Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
CJP's Cultuurknallers 39
26 SEP 2016 • Door Sophia Blijden. Beeld: Hamlet door Govert de Roos. • Meer blogs over Film Muziek Festival Theater Lezen

CJP's Cultuurknallers 39

Dansen met Dominee van Lier in Leiden, Hamlet omgetoverd tot een Arabische thriller en leer hoe je de ware vindt tijdens het Felix College. Dit zijn de Cultuurknallers van deze week.

Muziek

27 september: The Boxer Rebellion
Deze boys uit Londen gaan al een tijdje mee. In april brachten zij hun vijfde album Ocean by Ocean uit, waar de stem van frontman Nathan Nicholson weer helemaal tot zijn recht komt. Hun liedjes zijn een mix van emotionele rock met een hoopvolle beat op de achtergrond. Zij nemen hun rake teksten en gitaarrifjes dinsdag mee naar de muzikaalste kerk van Amsterdam.
Paradiso, Amsterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

30 september: De Deeldeliers
Dominee van Lier: wie kent hem niet? Samen met Jules Deelder gooit hij alle mogelijke muziekgenres in een mixer. Jazz, soul, ska, punk, rap, dub… Wat er vervolgens uitkomt? Unieke tunes waar je ongelofelijk vrolijk van wordt. Men zegt wel eens: wijsheid komt met de jaren. Als het om muzikale genialiteit gaat, is dat in het geval van De Deeldeliers zeker waar.
Gebroeders de Nobel, Leiden // € 2,50 CJP-korting // Meer info

1 oktober: Moddi
Moddi is een bijzondere singer-songwriter uit Noorwegen. Hij begon zijn muzikale reis met een geleende accordeon en gitaar. Dit jaar brengt hij een album uit waarop liedjes staan die ooit werden verboden. Zo neemt de zanger ons mee naar censuur in Rusland, Mexico, Palestina en Engeland. Een avond heerlijke muziek, inclusief een gratis les geschiedenis.
Paradiso (locatie: Jeruzalemkerk), Amsterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

2 oktober: Kakkmaddafakka
Er is behoorlijk wat lef nodig om je debuut Already Your Favourite EP te noemen (en je band de naam Kakkmaddafakka te geven). Toch moeten we de zes muzikanten gelijk geven. Alle nummers zijn perfect voor een dansje in de club, de badkamer of de bruiloft van je tante. Deze vrolijke Noorse band weet van elk nummer een feest te maken en die gave nemen ze ongetwijfeld ook mee naar Nijmegen.
Doornroosje, Nijmegen // 20% CJP-korting // Meer info

Film

Nederlands Film Festival
Het is af en toe prima om nationalisme vrij baan te geven. Zoals bij het Nederlands Film Festival, dat traditiegetrouw de kudde gouden kalveren vrijlaat in Utrecht. Dit jaar zie je er gloednieuwe Nederlandse films als Riphagen, Een Echte Vermeer en De Held en zijn er zoals altijd Q&A's met regisseurs en producten. 

Weiner
Anthony Weiner is de afgelopen jaren behoorlijk vaak in het nieuws geweest. Na het ‘Weiner schandaal’ (er verscheen een dubieuze onderbroekfoto op zijn Twitteraccount) probeerde hij zijn reputatie te herstellen door campagne te voeren als toekomstige burgemeester van New York. In deze documentaire volgen we zijn strijd. Af en toe tenenkrommend, vaker behoorlijk geestig.

La Tierra y la Sombre
Zeventien jaar geleden verliet Alfonso zijn vrouw en familie voor een beter leven. Nu keert hij terug om hen te redden van lage lonen, suikerplantages en bosbranden. Dit emotionele familiedrama is een tranentrekker, maar niet getreurd: de vrolijke Spaanse soundtrack houdt je op de been. 

24 Weeks
Je moet je bed uit als ze huilen, ze poepen na het verschonen hun luier gewoon weer onder en net als je een avond voor jezelf nodig hebt, is er geen oppas te vinden. Baby’s zijn fulltime werk. Wat als je na zes maanden ontdekt dat je baby het syndroom van Down heeft en dus nóg meer aandacht nodig heeft? Astrid en Markus staan voor de belangrijkste keuze uit hun leven: abortus plegen of de baby houden? 

Afhankelijk van de bioscoop krijg je tot € 2,50 CJP-korting.

