Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hoe indie is Indiestadt?
09 SEP 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: • Meer blogs over Festival

Hoe indie is Indiestadt?

Wat is indie anno 2016? De term is een verzamelnaam geworden voor alle acts zonder grootse commerciële sound of vette platendeal. Wij herdefiniëren indie en leggen zes acts op de line-up van Indiestadt Festival langs de meetlat.

Het tweedaagse Indiestadt-festival in Paradiso heeft een puike line-up met onder andere The Lemon Twigs en Holy Holy. Maar zijn zij allemaal wel straight indie? Dat testen we aan de hand van twee definities van indie. De eerste komt van Wikipedia: ‘Indie-acts hebben een afkeer van commerciële muziek en een voorliefde voor het experiment.’ Check! De tweede hebben we zelf verzonnen: ‘Indie-acts zijn rock-‘n-roll en avontuurlijk’. Tja, we willen ook goede verhalen horen.

The Lemon Twigs

Indie? Op het experimentele vlak scoren The Lemon Twigs niet heel hoog: de broers Michael en Brian D’Addario zijn Beatles-devotelingen en dat steken ze niet onder stoelen of banken. Add a little Beach Boys to the mix en dan weet je wel zo ongeveer hoe deze jongens klinken. Origineel of niet: These Words is een geniale single, net als het kapsel van Michael.
Rock-‘n-roll? Michaels vriendinnetje Megan is bassiste in de band, wat schattig! Daar scoor je alleen geen rock-‘n-roll punten mee. Al is dat ene concert waar Michael zijn vriendin vol in het gezicht trapte omdat hij zijn bril kwijt was wel een goed voorbeeld van rock-‘n-roll (en vrouwenmishandeling).
Oordeel: Vooruit, een 7,5. Omdat die eerste twee singles zo fantastisch klinken.

Sunflower Bean

Indie? Net als The Lemon Twigs geen compleet nieuwe sound: Sunflower Bean put uitgebreid uit oude psychedelica, krautrock en een vleugje metal. Dat van die metal hoor je niet echt, maar bandleden Nick en Jacob kenden wel degelijk een heftige doom-metal fase. Een interessante cocktail van stijlen, als je het mij vraagt.
Rock-‘n-roll? Best wel. Dit trio komt uit het hippe New York, de frontvrouw is naast haar muzikantenbestaan model en de band speelde meer dan honderd shows voordat ze hun debuutalbum Human Ceremony opnamen. De elf liedjes daarvoor ramden ze in één week op plaat. Sunflower Bean is een coole band.  
Oordeel: Een dikke vette 8,5. Hang een poster van Sunflower Bean boven je bed.

Jamie Isaac

Indie? Als je in Groot-Brittannië geboren wordt en je heet Jamie, dan is de kans groot dat je jazz gaat maken. Vraag maar aan Jamie Woon, Jamie Cullum en Jamie Isaac. Laatstgenoemde is een jonge gozer uit Zuid-London die jazzballads mengt met spannende elektronica. Met het experiment zit het wel snor bij Isaac.
Rock-‘n-roll? In een filmpje op YouTube zien we Isaac op een keyboard spelen, waarna hij de tuin in loopt om te blowen. Niet echt spannend. Wel scoort Isaac punten omdat hij dikke vrienden is met King Krule en geregeld met hem samenwerkt. Nog een goed verhaal: Isaac schreef in zijn jeugd 50(!) alternatieve soundtracks voor al bestaande films. Gewoon, omdat hij dacht dat hij dat beter kon.
Oordeel: Een 8. Tofste jazz-Jamie die er is!

Otherkin

Indie? Razendsnelle indierock zoals Otherkin die maakt heb je absoluut vaker gehoord. De bandleden zijn de laatsten om dat te ontkennen: ze zeggen in interviews glunderend grote fans van The Hives te zijn. Het experiment is hier ver te zoeken, maar het klinkt wel heel lekker. Het wiel hoeft niet altijd opnieuw uitgevonden te worden.
Rock-‘n-roll? Je zou denken dat een woeste band als Otherkin awesome verhalen te vertellen heeft. Gekke tourbus-avonturen, epische crowdsurfsessies of legendarische katers. Dat valt nogal tegen: uit interviews maken we op dat het niet veel verder komt dan een beetje gecrowdsurf. Saaaaai.
Oordeel: Een 6,5. Sloop je gitaar eens op het podium, en het wordt zo een 7,5.

Broncho

Indie? Broncho valt perfect in de categorie indie: hun muziek is lastig te omschrijven. Het is ontegenzeggelijk rock, maar heeft net zo goed vrolijke twists; alsof Peter, Bjorn and John samen met The Drums in een oefenhok vol elektrische gitaren zit te jammen.  
Rock-‘n-roll? De frontman van Broncho stopte met zijn opleiding aan de universiteit om meer te kunnen spelen. Nu toert de band zich helemaal suf en is zijn grote droom eindelijk verwezenlijkt: toerist zijn in Europa. Klein smetje op hun vlekkeloze indie-blazoen: hun track It’s On was te horen in de hitserie Girls. Ugh, zó mainstream.
Oordeel: Een 9. Hoe indie wil je het hebben?

Holy Holy

Indie? Sorry, maar misschien is dit wel de eerste band die het predikaat ‘indie’ niet verdiend. Holy Holy maakt radiovriendelijke softrock waar je lekker op kunt wegdromen. Maar ach, soms wil je geen experiment, maar een beproefd recept.
Rock-‘n-roll? Dat dan weer wel. Het duo Timothy en Oscar trok er na hun eerste ontmoeting op uit met een gitaar, een fles rum en hun motors. That’s what we’re talking ‘bout. Bovendien werd de bandnaam verzonnen toen Timothy volledig aan het trippen was na het eten van een hasjkoekje.
Oordeel: Een 7,5. Slechte start, mooie afsprong.

Wil je deze indiebands zelf checken? Ga dan 20 en 21 september naar het Indiestadt Festival in Paradiso! CJP’ers krijgen € 2,50 korting op een ticket.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.