Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De belangrijkste lessen uit kinderboeken
20 OKT 2016 • Door Rick Van Veluw • Beeld: Pixabay, Wikimedia. • Meer blogs over Lezen

De belangrijkste lessen uit kinderboeken

Jong geleerd, oud gedaan. Kinderboeken zijn een bron van eeuwige wijsheid. Wij sloegen onze lievelingsboeken van vroeger open en leerden belangrijke lessen.

Zit er een diepere laag in Pinkeltje? Zegt Rupsje Nooitgenoeg wat over de consumptiemaatschappij? Is De Regenboogvis een communistisch pamflet? Acht kinderboeken en de moraal van het verhaal.

Pinkeltje - Dick Laan

Plot: Pinkeltje is een klein mannetje met een puntmuts en een witte baard, maar hij is géén kabouter. Om maar even duidelijk te zijn. Hij woont met een vijftal muizen in een holletje en beleeft in de eerste verhalen vooral huis-tuin-en-keukenavonturen. Later schrijft Laan hem naar Pinkeltjesland waar hij een vrouw vindt – Pinkelotje, duh – en speciaal gezant van de koning wordt.
Moraal: Meestal is er een probleem en moet Pinkeltje dat oplossen. Zoals die keer dat Wipstaart de kraai hem op een koekoeksklok dumpt en hij zelf beneden moet zien te komen. Maar een algemene moraal is niet echt te vinden. De belangrijkste les voor ons: niet teveel verkleinwoorden gebruiken.

Pinkeltje had altijd de mooiste boekcovers.

Snuf de Hond - Piet Prins

Plot: De Nederlandse versie van Het Kleine Huis op de Prairie. Tom Sanders en zijn vriend Snuf de hond beleven allemaal avonturen in het naoorlogse Nederland en ontrafelen samen de mysteries van de zwarte toren, het spookslot en de ijsvogel.
Moraal: Onrecht moet je aanpakken, hoe klein je ook bent. Tom en Snuf zijn op papier niet opgewassen tegen Duitsers, criminelen en ander gespuis, maar toch raken ze iedere keer weer verwikkeld in crazy avonturen. Wát een dapper stel is het ook.

Is dit Snuf de hond of een random Duitse herder?

De Kameleon - Hotze de Roos

Plot: Hielke en Sytse Klinkhamer zijn twee bijdehante Friese broers. In het eerste verhaal van De Kameleon tikken ze gelijk een bootje en een motorblok op de kop. In de 68 andere verhalen houden ze knecht Gerben Zonderland voor de gek, helpen ze de plaatselijke veldwachter of vlammen ze met hun opgevoerde boot over de Friese wateren.
Moraal: Hielke en Sytse belichamen de ideale schoonzonen: intelligent, vriendelijk, hulpvaardig en een tikje ondeugend. Koop een speedboot, verhuis naar een Fries gat en word één van hen.

Daar zul je ze net hebben, de schippers van de Kameleon.

De Roskam - Vivian den Hollander

Plot: Het gebeurt allemaal op manege De Roskam. Daar is het iedere avond open bar, snuift men coke van paardenmanen en dansen jockeys zonder zadel. Oké, misschien alleen in onze dromen: Paulien, Eva en Meike zijn dol op paardrijden en beleven op de manege allemaal gekkigheid.
Moraal: Paardrijden is leuk, mensen in nood moet je helpen en veulens zijn schattig. Geen hoogdravende moraal (pun intended) maar wel lief allemaal.

Wat een feest, er is een veulen op de De Roskam.

De Regenboogvis- Marcus Pfister

Plot: Extra tof kinderboek, want de vissige hoofpersoon in dit verhaal heeft échte glitters. De regenboogvis heeft felgekleurde schubben en is de prima donna van de zee. Dat maakt hem wel mega-arrogant en de plaatselijke wijze octopus raadt hem aan zijn mooie schubben te delen.
Moraal: Nu alle vissen schitterende schubben cadeau krijgen, willen ze ineens wél met de regenboogvis spelen. Is dit een communistisch pamflet of zijn vrienden te koop?

Kijk 'm shinen, de regenboogvis.

Eric Carle – Rupsje Nooitgenoeg

Plot: Een kleine groene rups vreet zich een boek lang door al het eetbare dat Moeder Aarde hem te bieden heeft. Aan het einde van de rit heeft hij buikpijn en trekt hij zich twee weken terug in een cocon. Spoiler alert: op de laatste pagina is de rups een vlinder.
Moraal: Als je wil groeien, moet je pakken wat je pakken kan. Rupsje Nooitgenoeg maakt geen onderscheid tussen aardbeien of een softijsje: als het maar eetbaar is. De consumptiemaatschappij is vet oké!

Deze vadsige rups eet alles wat op zijn weg komt.

Jong geleerd, oud gedaan. Stil je leeshonger bij het American Book Center of koop de AKO leeg. Natuurlijk met dikke vette CJP-korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.