Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 40
05 OKT 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Pink Oculus. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 40

In deze editie van de Luisterlijst geen Bon Iver, want die luisteren jullie toch al. Wat we wel voor je hebben: het zusje van Beyoncé, heel veel swag en een Zweedse supergroep.

David Douglas – Lucine (single)

Muzikanten zijn vrolijke mensen. Zo ook David Douglas: zijn nieuwe single Lucine trapt hij af met een kort lachje. De Utrechtse producer maakte in 2014 indruk met Moon Observations: een warme, elektronische plaat die je in ieder jaargetijde als deken kunt gebruiken. Daarna vormde hij met Blaudzun het duo Haty Haty, dat album High As The Sun uitbracht. Nu is Douglas – zo te horen – in zijn nopjes dat hij het weer solo mag doen. Lucine is een fijne, rare discosingle, alsof Darkside er een nacht stappen op heeft zitten en onder invloed van weet-ik-veel-wat in de vaagste club van de stad terechtkomt. Het klinkt als een inktvlek op papier die langzaam terrein wint; er ontvouwen zich steeds meer toffe geluiden op Lucine. David Douglas heeft genoeg reden om te lachen. 

The Growlers – City Club (album)

Meestal doen we hier ons best om zo origineel mogelijk over muziek te schrijven. Maar soms is een typering van een collega-journalist zó treffend, dat je niet meer weet hoe het beter kan. Zo schreef muziekblog Consequence of Sound over het nummer City Club van The Growlers: ‘It’s basically a leather jacket in song form, pumped full of enough neon and New York cool to kill a horse.’ Prachtig muziekjournalistiek proza, niets meer aan doen. Misschien hoort er nog wel wat uitleg bij: Strokes-frontman Julian Casablancas hielp The Growlers in de studio en daarom klinkt de Californische band op City Club als een soort Strokes-light. Frontman Brooks Nielsen zingt zelfs als Casablancas. Is dat erg? Nee: liedjes als City Club en Dope on a Rope zijn hartstikke aanstekelijk. 

Pink Oculus – Delicious (EP)

Het woord swag is hopeloos uit de mode, maar in het geval van Pink Oculus moeten we het toch weer uit de kast halen. Laten we het in dit geval swagger noemen. Deze nieuwe EP van Esperanza Denswil is namelijk supercool. Onlangs tekende ze bij Top Notch en mocht ze De Minuut doen bij De Wereld Draait Door. Op deze EP laat ze horen van alle markten thuis te zijn. Opener Delicious is dansbaar en funky als Jessy Lanza en Azaelia Banks en op Birds laat ze horen ook een goede soulzangeres te zijn. Esperanza rapt en zingt afwisselend op deze EP en dat voelt nergens geforceerd. This girl got mad swagger!

Solange – A Seat at the Table (album)

Als zusje van Beyoncé zal ze altijd een beetje in de schaduw staan, maar de fijnproevers weten Solange wel te vinden. Haar eigenzinnige True EP uit 2013 werd lovend ontvangen en vanaf dat moment was het uitkijken naar een album. Van al dat uitkijken kregen we een stijve nek, tot er vorige week iets gebeurde: Solange dropte A Seat at the Table als surprise. Met gastbijdrages van Lil Wayne en Sampha, maar vooral haar originele mix van R&B, soul en jazz. A Seat at the Table is een breekbaar en persoonlijk album, waarop Solange zingt over het politiegeweld in de Verenigde Staten, racisme en haar eigen persoonlijke sores. De arrangementen hebben zowel iets fris als klassieks: daar herken je de hand van Raphael Saadiq, die een groot aantal nummers op de plaat produceerde. Maar Solange imponeert vooral met haar eerlijkheid: ze gooit haar hart op tafel.

LIV – Wings of Love (single)

Een primeur in de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst: we presenteren een Zweedse supergroep. Is ABBA een samenwerking aangegaan met Avicii? Nee, zoek het meer in de alternatieve muziek. LIV is een samenwerking tussen Lykke Li, twee leden van Miike Snow (Andrew Wyatt, Pontus Winnberg) en Björn Yttling van Peter, Björn & John. Producer Jeff Bhasker doet ook nog mee, hij is trouwens het vriendje van Lykke. Wat een gezelligheid! Maar is het ook een goede track geworden? Ja: Fleetwood Mac zou trots zijn op Wings of Love, fijne seventies gitaarpop met een mooi harmonieus duet tussen Wyatt en Lykke Li. Hup Zweedse supergroepen! (P.S. die samenwerking tussen ABBA en Avicii moet er écht eens komen).

Ultimate Painting – Dusk (album)

Geruisloos ieder jaar een album vol topliedjes uitbrengen, dat kunnen niet zo veel bands. Ultimate Painting kan het wel. James Hoare en Jack Cooper hebben een gezond arbeidsethos: in drie jaar tijd maakten ze drie albums. Vaak niet langer dan een halfuur, maar altijd met fijnzinnige liedjes. Op Dusk is dat niet anders. Ultimate Painting perfectioneert het ambacht van licht melancholische gitaarpop. Je hoort The Velvet Underground, The Beatles, maar bovenal de zachte samenzang van Hoare en Cooper. Ze speelden eerder in respectievelijk Veronica Falls en Mazes, maar hebben elkaar in Ultimate Painting helemaal gevonden. We kijken nu al uit naar hun vierde album, dat waarschijnlijk volgend jaar verschijnt. 

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.