Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dingen die je niet wist over wereldsterren
20 OKT 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Film Lezen

Dingen die je niet wist over wereldsterren

Marilyn Monroe werkte als callgirl. Charlie Chaplin raakte ooit ondervoed. Leonardo DiCaprio schopte zijn moeder in het bijzijn van da Vinci. We lazen Hollywood Boulevard en leerden over de sterren.   

Filmjournalist Steven de Foer schreef een dikke pil over de filmwereld: Hollywood Boulevard. Dat deed hij aan de hand van intrigerende filmsterren. Zo ga je van Jack Nicholson naar Jane Fonda, via Greta Garbo naar Tom Hanks. Steven geeft je een kijkje achter de schermen, want de schrijver heeft veel acteurs ontmoet. We selecteerden vier sterren uit het boek en geven je een sneak peek van hun achtergrond. Hier maak je trouwens kans op een exemplaar van Hollywood Boulevard.

Marilyn Monroe

De moeder van het sexbom had schizofrenie en de identiteit van haar vader was nooit helemaal duidelijk. Daardoor woonde Norma Jeane Mortenson (echte naam) als kind in diverse pleeggezinnen. Op haar zestiende trouwde ze met een buurjongen om uit deze situatie te komen. Geen droomhuwelijk dat je kent van Say yes to the dress. In die tijd werkte ze als parachute-opvouwster en op haar achttiende ging ze als model aan de slag. De actrice ontkrulde en blondeerde haar bruine lokken en met haar nieuwe look stond ze binnen de kortste keren op de cover van mannenbladen. In ruil voor seks deed ze screentesten voor films, maar had daar geen problemen mee. Marilyn werkte als callgirl en betaalde de taxichauffeur en de behanger met haar lichaam. ‘Zij hebben het zo graag en je krijgt er geen kanker van’, zei het icoon daarover.

Toen ze de minnares van een studiobaas werd, kreeg ze een filmcontract bij Columbia. Marilyn liet haar haarlijn verhogen, nam een beugel en heeft met plastische chirurgie haar kin en neus geperfectioneerd (een soort Snapchat-filter avant la lettre). Ze creëerde zelf haar sexy imago en gaf vaak dubbelzinnige antwoorden in interviews. Bijvoorbeeld over wat ze aan had in bed (‘What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course.’). De dood van dit seksicoon is een mysterie. Was het per ongeluk een overdosis slaapmiddelen of toch moord? Marilyns sexappeal blijft fascinerend, omdat ze in de tijd van de seksuele revolutie allerlei taboes doorbrak.

Charlie Chaplin

De man die de mensheid liet lachen, had zelf niet altijd een lollig leven. Zo werd hij vader van een gehandicapte baby die maar drie dagen leefde, en betrad een liefdeloos huwelijk dat eindigde in een vechtscheiding. Ook zijn jeugd was niet om op te dijen te kletsen. Als kind raakte de acteur ondervoed, want zijn moeder had geen geld. Charlie verdiende zijn eerste centen toen hij als kleuter op het podium van zijn zingende moeder werd geduwd. Later reisde Charlie de wereld rond met klompendansers en leefde op straat tot hij hulpje werd bij een rondreizende toneelstuk. Hij was onderdeel van een slapsticktheatershow en werd steeds bekender.

Charlie Chaplin was de eerste filmster óóit en speelde vaak typetjes die aan de rand van de samenleving bungelden. Denk: zwervers, goudzoekers en wezen. Dat hij als eerste zo beroemd werd, kwam door allerlei uitvindingen in de filmwereld. Het medium groeide in die tijd ontzettend. Hoe ouder hij werd, hoe groter zijn ego. Charlie bleef als oudje ook nog geobsedeerd door het krijgen van een lach en haalde altijd grappen uit. Zo heeft hij ooit de wandelstok van de Franse minister van Cultuur afgepakt om er een gek dansje mee te doen. De man strompelde vervolgens gegeneerd het podium af.  

Al Pacino

Al’s ouders hebben zijn succes nooit meegemaakt. Zijn moeder stierf toen hij 22 was en zijn vader, een Siciliaanse immigrantenzoon, ging bij zijn moeder weg toen Al twee was. De acteur groeide grotendeels op bij zijn grootouders, terwijl zijn moeder elektroshocks kreeg voor haar chronische depressie. Als kind imiteerde Al filmacteurs. Toen hij toneel ontdekte, ging de acteur compleet op in zijn rollen. Zo speelde hij op zijn dertiende in een schooltoneelstuk de rol van een jongen die moest overgeven. Wat deed Al? Hij gaf écht over. (Gross!) Voor andere rollen sloot de acteur zich op tussen junkies, werkte hij in een hotdogtent of sliep hij weinig om slapenloosheid te ervaren. Ooit speelde Al in het toneelstuk Richard III en Jackie Kennedy wilde hem achteraf ontmoeten. Al liet haar wachten, want hij was de koning. Goed inlevingsvermogen. 

Op zijn 31ste werd Al gecast voor The Godfather. Hij had toen nog niet zoveel films op zijn naam staan en was lichtelijk cameraschuw. De regisseur werd voor gek verklaard, omdat hij ook Jack Nicholson had kunnen kiezen. Regisseurs casten Al voor verschillende rollen. Al speelde in zijn carrière zowel gangsters als politiemannen. Hoewel die gangsters heftige dingen doen, kun je als kijker ergens sympathie opbrengen voor de moordende types. Dat komt door Al’s typerende kleine spel (hou het klein!). Zo kan hij met een minuscule oogbeweging duidelijke maken: 'Ik weet dat mijn broer mij heeft verraden'. Dat maakt Al een van de tofste gangsters op onze planeet. Uh, acteurs.

Leonardo DiCaprio

Als persoon schijnt Leonardo erg gedisciplineerd te zijn en totaal geen arrogante dude. Al is er verder niet zoveel over hem als privépersoon bekend. Behalve dat hij zijn moeder meeneemt naar de Oscars en van fotomodellen houdt. Leuk moeder-weetje: zijn moeder stond ooit zwanger voor een schilderij van Leonardo da Vinci, toen Leo voor het eerst schopte in haar buik. Zo komt hij aan zijn naam.

Leo’s ouders gingen scheiden toen hij één was. Zijn - in een Duitse schuilkelder geboren - moeder verhuisde met haar ouders na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika. Daar ontmoette ze zijn vader, een striptekenaar die samenwoonde met de gitarist van The Velvet Underground. Ondanks de scheiding bleven zijn ouders vrienden en woonden ze naast elkaar in Los Angeles. Leo en zijn moeder in het ene huis, zijn vader met zijn nieuwe vriendin en haar zoon in het andere. Er woonden veel junkies en hoeren in hun buurt. Zijn vader hield ook wel van een lijntje hier en daar. Over zijn jeugd zegt hij zelf: ‘Met ouders zoals de mijne bleef er weinig over om tegen te rebelleren.’ Toch was opgroeien in L.A. een goede inspiratiebron voor zijn rollen. Denk: de scène in The Wolf of Wall Street waarin Leo coke snuift van een prostituee. Uit het leven gegrepen.

Nou, en met dit beeld laten we je gezellig achter.

Ben je benieuwd naar verhalen van de sterren? Het boek Hollywood Boulevard van filmjournalist Steven de Foer staat er vol mee. Wij mogen vijf exemplaren weggeven! Je kunt nu ook met € 3,20 CJP-korting naar de expo 90 jaar Marilyn Monroe in De Nieuwe Kerk.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.