Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP danst naar de pijpen van... burlesque
04 OKT 2016 • Door Djuna Kramer • Meer blogs over Theater

CJP danst naar de pijpen van... burlesque

Waar moet je heen als je eens ongestoord wilt rondparaderen op torenhoge hakken, in een met swarovskisteentjes bezaaide jurk en met glitterlippenstift op? Nou, naar een Burlesque-avond.

‘Burlesque’ komt van het Italiaanse woord ‘burla’, wat grap betekent. Als we even een extreem langdradig verhaal over zeventiende eeuwse kluchten overslaan, komen we uit bij de VS van eind negentiende eeuw. Dáár begon burlesque zoals we het nu kennen: extravagante variéteshows, waarin ze niet moeilijk doen over een paar kledingstukken meer of minder. Burlesque is vooral populair in de VS en Engeland, maar ook in Nederland kun je steeds vaker terecht voor deze classy stripteases. Dus, tijd om de stoute tepelkwastjes aan te trekken en het te proberen.

Om alvast in de stemming te komen.

De stoute schoenen

Bij Rasalila in Amsterdam kun je een van de weinige burlesque-cursussen in Nederland volgen die niet bedoeld zijn voor jolige vrijgezellenfeestjes. Hier leer je in vijf lessen een heuse act ontwikkelen, compleet met podiumpersoonlijkheid en zelf samengestelde outfit. Terwijl ik naar binnen loop, vraag ik me af of we ons straks allemaal in korsetvormige martelwerktuigen moeten hijsen. Nee, gelukkig, niet eens een tepelkwastje te bekennen. We mogen onze sportkleren aanhouden en krijgen allemaal een sjieke lange handschoen. Dat is het enige wat we vandaag op een sexy manier leren uittrekken. De sfeer is onvermijdelijk een beetje giechelig, maar ook heel relaxed. Tussen deze mensen durf ik dat handschoentje wel uit te trekken.

Lerares Floortje (pin-upachtig jurkje, glitterhakken en bloemetje in het haar) laat ons een paar spicy moves zien: de shimmy (niet van Sjors), de grind (niet van bump ‘n) en de stripperwalk. Voor hen die niet bekend zijn met het burlesque-vocabulaire: bij de shimmy schud je je schouders, bij de grind draai je de heupen en de stripper walk is, eh, lopen als een stripper dus. We voeren de bewegingen zo sexy uit als onze sportbroeken toelaten en dat voelt - het plotseling naar voren stoten van je heupen tijdens de grind daargelaten - niet eens awkward.
Fun fact:
als je een handschoen langzaam ritmisch uit wilt trekken, kun je je vingers het beste spreiden en er dan één voor één een rukje aan geven.

Dansmariekes en -floortjes. 

Ik merk wel dat sexy dansen zonder er een ironisch hoofd bij te trekken best moeilijk is. ‘Verleidelijk’ is het dagelijks leven niet echt iets wat in mijn woordenboek staat: als ik make-up op doe zie ik er meestal uit als een kind dat zijn moeders toilettas heeft geplunderd en mijn definitie van haarstyling is hopen dat het droog is als ik van de fiets stap. Toch is het heel bevrijdend om eens zo uitgesproken dingen te doen waardoor je je in een andere situatie misschien een tutje (of misschien ook een paar onaardigere woorden) zou voelen. Uiteindelijk moeten we in twee groepen een kleine choreografie voordoen aan elkaar. Intussen gaat dit geheel zonder giechelen, er kijken zelfs links en rechts een paar vrouwen zo ontdeugend dat ik bijna mijn heteroseksualiteit in twijfel ga trekken. Bijna. Ik vind het jammer dat de les alweer voorbij is: het werd net leuk in deze kleine safe zone.

Wat zeggen de pro’s?

Burlesquedanseres Fay Loren organiseert Burleque-avonden (onder andere in de Winston Kingdom in Amsterdam) en verzorgt shows voor feesten en evenementen. ‘Ik werd verliefd op burlesque toen ik als 16-jarig meisje voor het eerst naar zo’n avond ging’, zegt ze. ‘Die pin-upachtige meisjes, die oldschool muziek: ik wist meteen dat ik hierbij wilde horen. Omdat niemand het echt een goed idee vond als ik op mijn leeftijd het podium op zou klimmen, begon ik achter de schermen, maar sinds mijn achttiende maak ik eigen shows. Wat ik daarmee wil bereiken is mensen heel even uit hun dagelijkse realiteit laten stappen, een soort sprookje vertellen. Wanneer zie je nou een meisje verleidelijk in een enorm champagneglas liggen?! Daarnaast vind ik het belangrijk om vrouwen te inspireren trots te zijn op hun vrouwelijkheid. Je hoeft niet in een spijkerbroek rond te lopen om serieus te worden genomen. Jezelf lekker uitdossen wordt nauwelijks meer gedaan, maar je kunt daar veel kracht en zelfvertrouwen uit putten.'

Fay Loren in allerlei burlesque-poses. Door: Suzie Q vintage photography.

Fay: 'De burlesquegemeenschap is klein en gezellig. Omdat we allemaal uitgesproken persoonlijkheden hebben op het podium, is er bijna geen concurrentie en helpen we elkaar juist graag aan werk. Ook met het publiek heb ik alleen goede ervaringen, er heeft nooit iemand opdringerig gedaan. Ik bedoel, mannen die echt naakt willen zien gaan wel naar een seksshow. 
Of het moeilijk is om uit die kleren te komen? Ja, dat vergt wel veel oefening, jezelf soepeltjes op het ritme uit een korset krijgen. Je moet je show echt strak timen, als je bijvoorbeeld speels naar een kledingstuk kijkt en het gaat vervolgens níet uit, ben je de aandacht van het publiek kwijt. Ooit ben ik wel eens blijven hangen in een korset, dan is de enige optie een big smile opzetten en met volle overtuiging doen alsof dat juist de grap is.’

Fay in actie met met panty. Door: Mika Guasp bij Burlesque Kingdom.

Aanrader?

De sfeer van de cursus was heel relaxed en totaal niet ongemakkelijk, dus als je ambities hebt om uitdagend te leren dansen (zelfs al is het maar voor een éénpersoonspubliek), is burlesque echt een aanrader. Je wordt op een positieve manier aan het denken gezet over je zelfpresentatie en er is ruimte genoeg voor een enorme knipoog. Zelf hou ik voortaan bij het kijken naar shows, want aangezien ik meestal al moeite heb mijn veters los te krijgen, is het aantal rampzalige manieren waarop ik vast zou kunnen komen te zitten in een korset nauwelijks te overzien.

Alles leren over de meest excentrieke dansstijlen? Met CJP krijg je maar liefst 18,95 korting op een abonnement op Dans Magazine!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.