Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waar gaat het over?!
25 AUG 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lezen

Waar gaat het over?!

Wie geen keuzestress heeft, moet écht eens met iemand gaan praten. Om je van jouw dagelijkse portie keuzemomenten te voorzien, kun je kiezen uit zes gratis boeken als je nu een CJP-pas koopt.

Van alle boeken die er bestaan, zijn dit de boeken die wij alvast voor je hebben gefilterd uit het wereldse aanbod der boeken. Check de bijbehorende leeslocaties om de verhalen tot in perfectie in je op te nemen.

1. Het Bestand van Arnon Grunberg

Waar gaat het over? De 24-jarige maagd Lillian woont nog bij haar ouders. Ze heeft vijf mislukte studies op haar cv en trekt zich tegenwoordig terug in haar kamer. Daar geilt ze online mannen op en maakt virtuele maten. Samen met twee van deze types ontmaskert ze een pedofiele dierenactivist.
Waar lees je dit boek? Op een aangelegd strand met hippe bar op wandelafstand. Zodra de avond valt, snuif je de geuren op van het biologische speenvarken dat aan het spit draait. Dit in combinatie met de geur van stilstaand water en sheesha-rook, zorgt voor een molotovcocktail van aroma’s. Zo waan je je in de kamer van Lillian en leef je mee met haar erotiserende chatconversaties.

2. De zee zien van Koos Meinderts

Waar gaat het over? Twee jongens met loeihippe namen, Kees en Jan, willen samen een schoorsteenpijp beklimmen. Het doel is om vanaf de top naar de zee te kijken. Jan klimt eerst naar boven. Dan gebeurt er iets spannends. Vervolgens rent Kees keihard weg en doet net alsof hij niet bij deze situatie was. Jaren later komt het verhaal aan het licht. Een PostSecret-waardig verhaal over vriendschap.  
Waar lees je dit boek? Het klinkt als een open deur: lekker op een strandbedje, kijkend naar de omkrullende golven die surfers op hun schouders dragen. De zonsondergang is in aantocht. Je morst druppels van je Moscow Mule over je borstkas, waar op microniveau een modderbad ontstaat door het zand dat aan je lichaam plakt. Maar dat is dus cliché. snoer je liever op zolder in een dwangbuis, zodat je je kunt identificeren met de mentale status van Kees.

3. De naam van mijn broer van Larry Tremblay

Waar gaat het over? Amed en Aziz zijn tweelingbroers die een fijne jeugd hebben. Tot hun opa en oma omkomen bij een aanslag en hun leven in één klap is verpest. Ze worden door een groep dubieuze personen opgeroepen om wraak te nemen.
Waar lees je dit boek? Het is een zomerse dag. Terwijl mensen met een 9 tot 5-mentalteit tussen de kantoormuren zitten kapot te gaan, trek jij je gestippelde picknickkleed uit je Ikea Pax-kast. Rennend naar het dichtstbijzijnde park, nestel je je loom in de schaduw van een boom, naast een bosje. Je heb niet eens in de gaten dat er giechelende meiden in staan te plassen. Met een wortel dopend in de humus, ga je op in de strijd van Amed en Aziz. Als afleiding googel je af en toe een filmpje van Aziz Ansari.

4. Doorgang van David Mitchell

Waar gaat het over? Dit boek is dunner dan je van David Mitchell gewend bent. Mocht je zijn boeken, zoals number9dream en Cloud Atlas kennen tenminste. Het verhaal gaat over een geheimzinnig huis. Eens in de negen jaar verschijnt er een ijzeren deur. Achter die deur ligt een mooie tuin en een grote villa. Eén ding is wat minder: mensen die naar binnen gaan, verdwijnen voorgoed. Ze worden prooi van een tweeling (niet Amed en Aziz uit De naam van mijn broer) die het geheim van het eeuwige leven hebben ontdekt. Horror en humor in tha mix.
Waar lees je dit boek? Voor mensen die liefkozend ‘couch potato’ worden genoemd door vrienden, is dit boek geschikt om thuis te lezen. Je hebt niet voor niets lang getwijfeld tussen een plofbank om in te verzuipen of een stijlvoller model dat iets harder ligt, maar wel meer dat rauwe koffietent-gevoel ademt. Dit boek is geschikt voor wijdbeens liggen, met één hand nagelbijtend, en de andere vastzittend in een Pringles-bus.

5. De IJsmakers van Ernest van der Kwast

Waar gaat het over? In Italië is een vallei vol dorpjes waar al generaties lang ijs wordt gemaakt. Niet door moeder natuur, maar door zuivel en suiker te mengen. De familie van Giovanni Talamini gaat hier iedere winter naartoe.  De rest van het jaar werken ze in hun Rotterdamse ijssalon. Dan wil Giovanni niet meer mee en doet zijn broer Luca hem een bizar voorstel.
Waar lees je dit boek? Een varend voertuig is een goede spot. Zo schipper je op dezelfde wijze als Giovanni doet met zijn strijd om wel of niet voor zichzelf te kiezen. Een goede plek hiervoor is het pontje tussen Amsterdam Centraal naar de NDSM-werf. Leunend tegen de reling, als koning van de wereld, maar dan zonder zinkende afloop.

6. Het uur van Zimmerman van Karolien Berkvens

Waar gaat het over? Roostermaker Loet Zimmerman denkt in acht blokken van vijftig minuten. Op de avond van zijn pensioen wordt zijn horloge gestolen, waardoor zijn gestructureerde leven naar de maan is. Paniek. Vervolgens heeft hij het gevoel dat de overvaller het op hem persoonlijk gemunt heeft en dan komt óók nog het verdriet over zijn overleden vrouw naar boven.
Waar lees je dit boek? Jij leest het liefste in een druk café, waarbij de stemmen van de kroeggenoten vervagen tot een suizend achtergrondgeluid. Of het terras, terwijl je het schuim van je bier slurpt. Ondertussen kijk je nadenkend op, om de woorden van het boek te laten bezinken. Je knikt intelligent en gaat weer verder met je identificeren met Loet.

Word je vóór 14 oktober CJP’er? Dan krijg je een van deze boeken er gratis bij. Dat gaat toch nergens meer over?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.