Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Foodfilms for thought
29 SEP 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Ants on a Shrimp • Meer blogs over Film

Foodfilms for thought

Wij bezochten het Nederlands Film Festival als een ware foodstagrammer. 

Afgelopen week was het weer tijd voor het Nederlands Film Festival. Als razende reporters renden wij van CJP rond op NFF. Onze smaakpapillen vielen dit jaar voor het aanbod rondom het thema eten. Smaakvol en voedzaam. Zo consumeerden we een documentaire over vleesconsumptie en eentje over het beste restaurant. Kregen wij water in ons mond van een korte film over een Chinees restaurant en werd er een romkom gesnaaid over een brasserie.

Brasserie Valentijn

Ingrediënten
Bomvol appetijtelijke acteurs, zoals Georgina Verbaan, Lies Visschedijk, Egbert-Jan Weeber en Géza Weisz. Regie is in handen van Sanne Vogel. Die mierzoete glazuurlaag kun je bijna proeven.
Instructies
Onderneemster Valentijn heeft met haar kokende broer Angelo een brasserie met de verrassende naam: Valentijn. Op 14 februari (wat voor dag is dat ook al weer… oh ja, Valentijnsdag natuurlijk! WHAT ARE THE ODDS?) is het restaurant volledig volgeboekt met types zoals een jongen die wacht op zijn blind date, een man met een jonge minnares en een verliefd stelletje. Dan komt Valentijns ex binnenlopen met de vraag of ze die avond nog met hem mee naar Buenos Aires gaat.  
Resultaat
Als Mannenharten en Hartenstraat-achtige films voor jou naar meer smaken, dan kun je je lekker te buiten gaan aan deze romkom. Een groep hippe stadbewoners is op zoek naar liefde en iedereen heeft zijn of haar eigen stuggles om het te vinden. Alle verhaallijnen ontwikkelen zich binnen de muren van een restaurant. Als deze plek echt had bestaan, met de weelderige entree en de knusse tafeltjes, stond het zeker hoog op het hotspot-lijstje van foodbloggers. De dialogen zijn wat flauwtjes, als discussieert Lies Visschedijk wel lekker pittig. Toch zijn de personages aardig, vooral Georgina Verbaan is een kers op de bombe glacée, waar je naar blijft kijken. Een film die fungeert als comfortfood. Niet goed voor je, maar wel lekker om naar binnen te werken.

#liefdekentvelesmaken #14februari #valentijn #liefde #harten

Ants on a Shrimp

Ingrediënten
Een rijke melange van keukenscènes, gedreven kokende personages en een zoektocht door Japan naar de beste smaken. Deze documentaire is een creatie van regisseur Maurice Dekkers.
Instructies
Het Deense NOMA is een van de beste restaurants op aarde. Chef-kok René Redzepi verhuist zijn hele crew naar Tokio, om daar een 14-gangen menu te creëren dat ook daar als beste ter wereld zal worden bestempeld. Hij moet de gerechten alleen nog even bedenken en ze moeten bestaan uit lokale Japanse producten waar hij nooit eerder mee werkte. Een culinair experiment van een van de beste koks anno nu.
Resultaat
Intrigerende personages die hun leven in dienst stellen van nieuwe smaaksensaties, gaspitten en rijke gasten. Tijdens het slachten van de schildpadden en plukken van de eenden zinderde er een kotsneiging door de zaal, of in ieder geval rondom onze stoel, maar verder was het een lust voor het oog. En voor de geest. We staken een paar lessen op. Zoals: wanneer je terugvalt in oude patronen, moet je jezelf harder pushen, anders bereik je nooit iets. Als je je te comfortabel voelt in een situatie, betekent het dat je verder moet gaan, want pas buiten je comfortzone ontwikkel je jezelf. Wij waren de hele film geboeid en willen nu zelf ook een sterrenrestaurant beginnen. Of in ieder geval een keer bij eentje eten.

#schildpad #garnaal #mier #Japan #witteaardbei

Vleesverlangen

Ingrediënten
Deze documentaire is geregisseerd door Marijn Frank, presentatrice van De Keuringsdienst van Waarde. Zij is het hoofdingrediënt. De koe die ze wel of niet slacht is ook een smaakmaker.
Instructies 
Marijn is verslaafd aan vlees. Ze probeert af te kicken door bij een koeienslachterij stage te lopen en een plofkippenboerderij te bezoeken. Haar doel is om een sterkere band op te bouwen met het stuk vlees op haar bord, zodat ze betere keuzes kan maken. Ze ontmoet op haar zoektocht een rits bijzondere mensen, zoals slachters, vegetariërs en koks. 
Resultaat
Als vegetariër zijnde bevestigt deze film voor ondergetekende alleen maar waarom het goed is om bewust om te gaan met vlees. Minder vlees en producten van betere kwaliteit eten, heeft een positief effect op de wereld. De momenten dat Marijn op het punt staat haar koe te slachten, zijn zeer stressvol om naar te kijken. Hoe moet het voelen om in haar kaplaarzen te staan? Je begrijpt Marijns twijfel over de opvoeding van haar kind. Als een sexy chef erotiserend over een zeldzame koe strijkt, besef je - zelfs als vegetariër – hoe goed een biologisch stuk vlees kan smaken. Deze film geeft food for thought over diervriendelijkheid, onze hypocriete houding en de band die we hebben met voeding.

#hypocrisie #diervriendelijkheid #mindervlees #biologisch #vegalife

Eng: Nr. 83

Ingrediënten
Een film van regisseur Michiel ten Horn en producer Iris Otton. Je smaakpupillen worden aangewakkerd door de acteerprestaties van Skip Wijsmuller, Jasper van den Ende, Joost Koning en Maurits van Brakel.
Instructies
Als de hond van Tim op een avond wegrent, terwijl ze net zo leuk rechercheurtje aan het spelen zijn en er een maaltijd in de magnetron staat, is Tim wanhopig. Hij denk dat zijn hondje bij het afgelegen Chinees restaurant wordt vastgehouden. Dus maakt het knulletje allerlei plannen om Keesie terug te krijgen. Fantasie en werkelijkheid worden gemixt als een blender vol fruit en knoflooktenen.
Resultaat
Een spannende en vervreemdende film met fantastische beelden van magnetrons, fietsende kinderen en maneki neko-katten. Je weet wel, zo’n gouden gelukskat die met zijn arm zwaait. De beelden die zijn gefilmd vanaf de ronddraaiende tafel zijn zeer appetijtelijk. Deze film kijk je als toetje nadat je een groene Thaise curry met zoete aardappel, bamboescheuten en tofu hebt verorberd en nog zin hebt in iets Chinees.

#spannend #verrassend #chinees #hond #eng

Eet jij ook wel eens? Dan zijn bovenstaande en een rits andere films van Nederlandse bodem echt iets voor jou. CJP’ers krijgen euro’s korting bij de bioscoop met hun blauwe pasje.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.