Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zo overleef je het zwarte gat na Stranger Things
12 AUG 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: The Verge • Meer blogs over Film

Zo overleef je het zwarte gat na Stranger Things

Stranger Things is een fantastische serie – die je moet gaan zien als je hem nog niet kijkt – maar helaas duurt ‘ie maar acht afleveringen. Om niet in een zwart gat te vallen presenteren wij de beste creepy sci-fi opvolgfilms.

Voor degenen die het even gemist hebben (geen schande): Stranger Things is een sci-fi serie over het slaperige dorpje Dawkins, waar van de één op andere dag een jongen verdwijnt. Mike, Lucas en Dustin zetten alles op alles om hun vriend Will terug te vinden. In het bos stuiten ze niet op Will, maar vinden ze wel wat anders. Stranger Things kreeg tot nu toe lovende kritieken en is een hit op Netflix. Die acht afleveringen vlam je er zo doorheen, dus daarom wat goede sci-fi tips zodat je niet in een diep zwart gat naar een andere dimensie valt. Natuurlijk geldt voor deze hele blog: oppassen voor Stranger Things-spoilers. 

E.T. (1982)

Stranger Things wordt ‘een liefdesbrief aan de jaren tachtig’ genoemd en daarom kan E.T. in dit lijstje niet ontbreken. De klassieker van Steven Spielberg kwam in 1982 uit en de overeenkomsten tussen Stranger Things en E.T. zijn groot: jongens op fietsen, een vreemd wezen en de Amerikaanse regering die op hen jaagt. Dikke kans dat je ‘m al gezien hebt, maar E.T. kun je niet vaak genoeg kijken.

The Goonies (1985)

Heb je tijdens Stranger Things vooral gelachen om de grappen en grollen van de tandeloze Dustin? Dan is avonturenfilm The Goonies echt iets voor jou. Een groep kinderen gaat op zoek naar een geheime piratenschat om hun buurt te redden. Deze kun je ook met je buurjongen kijken, lees vooral verder voor horror.

Alien (1979) en Aliens (1986)

Verlang je nu alweer terug naar kippenvel wanneer het monster huize Byers binnendringt? Aliens is een eighties sci-fi knaller van formaat met een extra bonus voor Stranger Things-kijkers: de aliens maken précies hetzelfde geluid als het monster in de serie. Beide films spelen zich af in de ruimte, waar moordzuchtige buitenaardse wezens het gemunt hebben op ruimtereizigers.

Predator (1987)

Predator start als een klassieke Arnold Schwarzenegger-actiefilm: een groep elitesoldaten van de CIA wordt op missie gestuurd naar een afgelegen jungle. Alles gaat volgens plan, tot het team wordt aangevallen door een onzichtbaar wezen. Deze predator moordt de CIA-commando’s één voor één uit. Zal ook Arnie de dood vinden?

Poltergeist (1982)

Even een kleine spoiler: de scene waarin Joyce praat met haar zoon Will via de kerstlampjes is fantastisch. Vooral als hij ‘R-U-N’ spelt en het monster door de muur probeert te komen. Poltergeist zit vol met dat soort spanning: een onzichtbare geest die een Amerikaans gezin tot waanzin drijft. In Stranger Things wordt zelfs een shoutout gegeven aan Poltergeist: Joyce heeft kaartjes gekocht om de film met Will in de bioscoop te gaan zien. 

The Abyss (1989)

Buitenaards leven hoeft niet altijd eng te zijn. In The Abyss zijn het vooral mensen die er een potje van maken. Een Amerikaans SEAL-team moet op missie om een gezonken onderzeeboot te bergen voordat de Russen dat doen. Op de bodem van de zee vinden ze niet alleen de onderzeeboot, maar ook buitenaards leven. Wat Er Dan Gebeurt Zal Je Verbazen.

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Steven Spielberg is de godfather van deze lijst: Close Encounters of the Third Kind is ook van zijn hand. Met klassieke ronde UFO’s, mysterieuze gebeurtenissen en aliens. Net als in The Abyss zijn de buitenaardse krachten hier allervriendelijkst en dat was in de jaren zeventig/tachtig best bijzonder in grote Hollywood blockbusters.

Carrie (1976)

Eleven is niet het enige meisje met telekinetische krachten: Carrie kan er ook wat van. Alleen zij groeit niet op in een lab en gaat gewoon naar school. Daar wordt Carrie alleen behoorlijk gepest en met haar godsdienstwaanzinnige moeder heeft ze het ook al niet echt getroffen. Het grote schoolbal is het grote spektakel van de film. Wat er dan gebeurt, zeggen we lekker niet. Het verhaal van Stephen King kreeg in 2013 overigens een remake.

A Nightmare on Elm Street (1984)

In Stranger Things ben je nooit veilig: het monster kan je in verschillende dimensies aanvallen. A Nightmare on Elm Street gaat uit van een soortgelijk principe. Niemands dromen zijn veilig, want daar loopt de gemutileerde Freddy Krueger rond, die moordt uit wraak. Nooit meer in slaap vallen lijkt de oplossing.

The Thing (1982)

Deze horrorfilm van John Carpenter is nooit echt op waarde geschat. The Thing kwam tegelijkertijd uit met Spielberg’s E.T. en stond in diens schaduw. Terwijl het een hele toffe film is die je moet zien: onderzoekers op Antarctica vinden een ruimteschip in het ijs. Een buitenaardse levensvorm blijkt nog rond te waren; het wezen is in staat te assimileren en kan zo in de gedaante van een mens kruipen. Lekker paranoïde uitgangspunt, The Thing moet je zien!

Zin gekregen in de Spielberg-films uit dit lijstje? Tot en met 31 augustus staat het werk van de Amerikaanse regisseur centraal in EYE Amsterdam en zie je onder andere E.T., Close Encounters of the Third Kind en The Goonies.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.