Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 38
21 SEP 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Atlynn Vrolijk. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 38

De nieuwste muziek vind je altijd hier: in de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Met deze week de man van het jaar, geasfalteerde wegen en een Nederlandse sensatie.

The Great Communicators – Lucky Horse (album)

Is de term ‘FM-pop’ een belediging? Zo ja: welgemeende excuses aan The Great Communicators. We bedoelen het in ieder geval als een compliment. De Nederlandse band maakt licht verteerbare indiepop om door een ringetje te halen. Luister maar naar singles Motion en Big Ideas en je snapt wat wij bedoelen met FM-pop: dit kan – nee, moet – zo de radio op. Er zijn niet voor niets radio edits van beide liedjes gemaakt. De sound is clean, de gitaarlijntjes catchy. Bands als Balthazar, Phoenix en Fickle Friends zijn vast het referentiekader geweest. Lucky Horse staat vol met dit soort luchtig geproduceerde pop. Hang dicht bij je speakers totdat The Great Communicators voorbijkomt op de ether of geef Lucky Horse zelf een draaibeurt. 

NxWorries – Lyk Dis (single)

Ieder jaar kiest TIME een Person of the Year. De afgelopen jaren wonnen invloedrijke mensen als Angela Merkel en paus Franciscus. Dit jaar voeren wij campagne voor Anderson .Paak. De Amerikaanse rapper/zanger is al je afspeellijsten binnen geknald met zijn fantastische debuutplaat Malibu en steelt de show op tracks van Kaytranada, Mac Miller en ScHoolboy Q. Zijn samenwerking met producer Knxwledge staat gek genoeg een beetje in de schaduw. Terwijl .Paak onder de vlag van NxWorries zijn coolste en – pardon – geilste muziek maakt. De Dilla-achtige beats van Knxwledge druipen van de swagger en getuigen van een goed oor voor de beste soulsamples. Single Lyk Dis is een voorbode van NxWorries’ debuut, dat dit jaar nog moet verschijnen: alsof .Paak nog niet genoeg had uitgebracht. In Lyk Dis is hij real met je: hij legt je even uit hoe ochtendseks in zijn werk gaat.

Warpaint – Heads Up (album)

Fans van Warpaint moesten even slikken toen de eerste single voor Heads Up naar buiten kwam. New Song is namelijk een rechttoe-rechtaan popsong. Alsof de Amerikaanse band een mistig bospad heeft verruild voor een geasfalteerde weg. Toch is de kenmerkende Warpaint-sound niet zomaar weg. Prettig wegdromen kun je op Warpaint nog altijd, dankzij hypnotiserende samenzang en dromerige gitaarlijnen. Op New Song is de sound pittiger en vinniger en dat bevalt eigenlijk prima. Soms moet je ook wakker worden uit die ene dagdroom. Wat we nu moeten verwachten van het volledige album? Volgens de blog Consequence of Sound knipoogt Warpaint op Heads Up naar Kendrick Lamar, Björk én Janet Jackson. Die geasfalteerde weg kon nog wel eens mooie verrassingen herbergen.

Yuko Yuko & FRANKRIJK – TOPAZ TEARZ (album/mixtape)

Als je nieuwe muziek nodig hebt, lees je natuurlijk de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Je kunt ook Spotify aanslingeren en onder het kopje ‘Nieuwe Releases’ kijken. Daar staatTOPAZ TEARZ van Yuko Yuko en FRANKRIJK niet tussen. Hier wel. Luisterlijst – Spotify: 1-0. TOPAZ TEARZ is een Dokkums product. Ja echt: een Dokkums product. Daar in het hoge noorden hebben creatieve muzikanten zich verenigd in de Purple Noise Record Club. Elias Elgersma is labelbaas en aanvoerder. Zelf speelt hij in Yuko Yuko en The Homesick: TOPAZ TEARZ maakte hij samen met producer FRANKRIJK. In de korrelige clip doet het duo dansjes op donkere straten. Dat matcht goed met dit wazige eighties synthpopliedje dat maar net boven de twee minuten uitkomt. Download de mixtape gratis en voor niets via WeTransfer!

C. Duncan – Course (single)

Luister de eerste seconden van On Course en je denkt dat Stranger Things begint. Huh? Is C. Duncan ook al elektronisch gegaan? De Schotse songwriter maakte met Architect een mooi folkalbum in lijn met Fleet Foxes, maar kiest nu volledig voor de jaren tachtig. Het heeft veel weg van de transitie van genregenoot James Vincent McMorrow. Als we na een half minuutje van de eerste schrik bekomen zijn, ontvouwt On Course zich als een prachtig liedje met de harmonieuze vocalen van Duncan en golvende synthpartijen. De bas is hier het geheime wapen: die geeft On Course net dat beetje extra groove om drieënhalve minuut spannend te zijn. Nu hebben we zin om Stranger Things te kijken én meer muziek te horen van C. Duncan.

Linde Schöne – Liefde Van De Vloer (EP)

Wie is Linde Schöne en waar heeft ze al die tijd gezeten? Op de artiestenpagina van haar label Noah’s Ark vinden we alleen haar leeftijd (23) en de mysterieuze zin ‘Linde Schöne is up next’. Kennelijk is Linde nu aan de beurt, want met Liefde Van De Vloer brengt ze haar eerste officiële EP uit. Dit hadden we veel eerder in ons leven willen hebben. Linde vult een gat in de Nederlandse muziekscene met haar verleidelijke en onderkoelde R&B. Het doet denken aan artiesten als BANKS, FKA twigs en Jessy Lanza, alleen dan in het Nederlands. Linde zingt over de liefde in al zijn facetten en doet dat superfris en eigentijds. ‘Jij ziet in dat friends with benefits, niet echt bedoeld voor vrienden is,’ zingt ze bijvoorbeeld met lichthese stem op Zie Het In. Linde Schöne is een aanwinst voor de Nederlandse muziekwereld.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.