Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
NFF 2016: troosteloze rijkdom en (g)rauwe ironie
23 SEP 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: • Meer blogs over Film

NFF 2016: troosteloze rijkdom en (g)rauwe ironie

Oranje boven! Het Nederlands Film Festival is los en natuurlijk is CJP erbij. Zaterdag hosten we CJP Serveert op het NFF en om de sfeer vast te proeven deden we een bescheiden bingewatch-sessie.

We dwaalden een middag en avond rond door Utrecht en zagen twee documentaires (Voetbalmiljonair uit Oost, Strike A Pose) en een vijftal korte films tijdens de NFF Studentencompetitie.

Voetbalmiljonair uit Oost

Details: Voetbalmiljonair uit Oost is geregisseerd door Carin Groeijers en verscheen al in 2015.
Waar gaat het over? Mbark Boussafa is een Marokkaans-Nederlandse profvoetballer die speelt bij de Russische club Anzhi. Een typisch verhaal: steenrijke miljardair koopt club en lokt topspelers met een zak geld naar een troosteloos stukje Rusland. Mbark heeft zich ook laten verleiden en spendeert zijn tijd voor grote televisies en in huge zwembaden. Intussen maken zijn ouders in Nederland zich druk om zijn vrijgezelle bestaan: Mbark moet trouwen, het liefst snel. Maar Mbark heeft wel wat anders aan zijn hoofd als Anzhi plotsklaps van al zijn topspelers af wil.

Wat vonden we ervan? Arme Mbark! Terwijl zijn familie uitgebreid eet, zit hij zwijgend met drie vrienden aan een peperdure tafel in één of andere Russische villa. Hij zit gevangen in een gouden kooi, maar heeft zelf de sleutel: als voetbalkenners stellen wij dat Mbark makkelijk een mooie profclub in Spanje, Italië of Duitsland kan vinden. Maar ja, het geld. Bij Anzhi verdient hij er bakken vol van. In Marokko zie je wat er gebeurt met het Russische geld van Mbark: het wordt geïnvesteerd in zonnepanelen voor het geboortedorp van zijn ouders, het plaatselijke ziekenhuis en de armen op straat. In een zeldzaam openhartig moment stelt Mbark dat hij inderdaad eenzaam is in Rusland. ‘Maar ja…’ zegt hij dan. Hij voedt de monden van zijn ouders, vrienden en zelfs van een heel dorp. Lijden in luxe, dat is wat hij doet. Je gunt hem aan het einde van de rit vooral een gezellige club, wat minder geld en een leuke moslima aan zijn zijde.

Strike a Pose

Details: Strike A Pose is geregisseerd door Esther Gould en Reijer Zwaan en verscheen dit jaar.
Waar gaat het over? De zeven dansers van Madonna’s geruchtmakende Blond Ambition-tour (1991) worden geïnterviewd over die wilde tijd en hun leven nu. In de docu Truth or Dare – In bed with Madonna waren de dansers te zien als trotse, homoseksuele mannen die niet bang waren zich te laten zien. Voor de homoseksuele gemeenschap waren Madonna en haar dansers sterke voorvechters, die tijdens de tour seksuele vrijheid predikten en alles deden waar ze zin in hadden. Dat beeld blijkt in Strike a Pose een stuk minder rooskleurig: het overgrote deel van de dansers was er nog helemaal niet aan toe een pionier of icoon te zijn voor de homogemeenschap.

Wat vonden we ervan? Strike a Pose kent halverwege een twist; in het eerste gedeelte vertellen de dansers enthousiast over de geweldige tijd die ze hadden en wat de Blond Ambition-tour heeft betekent voor de homogemeenschap. Maar dan trekt er een grauwe waas over de docu als ze één voor één hun geheimen onthullen. Een aantal van hen leden aan aids, maar durfden dat niemand te vertellen. Na de tour verloren ze zichzelf in het uitgaansleven, drugs en alcohol. De wrange ironie: niemand was al die tijd écht eerlijk, terwijl op het podium juist een ander verhaal werd verteld. Dansers Luis, Salim, Jose, Kevin, Carlton en Oliver hebben allemaal hun eigen pijnlijke verhaal, maar hoe goed is het dat ze het nu uit de doeken doen. Het levert een mooi tijdsdocument op, met rauwe emotie en harde levenslessen. Intussen heb je al de nodige sympathie ontwikkelt voor de dansers en overheerst aan het einde van de documentaire vooral respect: knap hoe hun leven weer op de rit hebben gekregen.

NFF Studentencompetitie

Details: Vijf eindexamenfilms passeren de revue: Babatunde, Veranderingen, Kamer aangeboden, La Cigarra en Molotov man.
Waar gaat het over? Laten we voor het gemak en de leesbaarheid de beste twee films uitlichten: Babatunde en Molotov man. In Babatunde van Dwight Fagbamila volgen we een jongen die het criminele pad op gaat, terwijl het steeds slechter gaat met zijn moeder én zijn vriendin zwanger raakt. De film gaat uit van het Afrikaanse principe dat er naast dood en leven ook een tussenfase is. Vanuit die tussenfase wordt het verhaal deels verteld door de overleden vader van de jongen. Molotov man is gebaseerd op een gebeurtenis uit 2012, toen een Limburgse man volledig doordraaide en molotov cocktails gooide naar de politie. De film van Joris Weerts zien hoe het zover kon komen.

Wat vonden we ervan? Babatunde en Molotov man blinken allebei uit in de manier waarop het verhaal verteld wordt. Babatunde doet dat zonder al teveel dialoog en een origineel vertelperspectief, terwijl in Molotov man losstaande scenes prachtig in elkaar vallen. Daarnaast zijn beide korte films prachtig gefilmd: de rondwarende geest van de overleden vader in Babatunde zorgt voor de mooiste shots en in Molotov man zit een krachtige scène wanneer het hoofdpersonage urenlang onder de douche staat zonder de stralen nog te voelen. Fagbamila en Weerts zijn cum laude geslaagd, als je het ons vraagt.

Heb je nu ook de NFF-kriebels? Kom naar CJP Serveert! Morgen presenteren wij een selectie van de beste films op het NFF voor maar € 18,50. Natuurlijk inclusief bier & bitterballen.!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.