Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit eten zal nooit meer hetzelfde smaken
22 SEP 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lezen

Dit eten zal nooit meer hetzelfde smaken

Ooit had Turks fruit het imago van een plakkerig snoepje met een witte kokoswaas. Een presentje waarmee je familieleden opzadelde na een all inclusive vakantie. Totdat je Jan Wolkers las, hij de woordcombinatie ownde en het chemische goedje nu beelden van plasseks oproept.

Turks fruit is niet het enige voedingsmiddel dat je niet meer kunt loskoppelen van het (verplicht voor school gelezen) boek. Dit is een overzicht van eten dat voor altijd anders smaakt na het lezen van een gelijknamige boek. Voor je naar beneden scrolt, eerst nog even een culturele mededeling. Het meesterwerk Turks Fruit is nu ook te lezen als je niet van boeken zonder plaatjes houdt. Striptekenaar Dick Matena vertaalde de teksten van het autobiografische verhaal van Jan Wolkers in expliciete afbeeldingen. Tsja, denk je dan. Zo kan ik net zo goed de film van Paul Verhoeven kijken. Fout. Dit beeldverhaal geeft een nieuwe lading aan het verhaal.

De cover. Wat een plaatje. 

*pas op spoiler-alert*

De Passievrucht van Karel Glastra van Loon

Wat is het? Een passievrucht is een paarsachtig rondje ter grote van een golf-, squash- of zwerkbal. Aan de binnenkant zitten allemaal pitjes, vitamines en slijm. In je mond geeft dit een sensatie van zoet en zuur die doet denken aan zonovergoten stranden.
Wat is een passievrucht na het lezen van dit boek? De zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn kind, zijn kind niet kan zijn, omdat hij zwak zaad heeft. Probleempje: de moeder van zijn zoon is overleden. Iedere keer dat je nu een slok passievruchtensap of een superfood-momentje hebt waarbij je een passievrucht door je yoghurt lepelt, denk je aan een vrouw die het met de vader van haar vriend heeft gedaan.

Oesters van Rascha Peper

Wat is het? Een creperend beestje in een schelp, dat je met tabasco en citroensap naar binnen slurpt, om jezelf zo van een instant statusshot te voorzien.
Wat zijn oesters na het lezen van dit boek? De strijd van een twintigjarige student die seks heeft met een kunsthandelaar die haar vader had kunnen zijn. Dan wordt ze ook nog verliefd op een jonger exemplaar en moet ze kiezen. Na dit boek kun je geen hap (zeewater) meer door je keel krijgen.

De oesters (van Nam Kee) van Kees van Beijnum

Wat het is? Nou, zoals we al zeiden: snothappen, zodat je overkomt alsof je weet wat culinair is dus. Maar dan niet zomaar op een willekeurige locatie, maar bij Nam Kee op de Amsterdamse Wallen.
Wat zijn oesters van Nam Kee na het lezen van dit boek? Een weerspiegeling van het gebroken hart van Berry, die verliefd wordt op de wat oudere Thera. De epileptische stripper die op een straathoek lichtgevende hoorntjes voor hem koopt. Ze gaan heel erotisch oesters eten op de Wallen in het restaurant Nam Kee en witte pruiken zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Kaas van Willem Elsschot 

Wat het ooit was? Melk, veranderd in een gele brok. Een product dat subliem smaakt met mosterd, als binnenkant van een soufflé of op een tosti. Het is ook altijd een leuk woord om een Hollands type mee aan te duiden in combinatie met ‘kop’.
Wat is kaas na het lezen van dit boek? Een product van klerk Frans Laarmans, die na het overlijden van zijn moeder een aanbod krijgt om een zaak te beginnen en daar tijdelijk ziekteverlof voor opneemt. Het mondt uit in een pijnlijke realisatie dat het best moeilijk is om kaas te verkopen. Sterker nog, kaas verkopen is veel minder leuk dan werken op een scheepswerf.

Haantjes van Kluun

Wat het ooit was? Een broodje dat je boven op je Palmpase stok prikte. Of een snoepje uit de zak boerderijdrop. Of een mannelijke kip aan het spit die je wel eens bij een dubieuze frietzaak aantreft.  
Wat zijn haantjes na het lezen van dit boek? Hippe boys die eigenhandig een financieel debacle veroorzaken tijdens de Gay Games in 1998.

Het bittere kruid van Marga Minco

Wat het ooit was? Een kruid dat eten bitter maakt.
Wat is het bittere kruid na het lezen van dit boek? Een selectie persoonlijke en gefictionaliseerde verhalen over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als je weer eens op een stuk zeperige koriander bijt en je hebt dit boek gelezen, krijg je vanzelf levendige beelden op je netvlies van Jodensterren, oproepen voor werkkampen en arrestaties.

Nou, nou. Wat een boek al niet kan doen met je smaakpapillen. Gelukkig doen boeken ook heel veel met je andere zintuigen. Wil je graag een exemplaar van Dick Matena’s Turks Fruit. Een beeldverhaal hebben als decoratie voor in je fruitschaal, provocerend flashmateriaal voor in trein of ultieme kers op de taart van je Jan Wolkers-collectie? Dit is jouw geluksdag. Wij geven namelijk drie exemplaren weg van dit kunstwerk.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.