Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Word kunstkenner in tien minuten
16 AUG 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Master of Light - Robby Müller EYE. • Meer blogs over Expo

Word kunstkenner in tien minuten

Duw een scherm onder je neus, klik op het driehoekje en stream kunstige kennis je hersenpan binnen. Ja, ook jij bent maar één klik verwijderd van ontwikkeling.

ARTtube is hét videokanaal over exposities in Nederland en België. Op dit online platform spreken kunstenaars over hun werk, geven curators toelichting over exposities en weet je van welke coole tentoonstellingen je Instagram-updates moet hebben. CJP selecteerde vijf video’s van exposities waar je nu met CJP-korting heen kunt. Heb je een moment in de trein of als je wacht op een vriend(in)? Spijker je kunstkennis bij met deze ARTtube-films.

1. Wilden en Nieuwe Wilden

Expressionisme is een fantastische manier om je diepste emoties eruit te schilderen. Noem het therapie met een verfkwast. Het gaat vaak om enorme doeken die vol zitten met harde penseelstreken. Kunstige vrijheid die bedoeld is om op te vallen. Expressionisme uit het begin van deze eeuw, met onder andere afbeeldingen van de Berlijnse Muur, kun je zien in de tentoonstelling Wilden: Expressionisme van de ‘Brücke’ en de ‘Der Blauwe Reiter’ (tot 18 september te zien in Museum de Fundatie in Zwolle). Hou je meer van jaren tachtig neo-expressionisme, ga dan naar Nieuwe Wilden in het Groninger Museum (tot 23 oktober). Je kunt ook naar beiden om te vergelijken hoe de stroming zich heeft ontwikkeld.  

2. Master of light 

Deze filmexpositie draait voor de verandering eens om een cinematograaf en niet om een regisseur. Robby Müller is de meester van het licht. Zo wordt hij genoemd, omdat hij oog had voor bijzonder lichtgebruik. Hij liet bijvoorbeeld met opzet fouten in de belichting voor extra sfeer. Eén van Robby’s wijsheden is: het belangrijkste van een film is het gevoel, dan de personages en vervolgens de beelden die het verhaal vertellen. Dit moet bij elkaar horen. Met die kennis liet hij Björk dansen in een fabriek en Johnny Depp drijven op zee. Je kunt Master of Light  - Robby Müller tot 4 september zien in EYE Amsterdam. Zijn verhaal wordt via de films van regisseurs als Van Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier en Steve McQueen verteld.  

3. Design Column #13 ‘Migration Matters 2’ 

De Nederlandse ontwerper Ruben Pater vertelt journalistieke verhalen door middel van grafisch ontwerpen. Hij verzamelt verhalen die hij schaart onder de noemer untold stories: je hebt er vast wel over gehoord in de media, maar volgens hem niet genoeg. Zo heeft hij een expositie over de vluchtelingencrisis. Met de film Afraid of Blue Skies, vertelt hij hoe het is om als bevolking geterroriseerd te worden door het geluid van drones. Je kunt tot en met 28 augustus naar de expo Design Column #13 ‘Migration Matters 2’ in Museum Boijmans Van Beuningen.

4. Liet Heringa over Umberto Boccioni

Op ARTtube worden ook kunstenaars aan het woord gelaten over hun fascinatie voor andere kunstenaars. Zo praat Liet Heringa - van het artistieke duo Heringa/Van Kalsbeek - gepassioneerd over het beeld Forme uniche della continuità nello spazio van Umberto Boccioni. Dit bronzen figuur met moderne twist heeft iets weg van een kwetsbare samoerai. Als Liet naar het Kröller-Müller Museum gaat - waar het beeld staat - voelt het voor haar altijd alsof ze bij een vriend op bezoek gaat.

5. Branching Fields van Esther de Graaf 

Wat krijg je als je karton, cellofaan, aluminiumfolie en tape op elkaar plakt? Wij denken gelijk aan een mislukte hut in de tuin van onze ouders. Of een poging tot spullen verpakken voor een verhuizing. Sommige mensen weten er iets kunstigs van te maken, zoals het jonge Groningse talent Esther de Graaf. Ze maakt haar eigen ‘materiaal’ van deze ingrediënten, zoals ze dat zelf noemt. Bekijk haar constructies zelf tot en met 2 oktober in het Groninger Museum.

Kun je net als wij geen genoeg krijgen van de achtergrondverhalen op ARTtube? Dit weekend staat het platfom op Lowlands! Niemand minder dan CJP’s directeur Walter Groenen zal een praatje houden. Verder luister je naar verhalen van onder andere modeontwerper Bas Kosters, directeur van Museum De Fundatie Ralph Keuning en correspondent Actuele Kunst bij De Correspondent Marian Cousijn.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.