Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
10 grensverleggende acts
31 OKT 2016 • Door Rick van Veluw. • Beeld: Maurice Haak. • Meer blogs over Muziek

10 grensverleggende acts

Crossing Border is als een goed huwelijk: muziek en literatuur slapen er al 26 jaar op hetzelfde kussen. Wij pikten de meest grensverleggende acts uit de line-up van dit jaar.

Het Haagse festival pikt wederom de lekkerste krenten uit de muzikale en literaire pap. Van 2 tot en met 6 november zie je er haaienjagers, een voormalig tuinman en afgehakte varkenskoppen. Oké, dat laatste misschien niet, maar wie weet.

Wie: Polley Jean Harvey, ook wel bekend als P.J. Harvey.
Waarom grensverleggend: P.J. Harvey is sinds haar debuut Dry in 1992 onnavolgbaar. De Britse muzikante vliegt muzikaal alle kanten op. In 2011 tilde ze het concept ‘album’ naar grotere hoogte met Let England Shake. Op dat album bezong ze haar thuisland Engeland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Geen makkelijke kost, maar een rijke plaat tjokvol betekenis.

Wie: Barry Andrew Hay, ook wel bekend als Barry Hay.
Waarom grensverleggend: Snoof meer coke dan alle namen op Crossing Border bij elkaar. Oké, even serieus: Hay was als frontman van The Golden Earring één van de eerste grote rocksterren van Nederland. Dankzij hits als Radar Love en When The Lady Smiles mochten de Hagenezen zelfs door de Verenigde Staten toeren.

Wie: Anthony Leiris.
Waarom grensverleggend: Anthony verloor zijn vrouw tijdens de aanval op poppodium Bataclan in Parijs. De brief die hij schreef aan de terroristen is en was grensverleggend; Leiris weigert hen ‘the gift of hatred’ en beschrijft zijn reactie en rouw op een unieke manier.

Wie: Emiliana Torrini & The Colorist.
Waarom grensverleggend: Misschien ken je Emiliana Torrini nog van dat leuke hitje Jungle Drum: roenketoenkroekedoeketoentoenk. Op Crossing Border speelt ze samen met het Belgische orkest The Colorist, en dat is – zoals ze zelf zeggen – extraordinaire. Zij bouwen namelijk hun eigen (klassieke) instrumenten en kleuren bestaande liedjes opnieuw in. In Den Haag krijgt het oeuvre van Torrini een likje.

Wie: Lukas Barfüss.
Waarom grensverleggend: De enige persoon op de Crossing Border line-up die a) werkte als tuinman en tabaksplanter, b) een succesvolle toneelschrijver is in Duitsland en c) alleen maar topreviews kreeg voor zijn eerste drie boeken. De Zwitserse Lukas Barfüss heeft heel wat noten op zijn zang en wordt op Crossing Border geïnterviewd.

Dit is Lukas Barfüss in zijn schrijversoutfit.

Wie: Jørn Stubberud, ook wel bekend als bassist van de Noorse black metalband Mayhem.
Waarom grensverleggend: Helaas geen black metal op Crossing Border dit jaar; Stubberud komt wat over zijn persoonlijke memoires vertellen. Mayhem is één van de bizarste bands op de planeet. Nog voor het debuutalbum uitkwam, pleegde de frontman zelfmoord en vermoorde de bassist de leadgitarist. Oh ja, en bij optredens gooien ze varkenskoppen in het publiek. Grensverleggend toch?

Wie: Harry Parker.
Waarom grensverleggend: De meeste mensen zullen (terecht) bij de pakken neerzitten na het verliezen van hun benen, maar dat deed de Britse soldaat Harry Parker niet, nadat hij op een bermbom stapte. Hij ging schrijven. Met de autobiografische roman Anatomie van een soldaat schreef hij het leed van zich af.

Wie: Minor Victories, een supergroep met Rachel Goswell (Slowdive), Stuart Braithwaite (Mogwai), Justin Lockey (Editors) en James Lockey (Hand Held Cine Club).
Waarom grensverleggend: Slowdive maakte met Souvlaki één van de meest invloedrijke shoegaze-albums ooit en Mogwai is een pionier binnen het genre van de postrock. Dat zijn alvast twee grensverleggende redenen Minor Victories te checken op Crossing Border.

Wie: Tim Burgess, frontman van The Charlatans.
Waarom grensverleggend: Je hebt cruisereizen, all-inclusives, interrail-passen en backpacktrips, maar heb je ooit gehoord van een vinylreis? Tim Burgess deed het: hij reisde op advies van o.a. Iggy Pop, David Byrne en Johnny Marr de wereld rond om hun favoriete vinylplaten te vinden. In Vinyl adventures. From San Francisco to Istanbul bundelde hij zijn reisverhalen.

Wie: Morten A. Strøksnes.
Waarom grensverleggend: Ooit gehoord van de Groenlandse haai? Dat is een vis die zeven meter lang kan worden, ongeveer 400 jaar oud wordt en in diepe, ijskoude wateren rondzwemt. Behoorlijk mythisch dus. In Haaienkoorts gaan wetenschapper Morten Strøksnes en zijn vriend Hugo Aasjord in een klein bootje de zee op. Missie: een Groenlandse haai zien. Op Crossing Border hoor je of dat ze gelukt is.

Zul je net zien dat wij ook nog eens een grensverleggende korting aanbieden: met CJP krijg je tot € 10,- korting op een kaart voor Crossing Border.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.