Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP danst naar de pijpen van… flowarts
01 SEP 2016 • Door Djuna Kramer • Meer blogs over Theater

CJP danst naar de pijpen van… flowarts

Heb je op een festival wel eens mensen acrobatisch in de weer gezien met hoepels, stokken en andere voorwerpen waarvan je bij god niet weet hoe ze heten, die soms zelfs in de fik staan? Dat heet dus flowarts.

In het kort is flowen het dansen met een object, waarbij je helemaal in een, je raad het al, flow komt: een bijna meditatieve staat, waarin jij en het voorwerp één zijn. Voor wie meer wil weten over deze zen-mindstate: die is uitvoerig beschreven door een meneer met de superoverzichtelijke naam Mihaly Csikszentmihalyi

Flowarts vinden hun oorsprong in allerlei hoeken van de wereld. In de traditionele dans van de Maori bijvoorbeeld, slingerden mannen en vrouwen met poi (touwen met ballen aan het uiteinde) om indruk te maken op het andere geslacht. Hoepelen was onder andere een enorme trend onder de Amerikaanse huisvrouwen van de jaren vijftig, en jongleren kennen we natuurlijk uit het circus. 

Misschien zie je vooral hippies voor je, die met hun blote voeten in het zand en een joint in de mondhoek heel chill met stokken aan het zwaaien zijn, maar je kunt ook extreem gecoördineerd en high tech te werk gaan, zoals je Lights in Motion hieronder ziet doen. Omdat een lekkere flow altijd mooi meegenomen is, gaan wij het uitproberen.

Bijna wiskundig, zo strak pakken Gunilla Bergström en haar crew het flowen aan.

De stoute dansschoenen

Ik loop de enorme groene binnentuin van de Hogeschool voor de kunsten in Tilburg binnen. Tegen de felle zon in zie ik allerlei gekleurde voorwerpen door de lucht slingeren. Ik heb hier namelijk afgesproken met hoopdance-artieste Josefien Zuiderveen, die voor de gelegenheid wat van haar flowende vrienden heeft uitgenodigd. Zakken vol flowtoys hebben ze bij zich: stokken, hoepels, jongleerballen, dingen die je in de hens kunt steken, dingen met ledlampjes erop. Zo. veel. SPEELGOED!

Josefien gaat ons een lesje geven met een voorwerp waar ik me nog wel een beetje raad mee weet: de hoepel. Om op te warmen rennen we met hoepel en al door de hele tuin, de hoepel voor ons uit alsof we over de snelweg racen. Als mijn benzine echt op dreigt te raken, beginnen we aan wat dansmoves.

Lekker vurig hoepelen. Zo is Josefien. 

Goed, de bedoeling is dus dat ik één word met mijn object. Helaas lijkt deze hoepel daar nog niet over ingelicht te zijn. Een beetje om mijn middel draaien wil-ie wel, maar gewoon gezellig om mijn elleboog of mijn knieën, ho maar. Nee, deze hoepel is er niet eentje die op de eerste date all out gaat: in flowarts gaat duidelijk tijd zitten. Aan de andere kant zorgt elk trucje dat met de hulp van Josefien lukt voor een soort boost die ik eigenlijk zelden gevoeld hebt sinds het voor het eerst lukte een theelepeltje aan mijn neus te laten bungelen. Ik begin te begrijpen waarom mensen hier uren per dag aan besteden: het is een gelukshormonenmachine.

Na de les wordt er een grote flowjam gehouden, waarbij iedereen met zijn eigen toy door elkaar danst. Dan valt mijn oog op iets wat er wel héél Bruce Lee uitziet: nunchucks! Bjorn Rubens blijkt de jongen te heten die op zijn dooie gemak moves staat te maken waar je een heel leger bad guys mee om zeep zou kunnen helpen. Bjorn vertelt dat hij elke dag wel een paar uur oefent, en zo valt mijn droom om vanmiddag nog een martial arts-specialist te worden in duigen.

Net als ik denk dat het niet filmischer kan, komen er drie meisjes aanrollen op eenwielers. Zonder überhaupt gedag te zeggen, beginnen ze met fiets en al te balanceren op relingen en van trappen af te springen. Ik ben in een soort Alice in Wonderland-wereld beland en ik vind het fantastisch.

Nee, mijn fantasie is niet met me aan de haal gegaan: zie hier het bewijs!

 Wat zeggen de pro’s?

‘Om te beginnen met flowen heb je geen specifieke bouw of kracht nodig’, zegt Josefien. ‘Sterker nog: het flowen kan juist helpen bij fysieke klachten als bijvoorbeeld reuma. Ik zie mensen die het leren steeds vrolijker worden, hun focus wordt beter, ze worden creatiever. Je kunt je eeuwig blijven ontwikkelen en je traint onbewust nog al je spieren ook! Het leuke aan de community is dat het merendeel heel open en vriendelijk is. Ook al is iemand al jaren professioneel bezig, hij gaat rustig naast iemand staan dansen die net begonnen is. Zelf heb ik onder andere met mijn vuurwaaiers bovenop de dj-booth gestaan tijdens ADE. Omdat ik een beetje genoeg heb van het alleen optreden, heb ik binnen mijn bedrijf Tigerhawk Fusions ook een all-girls flowteam opgericht, waarmee ik onder andere op festivals wil gaan staan.

Vuurartiest Rick voegt daar aan toe: ‘je kunt flowarts overal voor gebruiken als je creatief bent. Ik heb bijvoorbeeld net poi gekocht met ledlampjes, die zo precies in te programmeren zijn dat je hele foto’s in de lucht kunt laten zien. Daarmee zou ik zelfs ingehuurd kunnen worden om reclame te maken. Maar ik geef bijvoorbeeld ook workshops vuurspuwen, of shows verkleed als ninja.’

Hier is Rick aan het vuurspugen verkleed als goochelaar. 

Aanrader?

Gezien een aantal praktische bezwaren - zoals een piepklein huis inclusief huisgenoten en een baan waarbij je achter een toetsenbord moet zitten - gaat het me niet lukken om een pro-flower te worden. Maar als je toch in het park zit, en je vrienden voor de duizendste keer dezelfde lulverhalen vertellen onder het genot van liters bier, kan het heel relaxt zijn de hoepel of jongleerballen er eens bij te pakken. Plus, als je het een en ander in de fik steekt, hebben ze weer wat om over te praten (niet echt doen natuurlijk).

Nieuwsgierig geworden? Op Magneetfestival kun je hoepels, poi en meer uitproberen, mét maximaal € 10,- CJP-korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.