Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De ergste geluiden op aarde
19 OKT 2016 • Door Martine Bakker. Filmbeeld: Lord of the Rings. • Meer blogs over Muziek Expo

De ergste geluiden op aarde

Een stuk appel afbijten, gefluit of mensen die ademhalen. Kun jij dit niet uitstaan? Grote kans dat je (in zekere mate) last hebt van misofonie.

Wij van CJP houden van geluiden. Er bestaan zo ontzettend veel mooie. Denk aan harmonieuze strijkers in het Concertgebouw, liedjes van Emil Landman of de stem van Kate Winslet vlak voordat Jack bevriest. Toch bestaan er ook heel veel irritante geluiden. De ene persoon ervaart ze heftiger dan de ander, maar sommigen willen geluiden zelfs doodmaken. Dat soort mensen hebben waarschijnlijk last van misofonie.

Misofonie is een aandoening waarbij bepaalde klanken een gevoel van walging of woede oproepen. Het zijn vaak mens-gerelateerde geluiden die als een rode lap op je oren werken. Er is nog niet heel veel bekend over misofonie, maar gek genoeg zijn er veel mensen die zichzelf diagnosticeren met ‘een variant van’, sinds er een term voor is. (Doe deze test om te kijken of jij een slachtoffer bent.) Als feest der herkenning hebben wij voor al die geluidshaters een lijst gemaakt met de meest voorkomende, agressie opwekkende geluiden.

'Ik wil je niet horen!' (Beeld: Dumb & Dumber)

Bijten in een appel

Tenzij je Doornroosje bent, en je daarna voor straf honderd jaar in slaap valt, mag je niet in een appel bijten in het openbaar.

Fluiten

Je zit op de fiets. Voor je is iemand een wijsje aan het fluiten. Het is net alsof je wordt teruggestuurd naar je kindertijd, toen Kinderen voor Kinderen zo’n irritant liedje had over een gast die altijd wakker werd met een wijsje in zijn hoofd. Je probeert je oordopjes wat verder in je gehooringang te drukken, maar het ritmische geblaas blijft je ziel doorboren. Dus fiets je op je allerhardst voorbij en werpt een woedende blik op de bejaarde man. De enige persoon waar jij fluiten van waardeert, is Otis Redding.

Slikgeluiden

Bij het fenomeen ‘mens zijn’ hoort slikken. Anders zou iedereen kwijlen en dat is nog heftiger. Toch zijn er types die hun adamsappel wel heel aanwezig op en neer laten glijden om speeksel af te voeren. Als je prominentia laryngea (nerd-vocabulaire voor adamsappel) je heilig is, doe maar niet.

Getik

Je zit in een meeting en je collega begint opeens met zijn of haar vingernagel op de tafel te tikken, om vervolgens als een bezetene met een pen te klikken. Als reactie daarop wil jij je laptop loskoppelen van de beamer en deze tegen de muur lanceren.

Gesnurk

Je hebt een paar afspraakjes gehad met een leuk iemand. Na een keer bioscoop, dagje dierentuin en een avond drinken, besluiten jullie een seksueel getinte logeerpartij te houden. Na een ge-zeester van jewelste vallen jullie uitgeput in elkaars armen in slaap. Althans: je date valt in slaap. Jij ligt wakker en bent de voor- en nadelen aan het afwegen van een kussen op zijn/haar gezicht drukken. Snurken is voor jou de Guantánamo Bay der lichaamsgeluiden. 

Gekraak van plastic

Tijdens die bioscoopfilm waar je al maanden naar uitkeek, Huisdierengeheimen, komt er een stel te laat de bios in. Ze planten zich naast jou. Hun gefluister wekt al een flinke portie agressie in jou op – praat óf hardop óf niet -, maar dan trekken ze een zak Hamka’s open. Alleen doen ze dat niet in één keer, zoals je een pleister van je arm rukt. Nee, ze proberen het zo zacht mogelijk te doen, waardoor het gekraak juist extra wordt benadrukt. Voor je het weet heb jij je tanden in de stoel voor je gezet en vraagt je vriend(in) waarom er een pluk stoelvulling in je mond zit.

Tikken van de klok

De tijd is een mooi geschenk. Poëtische types noemen het ons kostbaarste bezit. Soms gaat het langzaam. Soms gaat het snel. Maar het is vooral heel irritant als er een klok in de kamer hangt die iedere verstrijkende seconde aangeeft met een luide tik.

Als verademing even een fijn geluid over tikken van de tijd.

Lachende mensen

Humor is de smeerolie van het leven. Het is hartstikke gezond om te lachen. En grappig. Alleen zijn er mensen die met hun lach in één klap jouw humeur kapot maken. Mensen met een hele harde, schelle lach. Of zo’n halve rochel in hun keel. Of eentje die veel te lang doorgaat. Of iets dat klinkt als een persoon die hikt, stikt en overgeeft tegelijkertijd. Ja, soms is gelach geen lolletje.

Ademende mensen

We doen het allemaal. Zuurstof in onze longen zuigen. Alleen klinken sommige mensen als een ouderwetse hijger, uit de tijd dat er nog huistelefoons bestonden. Net als bij die freaky types wil je toch aangifte doen als je zo’n gesnuif hoort?  

Jeetje. Er bestaan écht veel irritante geluiden. Heb je nog aanvullingen? Laat het ons weten in de comments. Voor iedereen die zich herkent in bovenstaande irritaties: voor jou is onderstaande playlist. Luister het om je helemaal af te sluiten van de buitenwereld. 

Genoeg haat. Wil je liever emoties van liefde en plezier opwekken? CJP’ers krijgen korting op veel plekken waar aangename geluiden zijn. Denk aan: concertzalen, zoals Paradiso, Tolhuistuin en Paard van Troje voor muziek en musea, zoals Stedelijk Museum Amsterdam, Groninger Museum en Museum De Pont voor stilte.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.