Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Als elk boek een eigen clip had
30 SEP 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Wikipedia. • Meer blogs over Lezen

Als elk boek een eigen clip had

Muziek staat nooit op zichzelf: we krijgen er vaak een toffe video bij. Voor boeken geldt dat niet. Jammer toch? Wij doen vast wat voorzetjes voor boekenclips.

Bestsellers als Kom hier dat ik U kus van Griet op de Beeck of Hier ben ik van Jonathan Safran Foer verdienen namelijk een passende clip. Wij bieden beeldadvies op maat.

Arnon Grunberg

Boek: Het Bestand van Arnon Grunberg.
Plot: Lilian besluit dat de maatschappij haar niets kan bieden en bouwt online een bestaan op. Als hobbyhacker raakt ze vervreemd van alles wat menselijk is. Door een nieuwe baan als secretaresse bij een cybersecuritybedrijf wordt ze weer in het ‘gewone’ leven gesleept.
Clip: Grunberg zou het vast goed kunnen vinden met EMA, die op het album The Future’s Void zingt over onze digitale cultuur. De dystopische clip voor Satellites is een mooi voorzetje voor een boekenclip van Het Bestand.

Griet op de Beeck

Boek: Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck.
Plot: Het leven van Mona in drie delen: als kind, als twintiger en als dertiger. De lezer volgt Mona’s leven op de voet: de dood van haar moeder, het gedoe met haar stiefmoeder, haar liefde voor een schrijver. Het leven in een notendop.
Clip: Wat komt er niet voorbij in Kom hier dat ik u kus? Het is een roman over het leven, net als de muziek van Big Thief. Met schoonheid, scherpe kantjes en een randje melancholie.

Jonathan Safran Foer

Boek: Hier ben ik van Jonathan Safran Foer.
Plot: Jacob en Julia vormen met zoon Sam een gelukkig gezin. Of niet? Het stel groeit steeds verder uit elkaar en Sam worstelt met zijn geaardheid. Het Joodse gezin wordt letterlijk en figuurlijk verder opgeschud door een aardbeving in het Midden-Oosten.
Clip: Een gezinstragedie ontaart in een wereldcrisis. Een beetje zoals het trieste The Wilhelm Scream van James Blake eindigt met een elektronische storm.

Paulien Cornelisse

Boek: De verwarde cavia van Paulien Cornelisse.
Plot: De titel zegt het al: dit boek gaat over een cavia. Het knaagdier gaat iedere dag trouw naar kantoor en haar menselijke collega’s zijn ‘er helemaal oké’ mee dat ze er een huisdier naast hen zit. Volgens Cornelisse moest dit boek er komen ‘omdat er nog geen boek was over een cavia die op kantoor werkt.’ True that.
Clip: Bij zo’n knotsgek verhaal hoort een knotsgekke clip: de Amerikaanse band OK Go staat bekend om videoclips die stuk voor stuk viral gingen. Needing/Getting is daar wat ons betreft een heel geschikt voorbeeld van.

Rens Kroes

Boek: On the go van Rens Kroes.
Plot: Een nieuw boek van de dieetgoeroe die Nederland ooit adviseerde klei te eten. Rens Kroes heeft in On the go 49 ‘heerlijke powerfood-recepten’ gebundeld zodat wij iedere dag iets gezonds kunnen koken.
Clip: Hier hoort eigenlijk maar één clip bij: All About That Bass van Meghan Trainor.

Ernest van der Kwast

Boek: De IJsmakers van Ernest van der Kwast.
Plot: Broers Giovanni en Luca werken zich suf in de ijssalon van hun vader in Rotterdam. Voor hen duurt de zomer acht maanden. De andere vier maanden van het jaar trekt de familie zich terug in Italië om bij te komen. De twee zijn voorbestemd om de zaak van papa over te nemen, maar Giovanni’s hart ligt niet bij ijs, maar bij de literatuur.
Clip: Weemoed, humor en ijs strijden in Van der Kwasts roman om voorrang. De geknipte soundtrack voor dit boek is het nummer Icecream (On My Own) van de Australische band The Goon Sax; dat liedje belichaamt het boek volledig. Helaas is daar geen clip van, dus gaan we voor de grappige en wrange clip van Courtney Barnetts Pedestrian At Best.

Sander Donkers

Boek: Hay door Sander Donkers.
Plot: Vrij Nederland-journalist Sander Donkers schreef een biografie over Nederlands rock-‘n-roll-icoon Barry Hay. De frontman van Golden Earring snoof meer coke dan alle Rolling Stones bij elkaar en toerde als één van de weinige Nederlandse muzikanten door de Verenigde Staten.
Clip: Die bestaat al. Radar love baby!

Wat toevallig: als je nu een CJP-pas neemt, krijg je er een boek van Arnon Grunberg of Ernest van der Kwast bij! Je kunt zelfs ook nog kiezen voor De zee zien van Koos Meinderts, Het uur van Zimmermann van Karolien Berkvens en Doorgang van David Mitchell. Daar kun je dan zelf een video bij uitkiezen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.