Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 42
20 OKT 2016 • Door Rick Van Veluw • Beeld: Emil Landman, V2 Records. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 42

Hier op de CJP-redactie staat er altijd wat anders op het menu. Deze week serveren we in de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst een smakelijk gerecht van pianostukken en chocolaatjes met een Amerikaanse twist.

Agnes Obel – Citizen of Glass (album)

Mensen maken al decennialang muziek op piano’s, gitaren en violen. Je zou denken dat het stilaan onmogelijk is om nog te verrassen, maar Agnes Obel bewijst het tegendeel. De Deense singer-songwriter is met Citizen of Glass toe aan haar derde album en verveelt nog lang niet. Obel grossiert in pianoliedjes die gelijk vertrouwd klinken. Op haar debuut waren dat vaak nog kleine, lieve liedjes, maar op Citizen of Glass trekt Obel een mistbank op. De nummer zitten vol suspense, dankzij de strijkerspartijen die ze gretig gebruikt. Horen we in Familiar nu de stem van Anohni (voorheen Antony Hegarty), of heeft Obel haar stem omlaag gepitcht? Google geeft geen eenduidig antwoord. Zo zet Obel een mysterieuze sfeer neer en belandt ze ergens tussen Nils Frahm en Lykke Li.

Emil Landman – An Unexpected View (album)

Reizen zit bij Emil Landman in het bloed. De liedjes voor zijn debuutalbum Colours and Their Things schreef hij tijdens een rondreis door de Verenigde Staten. Voor opvolger An Unexpected View pakte Landman opnieuw zijn koffers. Eigenlijk had hij het wel goed voor elkaar, vertelt hij in een filmpje: getoerd met Blaudzun en Dotan, een Edison-nominatie op zak en een huisje betrokken met zijn vriendin. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus stapte Landman in de trein en reisde hij in negen weken tijd de wereld rond. Die on the road-mentaliteit is te horen op Closer: je ziet Landman ergens weemoedig zitten met een gitaar op schoot. Wait Until The End Of This Day moet wel geschreven zijn op een gelukzalig zonnige dag.

Hooton Tennis Club – Big Box of Chocolates (album)

Heel slim van Hooton Tennis Club om hun tweede album Big Box of Chocolates te dopen. Hun label Heavenly Records werd bijna gedwongen merch-chocolaatjes te maken om de nieuwe plaat te vieren. Hooton Tennis Club is zo’n band die je na een eerste luisterbeurt in je hart sluit. Vier sympathieke Britse jongens die zowel grappige als melancholische ninetiesrock maken. Met vooruitgesnelde single Katy-Anne Bellis hebben ze het qua songtitel kort gehouden; op het debuut stonden nummers als Kathleen Sat On The Arm Of Her Favorite Chair en Something Much Quiker Than Everyone But Jennifer Could Ever Imagine. Katy-Anne is in ieder geval up town gaan wonen en dat bezingt Hooton Tennis Club herkenbaar en catchy. De Britten weten een onmiskenbaar Engels sausje over hun muziek te gieten en dat maakt hun collegerock eigen.

traumahelikopter – Competition Strife (album)

Eén van de slechtst googlebare bands van de Lage Landen komt met een nieuw album: traumahelikopter. De Groningse band is met Competition Strife alweer toe aan de derde plaat maar rockt nog net zo als op het debuut. In de clip voor nieuwe single Sleep Tight zie je traumahelikopter op de plek waar het allemaal begon: poppodium Vera. In de video vliegen we van kantoor naar de toiletten en wordt bijna de helft van de track ingeruimd voor een scheurende gitaarsolo van Daan van Dalen. Ergens in Sleep Tight vraagt Mark Lada zich af of rock-‘n-roll dood is, maar dat zal wel een grapje zijn: traumahelikopter houdt het levend.

Foxygen – America (single)

Rep en roer in de indiewereld toen Foxygen hun laatste tourdata in 2014 een ‘vaarwel’ noemden. De echte liefhebber wist wel beter: alias Star Power is dood en begraven, maar Foxygen is springlevend. Luister maar eens naar America en blijf vol-le-dig verward achter. Het tweede album …And Star Power was al een chaos van jewelste met hier en daar een briljantje en op deze nieuwe single worden opnieuw 1000 liedjes in één track gepropt. America is opgenomen met een 34-koppig orkest, schiet van grootse big bandmuziek naar barokpop en duikt na tweeënhalve minuut een rokerige jazzclub in. Er is geen touw aan vast te knopen. Foxygen is letterlijk en figuurlijk een onnavolgbare band, die doet waar het zin in heeft. Zouden ze een mogelijk nieuw album ook met een orkest gaan opnemen?

Jonna Fraser – Blessed (EP)

Hard work pays off: de jongens van Broederliefde zeiden het al en Jonna Fraser beaamt dat. Blessed is zijn tweede release van het jaar, na de Goed Teken EP, en er is nogal wat veranderd sindsdien. Do or Die met Broederliefde werd een hit; nu gebeurt het zomaar dat Jonna’s stem hees is omdat hij net vijf shows (5 Shows) heeft gedaan. De 23-jarige rapper valt op tussen alle New Wave-vruchten met zijn veelzijdigheid: Jonna rapt even gemakkelijk als dat hij zingt. Langs Je Werk is daar het beste voorbeeld van: als Drake anno Take Care haalt Jonna vocaal uit en rapt hij zijn lines razendsnel. In On Set duikt hij de straat op met Louis en Mula B en herinnert hij de luisteraars eraan altijd een groot gedeelte aan je moeder te geven. Wij zijn allemaal blessed met een nieuwe release van Jonna Fraser.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.