Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Films voor eurofielen
12 SEP 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Nederlands Film Festival. • Meer blogs over Film

Films voor eurofielen

Het Nederlands Film Festival komt er weer aan! CJP is er bij en serveert speciaal voor jou de beste Nederlandse films. Ben je ook benieuwd wat er elders in Europa te zien is? Dan hebben we iets anders voor je: de beste films van het jaar in Spanje, Roemenië en Denemarken.

Op het Nederlands Film Festival zie je de beste films en documentaires die Nederland te bieden heeft, zoals Beyond Sleep, Publieke Werken enThe Paradise Suite. Tijdens CJP Serveert pikken we de krenten uit de krenten uit de pap en krijg je voor €18,50 maar liefst zes films, bier én bitterballen. Niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa pronkt de cinema met hun veren. Het Spaanse filmfestival werd bijvoorbeeld in mei gehouden en de Deense filmindustrie gooit dit jaar hoge ogen met de co-productie van The Neon Demon. Dit zijn – tot nu toe – de beste Franse, Roemeense, Duitse, Italiaanse, Belgische, Spaanse, Deense én Oostenrijkse films van 2016!

Frankrijk

The Salesman is een Frans-Iraans drama en sleepte op het filmfestival van Cannes alvast mooie prijzen in de wacht: hoofdrolspeler Shabab Hosseini werd gekroond tot beste acteur en regisseur Ashghar Farhadi schreef volgens de jury het beste script. In The Salesman verhuist het Iraanse stel Rana en Emad naar een nieuw appartement. Daar wordt op de raarste tijden aangebeld; de oude bewoonster was prostituee. Als Rena een keer open doet, neemt de film een fatale wending.

Roemenië

De Britse kwaliteitskrant The Guardian geeft niet zomaar vijf sterren, maar voor Bacalaureat werd al het eremetaal uit de kast getrokken. De Frans-Roemeense film vertelt het verhaal van Roman en zijn dochter Eliza, die prachtige resultaten behaalt op school. Net voor de beslissende tentamenweek wordt Eliza aangevallen en probeert iemand haar te verkrachten. Ze blijft ongedeerd, maar is niet in staat nog te studeren. Dat terwijl ze dicht bij een beurs voor een prestigieuze Engelse universiteit is. Roman zet alles op alles om toch een beurs te bemachtigen voor zijn dochter.

Duitsland

Zo, dat waren twee heftige films. Tijd voor wat Duitse luchtigheid, inclusief neppruiken en flauwe practical jokes. Daar houdt de gepensioneerde Duitse leraar Winifried namelijk wel van in Toni Erdmann. Zijn dochter maakt carrière in het Roemeense Boekarest, en Winifried besluit in een opwelling langs te gaan. Dochter Ines zit alleen to-taal niet te wachten op haar maffe papa met al zijn bizarre grappen en ziet hem meer als een stalker dan als liefhebbende vader. Het wordt allemaal nog absurder als hij het alter ego Toni Erdmann aanneemt.

Spanje

Check de trailer van Embrace of the Serpent en je bent gelijk verkocht; hier wil je meer van zien. Twee wetenschappers trekken diep het Amazone-gebied in om een speciale plant te vinden. De Duitse Theodor is doodziek en hoopt dat de plant hem geneest; de Amerikaanse Richard hoopt dat de plant zijn geest zal verruimen. Ze ontmoeten de inheemse sjamaan Karamakate die hen op sleeptouw neemt.

Italië

La Pazza Gioia heeft een psychiatrische kliniek als decor, maar is toch grappig. De megalomane en egocentrische Beatrice wordt er tegelijk opgenomen met de gesloten en fragiele Donatella. Twee vrouwen als water en vuur, maar toch sluiten ze een pact. Samen ontvluchten ze de kliniek en ontvouwt zich een mooie tragikomedie.

Denemarken

De bekendste film in dit rijtje is The Neon Demon. De piepjonge Jesse is met haar gave gezicht een revelatie in de modellenwereld waar ze snel naam maakt. Als argeloze bioscoopbezoeker raak je alleen al snel de draad kwijt door hallucinaties en dromen. Of gebeurt dit allemaal echt?

België

Heb je Belgica nog niet gezien? Amai zeg, snel doen hoor! Broers Frank en Jo starten samen een café. Al gauw is het in Belgica zo gezellig, dat er uitbreiding volgt en de broers ineens een club runnen. Dat betekent iedere avond één grote feestorgie met live-optredens, een ramvolle club en heel veel bier en coke. Het succes wordt te groot om te tillen en de familieband van Frank en Jo komt onder druk te staan.

Benieuwd naar de beste Nederlandse films van dit jaar? Ga dan naar CJP Serveert op het Nederlands Film Festival! Daar laten wij alleen de allerbeste films aan je zien, onder het genot van bier en bitterballen. Dat voor maar €18,50! De eerste film voor CJP Serveert @ NFF is trouwens bekend: roadmovie If The Sun Explodes met Egbert Jan Weeber en Wies Fest. Check hieronder de trailer.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.