Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
18 tips om een superstudent te worden
03 OKT 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Wikipedia, Pixabay, YouTube, Bibliotheek Overpelt. • Meer blogs over Lezen

18 tips om een superstudent te worden

Korter studeren en hogere cijfers halen? Alsof één of andere sjofele dieetgoeroe het heeft over ‘Meer eten, meer afvallen'. Volgens Olav Schewe kan het echt: in het boek Superstudent geeft hij tips hoe je sneller, slimmer en beter leert studeren.

Olav kan het weten: hij was nooit een hoogvlieger op school, maar sleepte als superstudent wel beurzen voor Oxford en Berkeley uit het vuur. Nu woont en werkt hij in Singapore en geeft hij lezingen over zijn studie-evangelie. Wij hebben het getest, en het werkt ook prima als je een deadline moet halen. Dit zijn de 15 allerbeste tips van de Noor:

1.       Reken uit hoeveel tijd je hebt en plan je dag. Hoeveel uur slaap je per nacht? Hoeveel uur eet je? Hoeveel uur snooze je voordat je naar de douche strompelt? Zo weet je precies hoeveel tijd je voor je werk hebt.
2.       Vergeet niet te slapen. Schot voor open doel, maar frequente bezoekjes aan feestcafé De Kneus gaan je hoe dan ook opbreken.
3.       Kraak de code. Ieder vak is anders, dus ieder vak heeft een andere aanpak nodig. Tijdens statistiek moet je als een Noord-Koreaan de bevelen opvolgen, maar bij filosofie wordt meer eigen inbreng verwacht.
4.       Stel prioriteiten en zoek uit wat je absoluut moet doen en wat je kunt laten zitten. Altijd jammer als je je door 300 pagina’s wetenschapsfilosofie worstelt en er niets van terugkomt in het tentamen.

5.       Concentratie! Zorg dat je niet afgeleid wordt als je aan het werk bent. Veeg desnoods alles van je bureau en trek je CJP-posters van de muur.
6.       Stop als het niet lukt. Een helse kater of verse breakup zijn dodelijke ingrediënten voor een succesvolle dag werk. Soms moet je accepteren dat dit niet jouw dag is.* (*kan alleen als student)
7.       Vind de ideale werkplek. Beter aan tafel in een doodstille universiteitsbibliotheek dan languit op je bed met een halve reep Milka Oreo.

8.       Lees effectief. Check altijd eerst de inhoudsopgave en weet: je hoeft niet alles te lezen. Net zoals je prima een aflevering GTST kan missen om het plot nog te begrijpen.
9.       Maak korte aantekeningen. Probeer niet een hele preek van je docent te transcriberen, maar noteer alleen het hoogst noodzakelijke. Oefen met het NOS-journaal. ‘IS, vluchtelingen, aanslag, Mark Rutte, geitje met drie hoofden geboren.’
10.       Wees streng met markeren. Volgens Olav is 20% van een tekst markeren een vuistregel. Als je studiegenootjes denken dat je een kleurplaat aan het maken bent, zit je fout.
11.       Gebruik handige trucjes bij het leren. Associeer een eind weg, gebruik flitskaartjes of laat het rijmen. ‘Na Eisenhower kwam Kennedy, maar de volgende ken ik nie’.

#squadgoals

12.       Schrijf je samenvattingen altijd zelf. Zo leer je de stof in eigen woorden te vatten en doe je dat kunstje op het tentamen fluitend over.
13.       Een tentamen doe je volgens het PDSC-plan: Plannen, Duidelijk maken, Schrijven en Controleren. Plan je tijd, laat de vragen goed tot je doordringen, schrijf volgens een duidelijke opbouw en controleer je antwoord goed.
14.       Schrijf tijdens een tentamen alles op wat je weet. Leeg je brein op tafel, ook als een vraag nul belletjes doet rinkelen. Noteer desnoods de pincode van je vriendin of de volledige cast van Orange Is The New Black.  
15.       Echt geen idee waar dit tentamen over gaat? Vraag een docent naar het hoe- en wat. Ze zeggen vaak meer dan ze mogen zeggen, zoals het goede antwoord op de vraag waar je al een halfuur mee worstelt. 

#squadgoals II

16.       Streep bij multiple choice vragen de antwoorden weg waarvan je zeker weet dat ze fout zijn. Zoals ‘Geert Wilders is een integere politicus’ of ‘Kings of Leon is de beste band ter wereld.’
17.       Stel jezelf doelen in SMART-vorm: Specifiek, Meetbaar, Ambitieus, Realistisch en Tijdsgebonden. Ambitieus en realistisch kunnen nog weleens in de knoop met elkaar raken.
18.       Beloon jezelf en heb het leuk. Vak gehaald met een 6,1? Een uur aan één stuk door gestudeerd? Maar twee potjes Angry Birds gespeeld tijdens hoorcollege? Jij mag de rest van de middag naar het terras!

Studeren is leuk! ! ! ! ! !

In Superstudent staan nog veel meer handige tips. Stuur een mail naar social@cjp.nl met Superstudent in de onderwerpregel, vertel waarom jij dit boek zo hard nodig hebt en misschien win je één van de vijf exemplaren. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.