Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De tien mooiste buitenpodia ter wereld
05 SEP 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Wikimedia, Flickr, Laughing Squid, • Meer blogs over Muziek

De tien mooiste buitenpodia ter wereld

Magie tijdens een live-show zit ‘m niet alleen in goed gespeelde muziek: de plek waar een band of artiest optreedt is net zo goed belangrijk. Deze tien outdoor concertlocaties laten je mond al openvallen voordat de show begonnen is.

In Nederland hebben we een schitterend podium in het Amsterdamse Bos - waar Frank Turner en Joep Beving recent speelden – maar buiten de landsgrenzen zijn er nog veel meer oogverblindende locaties.

10. Princes Street Gardens, Edinburgh (Schotland)

In het centrum van Edinburgh ligt Princes Street Gardens: een groot openbaar park aan de voet van Edinburgh Castle. Middenin het park, precies onder de rotspartij, staat de Ross Bandstand. Een klein maar fijn amfitheater dat plaats biedt aan 1.800 mensen. In het park zijn vooral kleinschalige elektronische festivals gehouden en de gemeenteraad wil het amfitheater nu slopen óf renoveren.

De Ross Bandstand in Edinburgh.

9. Slane Castle, Slane (Ierland)

Ergens diep in Ierland staat een majestueus kasteel: Slane Castle. Het bouwwerk dateert uit 1701 en wordt omringd door stokoude kasteelmuren en frisgroene bomen. In 1981 besloot de eigenaar van het kasteel dat het landgoed een toplocatie was voor grote rockconcerten: in de helling voor het kasteel zag hij een natuurlijk amfitheater met een capaciteit van 80.000 mensen. Zo geschiedde: in 35 jaar tijd traden er grote acts als Oasis, The Rolling Stones, David Bowie en Madonna op.

Het kan aardig druk worden bij Slane Castle.

8. Parco Della Musica, Rome (Italië)

Je moet het maar durven: een groots gebouw neerzetten in een stad die vol staat met de mooiste gebouwen uit de oudheid. De Italiaanse architect Renzo Piano durfde het aan en ontwierp het Auditorium Parco della Musica in Rome. Alsof er een ufo geland is in Noord-Rome, zo ziet het gebouw eruit. Binnen zijn er drie concertzalen, buiten de Cavea – een amfitheater – waar onder andere Damien Rice, Björk en Massive Attack al eens speelden.

Met een ufo in de rug naar een concert kijken.

7. The Greek Theatre, Los Angeles (Verenigde Staten)

Eventjes 1.200 hectare doneren aan het stadsbestuur van Los Angeles: vastgoedmagnaat Griffith J. Griffith deed er in 1896 niet moeilijk over. Zo ontstond Griffith Park en een theater in Griekse stijl. Precies zoals Griffith het gewild had. In de Tweede Wereldoorlog werd het theater gebruikt door Amerikaanse militairen, maar tegenwoordig staan acts als Chance the Rapper, Mumford and Sons en M83 er op de planken.

Griekse stijl in 'Murica.

6. Sultan’s Pool, Jeruzalem (Israël)

De Poel van de Sultan, letterlijk vertaald. Sinds mensenheugenis is de lap grond in het Dal van Hinnom een oase, die Sultan Suleiman in 1500 claimde. Van die oase is nu niets meer over: Sultan’s Pool is drooggelegd. Dat heeft wel voor een bijzondere concertlocatie gezorgd, zo met de oude stad Jeruzalem op de achtergrond. Bob Dylan, Leonard Cohen en Dire Straits kunnen het weten: zij speelden er recent.

Een avondje uit in Sultan's Pool is onvergetelijk.

5. The Great Theatre of Ephesus, Ephesus (Turkije)

Gebouwd door de Grieken, grootgemaakt door de Romeinen en nu eigendom van de Turken: Ephesus. Je komt ogen tekort in deze prachtige stad vol antieke bouwwerken. Het gigantische theater is misschien wel de grootste eyecatcher: alsof je de oudheid instapt. Veel concerten worden er niet (meer) gegeven, maar shows van Sting en Elton John zouden Grieken, Romeinen en Turken aan het dansen hebben gekregen.

Pretty impressive, right?

4. Theater Antique d’Orange, Orange (Frankrijk)

Opnieuw een shoutout naar de Romeinen, want zij bouwden dit juweeltje in het Franse Orange. Het Theater Antique d’Orange is één van de best bewaard gebleven theaters uit de Romeinse tijd en biedt plaats aan ongeveer 10.000 mensen. Het toch al legendarische bouwwerk werd nog net een stukje epischer door optredens van Frank Zappa, Elvis Costello en The Cure.

Wauw. Wauw. Wauw.

3. Bregenz Festival, Bregenz (Oostenrijk)

Een beetje valsspelen, want dit podium wordt ieder jaar speciaal voor het Bregenz Festival in het water gelegd. Aan het meer van Bregenz ligt een giga-auditorium waar de bezoekers van het festival uitkijken op het podium. Dat is ieder jaar weer een visueel spektakel met prachtige sculpturen, lichten en kleuren.

Even een podiumpje in het water leggen, dat kunnen ze wel in Oostenrijk.

2. Dalhalla Amphitheater, Rättvik (Zweden)

Een concertlocatie in een oude kalksteengroeve: hoe verzin je het? Heel veel mooier dan dit ga je een amfitheater niet krijgen hoor. In Rättvik kregen ze het voor elkaar en bouwden ze het Dalhalla Amphitheater, dat plek biedt aan 4.000 mensen. Bekende acts bij de vleet: Neil Young, Kraftwerk en Patti Smith stonden er al eens op de bühne.

Diep verscholen in het woud, vind je een walhalla: Dalhalla.

1. Red Rocks Ampitheatre, Morrison (Verenigde Staten)

Het bekendste en mooiste amfitheater ter wereld: Red Rocks. Met de Rocky Mountains als decor kan dat ook niet anders. De rotsformaties die het podium en de zitplaatsen omringen, zijn meer dan 250 miljoen jaar oud. Red Rocks is een populaire concertlocatie: U2, Radiohead, The Beatles en Daft Punk speelden er allemaal.

Red Rocks in de winter, p-r-a-c-h-t-i-g.

Wil jij graag een concert op een bijzondere locatie meenmaken? CJP'ers krijgen € 5,- korting op de concertserie Live at Amsterdamse Bos. Op 12 september treedt Kovacs op tussen de bomen. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.