Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kunst voor als je kat dood is
31 OKT 2016 • Door Rick van Veluw. • Beeld: Vincent van Gogh, Jackson Pollock, Oliver Rath, Mark Rothko, Pablo Picasso, Balthus, Salvador Dali, • Meer blogs over Expo

Kunst voor als je kat dood is

Maar ook als je zo een date hebt. Of heel veel stress op je werk. Wij selecteerden tien herkenbare struggles in het dagelijkse leven waarbij kunst je verder helpt.

In het dagelijks leven kan een schilderij of beeldhouwwerk je heel erg helpen. Wat dacht je van een portie Rothko voor een sollicitatiegesprek of Van Goghs korenvelden na een relatiebreuk?

Je relatie is op de klippen gelopen

Na vier jaar lief en leed gedeeld te hebben, zet Martin(e) er een punt achter. Je bent gebroken. Gelukkig is er Korenveld met kraaien, één van de laatste schilderijen die Vincent van Gogh schilderde voor zijn dood. Met een traan op je wang verdwijn je in het troostrijke landschap en vergeet je even je gebroken hart.

Korenveld met kraaien door Vincent van Gogh.

Je hebt zo een sollicitatiegesprek

Halleluja! Je mag op gesprek komen voor een absolute droomvacature. Die ochtend word je badend in het zweet wakker en is koffiezetten onmogelijk door onophoudelijk trillende handen. Dankzij Mark Rothko’s No. 10 daalt je bloeddruk naar een gezond niveau; staren, staren, ademen.

No.10 door Mark Rothko.

Je bent woest om een bekeuring

Die gordel had je gewoon om. Wát belachelijk is dit! Hebben ze niets beters te doen?! Picasso’s Guernica brengt je weer bij zinnen: een gruwelijk oorlogstafereel dat indruk maakt. Er zijn ergere dingen in het leven dan een bon van oom agent. Beheerst begin je te schrijven aan een officiële klacht.

Guernica door Pablo Picasso.

Je kat is dood

Nooit meer gemiauw als ze naar buiten wil, nooit meer wakker worden met een pluizenbolletje aan het voeteneinde, nooit meer kroelen, spinnen en knuffelen. Het verlies van Cato valt je zwaar. Na het zien van het onheilspellende The Cat of La Méditerranée van Balthus ben je gauw over het verlies heen: je hoeft ook meteen geen nieuwe kitten meer.

The Cat of La Méditerranée door Balthus.

Je hebt superveel stress op je werk

Vergadering in, vergadering uit. Deadlines halen op de minuut, iedere avond doorhalen met een half afgekloven pizza op je bureau. Het zit even niet mee op kantoor. Gelukkig bestaan de surrealistische schilderijen van Salvador Dali en kun je daarmee afwisselend grinniken en wegdromen. Klap die laptop maar dicht, de rest komt morgen wel.

Boat with Butterflies door Salvador Dali.

Je verveelt je enorm

Het is zaterdag. De helft van je vriendengroep is op vakantie, de andere helft heeft verplichtingen. Na drie keer de krant gelezen te hebben en langs alle TellSell-kanalen te hebben gezapt, pak je de fiets en race je naar het Moco Museum voor moderne kunst in Amsterdam. Met de tofste moderne en hedendaagse kunst maak je de zaterdagmiddag alsnog een daverend succes.

Zo zie je o.a. Banksy in het Moco.

Je moet keihard studeren voor een tentamen

Na drie Red Bull en een dag lang studeren wil het allemaal niet meer zo vlotten. Je hebt behoefte aan een pauze. Maar door al die energiedrank in je lichaam wil dat niet zo goed lukken. Met de pagina’s van je essay knutsel je een uur lang aan je eigen Jean Tinguely. De resterende sugarrush is ruimschoots voldoende voor nog minstens drie uur lezen en leren.' 

Dit zet je niet even op een zaterdagmiddagje in elkaar.

Je hebt geen eten meer in huis en het regent keihard buiten

Kindjes in Afrika hebben honger, maar wat jij hebt is de ‘trek’ allang gepasseerd. Buiten is de zondvloed begonnen, dus een tripje naar de supermarkt is uitgesloten. In je koelkast vind je een verrotte courgette en een half pakje roomboter. Kijkend naar Alberto Giacometti’s L’homme qui marche besef je dat het altijd nog erger kan.

L'homme qui marche door Alberto Giacometti.

Je hebt een date

En het valt tegen. Op de chat van Tinder hadden jullie een heel leuk gesprek, maar in het echte leven wil het niet zo vlotten. Met een fles wijn en de geruchtmakende fotografie van Oliver Rath wordt het ijs gebroken en hebben jullie alsnog wat te bespreken.

Als dit het ijs niet breekt, dan weet ik het ook niet meer.

Je bent domweg gelukkig

Het leven zit niet altijd mee, maar nu toevallig wel. Dat vier je met het schilderen van je eigen Jackson Pollock. In een witte overall smijt je verf tegen een linnen doek en word je nóg gelukkiger.

Zo ziet geluk eruit.

Met je CJP-pas krijg je korting op heel veel musea in Nederland, zoals het Stedelijk, het Gemeentemuseum, het Groninger Museum en het Kröller-Müller.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.