haar twee jonge kinderen in een boot weg te varen naar een plek waar het veilig is. Kunnen ze deze blinde reis doorstaan?

Kafka -  In the Penal Colony (short story)

Een man laat zijn grote trots zien: een martelmachine. Deze machine schrijft met naalden het vonnis in de rug van mensen die schuldig verklaard zijn. Urenlang worden keer op keer dezelfde woorden in de huid gekerfd, steeds een stukje dieper. Volgens de maker van de machine komen de ‘schuldigen’ tijdens het proces tot een prachtige, spirituele openbaring. Zijn machine is de ultieme vorm van gerechtigheid, alleen gaat hij wel heel ver om dat te bewijzen.

Dat zijn aardig wat boeken voor op je leeslijst. Gelukkig krijg je met een CJP-pas 10% korting bij American Book Center. Het geld dat je hiermee bespaart kun je mooi investeren in een nachtlampje. Na deze lijst heb je dat wel nodig.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.