Theater

27 september: The Square
Wat hebben een raam, tijdschrift en computerscherm met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal vierkant! Tijdens de dansvoorstelling The Square krijgt het publiek een (figuurlijke) vierkante bril opgezet. Met deze vorm in hun achterhoofd gaan de dansers aan de slag met Amerikaanse square dance en Aziatische precision walking. Daar staan wij vierkant achter.
Toneelschuur, Haarlem // € 2,- CJP-korting // Meer info

28 september t/m 1 oktober: Hamlet
Het klassieke Hamlet van niemand minder dan Shakespeare wordt omgetoverd tot een Arabische thriller. Je moet het maar aandurven. ZEP Theaterproducties waagt een poging. De tekst werd vertaald door Brainpower en in het toneelspel worden zang en spoken word afgewisseld. Een spannend stuk waarin dé hamvraag natuurlijk niet kan ontbreken: To be or not to be, that is the question.
Theater Bellevue, Amsterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

In 1792 schildere Benjamin West zijn interpretatie van Hamlet

29 september: Welkom in Partizanië
Onbeschrijfelijk, absurd, soms heftig en soms vreemd. Met die woorden is deze cabaretvoorstelling het beste te omschrijven. We snappen dat je daar niet heel veel wijzer van wordt, maar soms moet je ook gewoon worden verrast. Wat we je in ieder geval kunnen garanderen is buikpijn van het lachen. Dat is al goed genoeg, toch?
Theater Pepijn, Den Haag // € 1,- CJP-korting // Meer info

Expo

29 september – 8 januari: Hollanders in huis
Blauw bloed heeft zo zijn voordelen. Koning Elizabeth II is bijvoorbeeld beheerder van de Royal Collection, waar werken van Jan Steen en Johannes Vermeer te bewonderen zijn. Het Mauritshuis heeft het voor elkaar gekregen om tweeëntwintig van deze stukken tijdelijk binnen hun eigen muren tentoon te stellen (met als hoogtepunt De Muziekles van Vermeer). Gun jezelf dit royale uitje.
Mauritshuis, Den Haag // € 3,- CJP-korting // Meer info

De Muziekles van Vermeer

30 september – 15 januari: Leen Muller
Deze tentoonstelling over de aardewerkindustrie van Gouda is wel andere koek dan de potten en pannen die we voor een prikkie bij de IKEA scoren. Leen Muller was aan het begin van de twintigste eeuw meesterbrein achter veel keramiek. Denk aan prachtig afgewerkte vazen, geschilderd in kleuren waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.
Museum, Gouda // € 2,0 CJP-korting // Meer info

30 september – 1 mei: Cai Guo-Qiang: My Stories of Painting
Olieverfschilderijen uit China, buskruittekeningen uit Japen en een combinatie van beiden uit New York. Cai Guo-Qiang heeft een groot oeuvre aan schilderijen op zijn naam staan waarmee hij veel Westerse kunstenaars heeft geïnspireerd. Naast zijn unieke techniek, speelt ook zijn familie een belangrijke rol. Zijn oma, ouders, vrouw en dochters komen langs in de tentoonstelling. Groet ze gerust terug.
Bonnefantenmuseum, Maastricht // € 6,- CJP-korting // Meer info

Unmanned Nature, Whitworth Art Gallery, Manchester

Lezen

26 september: Felix College: Het vinden van de ware is pure wetenschap
Al van kinds af aan plukken we aan paardenbloemen om te ontdekken of onze grote liefde ook op ons is. Nu, vele jaren later, zijn we er nog steeds dagelijks mee bezig. Is het jouw nog niet gelukt om de ware te vinden? Schuif dan aan bij het Felix College. Journalist Tosca Sel deelt haar deskundige expertise op het gebied van de zoektocht naar liefde.
Felix Meritis, Amsterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

30 september: De Jonge Schrijversavond
Dé avond voor jonge schrijvers en iedereen die van jonge schrijvers houdt. Dit is de plek om de volgende Mulisch, Reve en Hermans te ontdekken. Onder andere Arjen Lubach, Elfie Tromp en Marieke Rijneveld zijn deze (helaas laatste) editie te gast om hun werk toe te lichten en de scherpe interviewvragen van Maurice Seleky te beantwoorden.
Stadsschouwburg, Amsterdam // € 5,- CJP-korting // Meer info

Beeld: Maarten Nauw

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.