Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 39
27 SEP 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Weyes Blood, Mexican Summer. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 39

Nieuw, nieuwer, nieuwst: ook deze week weer kakelverse muziek in de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Met een rappende troubadour, The Beach Boys en een potje apekooien.

Diggy Dex – Golven (album)

Hij zit zo boordevol muziek / Hij zingt voor groot en klein publiek / Hij maakt blij, melancholiek /
De troubadour.’ Lenny Kuhr beschreef de nieuwe plaat van Diggy Dex al in 1969. De Amersfoortse artiest is op zijn nieuwe plaat meer troubadour dan rapper. Zijn geluid is afwisselend troostend, vrolijk en melancholisch. Verwacht geen diepe beats: bijna iedere track is op een gitaarlijn gebouwd. Diggy Dex is als een vis in het water op Golven: hij rapt laidback en verhalend. Als troubadour neemt hij een mooi ensemble mee op reis: we horen rijzende ster Linde Schöne, Paul de Munnik, JW Roy en Jiggy Djé. Fijn om laatstgenoemde weer eens te horen op een oldschool hiphopbeat. Diggy Dex verovert met deze plaat definitief een heel eigen plekje in de Nederlandse hiphop.

Scott and Charlene’s Wedding – Mid Thirties Single Scene (album)

Als je op zoek bent naar een nieuwe hype-act die binnenkort doorbreekt, sla dit stukje dan even over. Scott and Charlene’s Wedding zal nooit een grote band worden. Een paar jaar geleden zagen we ze spelen in Rotown voor anderhalve man en een paardenkop, juist toen ze met Any Port in a Storm een geweldig album hadden afgeleverd. Nu is er na twee jaar een opvolger en bewijzen de Aussies opnieuw waarom ze bij een klein publiek zo geliefd zijn. Frontman Craig Dermody is geen mooizinger, maar rammelt net zo met zijn vocalen als met zijn gitaar. The Velvet Underground en Pavement zijn nooit ver weg. Dermody vertelt in ieder liedje een verhaal en is niet vies van een ‘la-la-la-la’ op zijn tijd. Word ook fan van Scott and Charlene’s Wedding, dan staan er straks misschien twee mannen en een paardenkop bij hun shows.

The T.S. Eliot Appreciation Society – Turn It Golden! (album)

Deze editie van de Luisterlijst stikt van de verhalende muzikanten, want Tom Gerritsen van The T.S. Eliot Appreciation Society wil ook graag dat je luistert naar zijn avonturen. Logisch als je de band vernoemd naar dichter Thomas Stearns Eliot. Gerritsen groeide op in een rondreizend circusgezelschap en vestigde zich later in Utrecht. The Grand Tour is precies zo’n liedje waarop hij je naar binnen trekt: in de eerste regels vertelt hij over het advies dat zijn moeder hem ooit gaf. ‘Boy, in this life you can be whoever it is you want to be’. Ze was verbaasd toen hij dat letterlijk nam. Hoe gaat dat verder dan? Zo blijf je luisteren naar The T.S. Eliot Appreciation Society, of ze nou melancholische gitaarpop maken of voor freaky folk kiezen. Als Tom Gerritsen vertelt, verslapt de aandacht niet. Wij zijn vanaf nu lid van de The Tom Gerritsen Appreciation Society.

Weyes Blood – Do You Need My Love (single)

Sinds Natalie Mering haar eigen definitie van authenticiteit heeft gevonden, is ze onder de artiestennaam Weyes Blood nóg interessanter geworden. In een interview met Pitchfork vertelt ze over haar openbaring. ‘Als het vanuit je ziel komt, is het authentiek. Ik heb eindelijk vrede met de manier waarop ik zing, ook al klinkt het oldschool.’ Spijker op de kop. Do You Need My Love is zo’n klassieke, licht psychedelische ballad in de stijl van Joni Mitchell. Maar Mering maakt het eigen door haar elegante vocalen en stijl. Net zoals Father John Misty teruggrijpt op van alles en nog wat, maar volstrekt uniek is in zijn teksten. Noteer vrijdag 21 oktober vast in je agenda; dan verschijnt haar album Front Row Seat To Earth.

Roelie Vuitton – Elke Dag Apekooi (album)

Zo vlak voor de zomervakantie had je altijd één uniek moment op school: de gymleraar/lerares gaf eindelijk toe. Ja, we gaan apekooien. Dan werd alles uit de kast gehaald en stond de hele gymzaal vol attributen. In het leven van rapper Roelie Vuitton is het elke dag apekooi. Tenminste, dat leiden we af uit z’n albumtitel. Groninger Roelant Haak maakt al tien jaar muziek, maar een echt album liet lang op zich wachten. Hij keerde zich een tijdje af van muziek en heeft nu zijn plek weer gevonden. De vrolijke refreintjes zijn een beetje weg; daarvoor in de plaats introspectieve raps en lome, dromerige beats. Op zijn lichtvoetigst als Joey Purp (Hypermodern) en soms emo als Drake (Pizzaboiis Anthem). Breid je platenkast uit met een Groningse rapper en haal Elke Dag Apekooi binnen!

Happyness – Tunnel Vision On Your Part (EP)

Noem het collegerock, ninetiesrock of slackerrock: Happyness verwijst er ongegeneerd naar in hun muziek. Soms gebeurt het zo goed dat je de opzichtige referenties laat voor wat ze zijn. Happyness brak vorig jaar bescheiden door met hun debuutalbum Weird Little Birthday en bracht daarop een ode aan bands als Pavement, Sebadoh en Wheat. Op Tunnel Vision On Your Part heeft het Britse trio hun recentste topliedjes gebundeld. Tunnel Vision On Your Part is zesenhalve minuut mijmeren met spaarzame pianotoetsen, Anna, Lisa Calls een fijn rockliedje met een flinterdun synthlaagje. Leuk geintje ook om Surfer Girl van The Beach Boys in een sloom lo-fi jasje te gieten. Alle nineties kids doen er goed aan Happyness in hun hart te sluiten.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.