Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Fashionfilms voor mensen die kleren dragen
20 OKT 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Film Shoppen

Fashionfilms voor mensen die kleren dragen

Shop ‘till you drop. Of till je gewoon geen zin meer hebt om te winkelen en liever in alle rust naar een documentaire kijkt.

Als CJP’er heb je een leuk leven. Je krijgt dikke korting op belangrijke eerste levensbehoeften, zoals shoppen en films kijken. Maar wat nou als je niet kunt kiezen tussen je liefde voor fashion en je passie voor films? Gelukkig zijn wij er om jou te redden. Hier een lijstje met toffe documentaires over de modewereld voor film- en fashionfreaks.

Iris (2014)

Stel, iemand zegt tegen je: ‘Je bent niet knap en dat zal je ook nooit worden.’ Dan ben je toch diep beledigd? Het werd ooit gezegd tegen stijlicoon Iris Apfel. Maar de man was nog niet klaar met zijn betoog: ‘Het maakt niet uit dat je niet knap bent. Jij hebt iets veel beters dan schoonheid. Jij hebt stijl.’ Met deze woorden in haar achterhoofd heeft Iris haar leven ingericht, want stijl heeft ze zeker. Deze film vertelt het verhaal van een 93-jarige modeliefhebster die haar leven lang sieraden verzamelde. Je ontdekt hoe deze dame dankzij stijl een sterrenstatus bereikte en hoe ze zich zelfs mocht bemoeien met de inrichting van het Witte Huis.

Just for Kicks (2005)

‘Je moet niet zitten aan me Nikes!’ *muzieknootjes* Dit nummer van The Opposites had zo de soundtrack van deze film kunnen zijn. Misschien een gratis tip voor een Nederlandse versie? Al doet het nummer My Adidas van Run D.M.C. het ook lekker tussen de talking heads door. Just for Kicks is een film voor sneakerfreaks die leven voor schoeisel. De documentaire zit vol interviews met artiesten als Missy Elliott en Grandmaster Caz en laat zien hoe ver mensen gaan om de nieuwste of meest exclusieve exemplaren in handen te krijgen. Van straatovervallen met pistolen tot je schoenen verdedigen door zelf met een geweer over staat te lopen.

Dior & I (2015)

Er bestaan vele documentaires over ontwerpers. Neem de films over McQueen (McQueen & I), Chanel (Chanel versus Schiaparelli) en Valentino (The last Emperor). Dior & I is net een tikkie anders. Het verhaal volgt minimalist Raf Simons. In 2012 werd hij artistiek leider bij Dior. Normaal gesproken krijgen mensen in deze positie een half jaar de tijd om een collectie te ontwerpen. Raf kreeg acht weken. Mensen die burn-outklachten ervaren van twintig e-mails per dag: deze film is waarschijnlijk niets voor jou. Dit is het omgekeerde van kijken naar een rustgevende openhaard-dvd. Een visuele adrenaline-kick vol bijzondere backstage beelden, die je een kijkje geven in de wereld van een groot modemerk.

Bill Cunningham New York (2010)

Je hoeft alleen maar even naar de trailer te kijken en je waant je al in de straten van New York. Daar heb je geen vliegticket voor nodig. Bill Cunningham New York zoomt in op straatfotografie. De 84-jarige Bill Cunningham (ja, die oudjes zijn een terugkerende factor in dit artikel) is een fascinerend persoon. Niemand weet eigenlijk iets over het privéleven van de New York Times-fotograaf. ‘Maar als hij geen plaatje van je schiet, terwijl jij in je zorgvuldig bij elkaar gezochte outfit over straat loopt, heb je een probleem’, volgens Vogue’s hoofdredacteur Anna Wintour. Wil je iemand met passie voor zijn vak zien? Dan is deze documentaire een aanrader.

Advanced Style (2014)

Nog zo’n fijne film over New York en zijn flamboyante bewoners. Een kijkje in het leven van zeven unieke bewoners van deze stad en hun visie op mode, ouder worden en wijsheid. De film is gemaakt door straatfotograaf Ari Seth Cohen en filmmaker Lina Plioplyte die dicht op de huid van de karakters zaten. Een ode aan stijlvolle bejaarden en gehuld in toffe trends over straat paraderen. Noem het fashion dat is gebaseerd is op levenservaring.  

The True Cost (2015)

Er zitten allemaal fijne kanten aan mode: jezelf laten zien, iets verzamelen en een hoop werkgelegenheid. Helaas zit er ook een mindere kant aan de fashionindustrie. Milieuvervuiling en het fysiek, mentaal en financieel uitbuiten van mensen, bijvoorbeeld. Dit is een film over de kleren die we dragen, de mensen die het voor ons maken en de impact die de industrie heeft op onze wereld. Kleding wordt steeds goedkoper, terwijl alle andere kosten juist hoger worden. Je wordt mentaal van catwalks naar fabrieken gesleurd en hoort het verhaal van influencers als Stella McCartney en Livia Firth. De boodschap: zorg dat je niet meedoet aan de fast fashion-cultuur, maar draag je kleding zo vaak mogelijk, shop eens tweedehands en denk goed na voordat je leren spullen koopt.

Zo, nu je lekker in de modische en docu-sferen zit, geven we je gelijk nog wat tips. Modeliefhebbers met een passie voor fotografie gaan bijvoorbeeld naar de expositie van modefotograaf Peter Lindbergh in de Rotterdamse Kunsthal. Shoppers die graag geld spenderen: check de rits kledingzaken waar CJP’ers goedkoper winkelen. Zit jij nu helemaal in de docu-sferen? Dan is CJP Serveert @ IDFA echt iets voor jou.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.