Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 36
08 SEP 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Amanda Marsalis. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 36

Het kwijl loopt je over de kin bij het horen van de nieuwe muziek die we weer voor je hebben geselecteerd. Met deze week een band in de laagste versnelling, een rapper in de schaduw van Kendrick Lamar en een ex-folkie.

Mario Kartel – Mario Kartel (album)

De Nederlandse hiphop bloeit als nooit tevoren: kijk hoe Broederliefde records breekt, Ronnie Flex shinet op het podium en Lil Kleine heel veel geld stukgooit op van alles en nog wat. De jonge garde is aan zet, maar dat betekent niet dat de oude garde stilzit. Voor het gemak rekenen we Spacekees (36) en Big2 (31) tot die oude garde, al bestaat de nieuwe hiphopgroep Mario Kartel ook uit jonkies Tellem (24) en Yung Felix (24). Samen maakten zij een plaat waarop de lol centraal staat. Er wordt gerapt over Star Wars, awkward dansen in de club en het witte monster dat op de loer ligt. De productie van Yung Felix en Big2 is veelzijdig: van donkere trap naar vrolijke house. Mario Kartel is een zorgeloos album van vier gasten die samen Mario Kart spelen en tussendoor toffe tracks hebben opgenomen. 

Angel Olsen – MY WOMAN (album)

Dit is een fantastisch album en je moet het nu gaan luisteren als je dat nog niet deed. Zo, dat is er uit. Klinkt als een dwangbevel, maar het zou zo ongelofelijk zonde zijn als je deze prachtplaat mist. MY WOMAN is gegarandeerd eindejaarlijstmateriaal. Angel Olsen heeft het namelijk allemaal: een snik in haar stem, liedjes waarop ze rockt, huilt, zucht, sneert of allemaal tegelijk. MY WOMAN kent geen zwakke momenten. De productie is dik in orde: of het nou gaat om lome droomgitaarpop (Those Were The Days) of vinnige gitaarrock á la Courtney Barnett (Shut Up Kiss Me). Prijsnummer is het lang uitgesponnen Sister, dat bijna acht minuten lang boeit en je van je stoel blaast met een gitaareruptie. Ben je na het luisteren van MY WOMAN ook fan? Check haar dan 6 november in Paradiso Noord en pak € 2,50 CJP-korting!

Mozes and the Firstborn – Great Pile of Nothing (album)

Altijd in de hoogste versnelling rijden is niet leuk. Je wilt ook weleens langzaam door straten en landweggetjes rollen. Wie weet wat je dan allemaal ziet. Nu is het is niet zo dat Mozes and the Firstborn op hun debuut met honderdtwintig kilometer per uur door de woonwijk kwam zetten, maar op hun tweede album Great Pile of Nothing valt gelijk op dat het toerental lager ligt dan op die eerste plaat. Melle Dielesen rekt zijn vocalen zo lang mogelijk uit en melancholische jaren negentigrock voert de boventoon. Mozes and the Firstborn gaat hier niet keihard, en het resultaat is prachtig. Great Pile of Nothing is een sfeervolle gitaarplaat geworden met prettig lome liedjes en enkele uitschieters waar het tempo nog lager lijkt te liggen (Power Ranger, Crawl). Altijd in de hoogste versnelling rijden is niet leuk, zo blijkt maar weer.

Isaiah Rashad – The Sun’s Tirade (album)

Kanye West heeft zijn eigen label met G.O.O.D. Music, Drake is eigenaar van OVO Sound en Kendrick Lamars muziek wordt uitgebracht op Top Dawg Entertainment. Vooral TDE is een label om regelmatig te checken: in de schaduw van Kendrick krijgen heel wat talenten een kans. Zoals Isaiah Rashad, die twee jaar geleden in de zon stapte met zijn indrukwekkende debuut Cilvia Demo. Er is eindelijk een opvolger: The Sun’s Tirade. Rashad (25) had het de afgelopen jaar niet makkelijk: hij was depressief, had angstaanvallen en raakte verslaafd aan Xanax en alcohol. The Sun’s Tirade heeft een druggy flow, maar genoeg soul om de depressieve gevoelens voor nu even weg te stoppen. Kendrick komt langs met een duizelingwekkende verse op Wat’s Wrong en Isaiah zelf overtuigt op Free Lunch. The Sun’s Tirade is nog niet genoeg om uit Kendricks schaduw te stappen, maar het scheelt niet veel.

Idaly – Eindelijk (EP)

Toepasselijke naam voor je debuut-EP als al je leeftijdsgenoten al lang en breed solomateriaal uit hebben gebracht. Maar Idaly (20) zegt zelf al op de tweede track hoe het zit: ‘Ik kan goed overweg met mijn eigen ego / Ik hoef niet altijd te scoren homie, ik geef goals’. Een sympathieke gast dus, die Idaly. Je kunt hem kennen van New Wave of gastbijdrages op tracks van Willie Wartaal of Sevn Alias, maar de Amsterdammer pakt nu zelf de spotlights met Eindelijk. Debuutmateriaal dat al even in de steigers stond: samen met producer Garrincha sleutelde hij minutieus aan dit project. Idaly komt met lines for days en de productie van stadgenoot Garrincha is divers en aantrekkelijk. Een powerduo dus, dat er goed aan heeft gedaan niet aan de hype toe te geven en is blijven sleutelen aan een sterk debuutproject.  

James Vincent McMorrow – We Move (album)

Van Jett Rebel moeten muzikanten hun elektronische hulpmiddelen kapotmaken en weer eens een gitaar uit de kast halen. James Vincent McMorrow heeft daar niet echt naar geluisterd: hij doet precies het omgekeerde. Dikke kans dat zijn gitaar ergens stof staat te verzamelen in de studio. Op debuutalbum Early In The Morning was hij nog een echte folkact, maar na overgangsplaat Post Tropical heeft hij op We Move zijn hart verpand aan synthesizers en drumcomputers. Inderdaad, Bon Iver bewandelde een soortgelijke route en maakt ook het liefst gebruik van zijn falsetto. Het werk van McMorrow is alleen een stuk toegankelijker dan dat van Bon Iver, met gladde neo-soulliedjes en eighties pop. Verder van folk is hij nooit eerder geweest, en dat maakt We Move een interessant experiment om naar te luisteren.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.