Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Verbranden of verdrinken: hondenweer op festivals
17 AUG 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Annemiek Scholten, Tim van Veen, Fausto Becatti, YouTube • Meer blogs over Festival

Verbranden of verdrinken: hondenweer op festivals

Hoe leuk een festival is, bepaal je grotendeels zelf. Maar soms wordt het je wel heel moeilijk gemaakt door het weer. Op deze festivals werden bezoekers voortdurend geteisterd door de elementen. Nee, een moddersurvivalpark is niet leuk.

Roskilde 2007

De zomer van 2007 zal nooit bezongen worden door Bryan Adams, want het was een hele beroerde editie. De weergoden leken dat jaar extra pissig op het Deense festival Roskilde. Tijdens de natste editie van het festival ooit viel meer dan honderd millimeter regen. Dat is twee keer zoveel als in 1997, voorheen het natste jaar. De campingweide werd een campingmeer en 5.000 mensen zonder snorkel ontvluchten het festival donderdagavond al.

Woo Hah! 2015

Vorig jaar beleefde het hiphopfestival Woo Hah! in Tilburg een hittegolf. De temperaturen stegen die dag op sommige plekken in Nederland naar 35 graden. Daar speelden ze in Tilburg goed op in: extra waterpunten en smeermeisjes op het festivalterrein, voor de sukkels die geen zonnebrandcrème hadden meegenomen en zij die dat expres vergaten.

Pinkpop 1987

Dit is zo lang geleden dat Pinkpop niet eens in Landgraaf werd gehouden. Nee, in 1987 was het Limburgse Baarlo gastheer van het roze festival. Of Baarlo in 1987 geplaagd werd door een plotselinge ijswind vanaf de Noordpool is niet bekend, maar deze editie werd berekoud. Het kwik zakte diep onder de tien graden. Sommige bezoekers schijnen de kou van Baarlo nog altijd in hun botten te voelen.

Download Festival 2016

Climate change is real. Dat ondervonden de bezoekers van Download Festival in het Britse Donington Park. Door zware regen werd het terrein een moddersurvivalpark. De moeilijkste horde was de route naar het hoofdpodium: daar moesten bezoekers door diepe modder trekken om hun lievelingsband te zien. Momenteel zitten er nog altijd groepen festivalgangers vast in de modderhopen.

Download Festival werd dit jaar omgedoopt tot Drownload Festival. (foto: Chris Lee)

Pukkelpop 2011

Regen lach je weg en hitte valt ook wel te trotseren. Maar de storm die in 2011 over het Belgische Hasselt trok, liet diepe sporen na. Het werd even nacht op het terrein toen een zware onweersbui losbarstte. Door het hevige noodweer stortte een festivaltent in, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Pukkelpop werd daarna afgelast.

Lowlands 2012

Heet, heter, heetst. Een hittegolf dwong Lowlands er in 2012 toe het gewraakte flesjesbeleid (tijdelijk) af te schaffen: bezoekers mochten eigen flesjes – zonder dop - mee het terrein opnemen.  De Amerikaanse band Foo Fighters besloot een halfuur eerder te stoppen met spelen door de hitte in de tent. Gelukkig was er op deze bloedhete editie een verfrissend watergevecht.

Het ging er nat aan toe op Lowlands 2012. (foto: Tim van Veen)

Ben jij iemand die naast weinig slaap, veel alcohol en zeven avondvierdaagses over een festivalterrein toch nog meer uitdagingen zoekt op een festival? Dan hier nog een paar festivals die gegarandeerd ieder jaar extreme weersomstandigheden hebben.

Afrikaburn

Dit zusterfestival van Burning Man wordt ieder jaar gehouden in de binnenlanden van Zuid-Afrika. Op een uitgestrekte vlakte kunnen de temperaturen overdag tot wel 40 graden stijgen. Plekjes in de schaduw zijn er niet, of je moet in een festivalmenigte gaan liggen. Gelukkig koelt het ’s nachts af. Naar het vriespunt, om precies te zijn. Neem je korte broek én winterjas mee naar Afrikaburn.

Zó warm is het dus op Afrikaburn. (foto: Fausto Becatti)

SnowGlobe Festival

In de Amerikaanse staat Nevada ligt Lake Tahoe, ieder jaar het toneel voor het SnowGlobe Music Festival. Het heet niet voor niets SnowGlobe: dit festival wordt in de winter gehouden. Laat je shirts en korte broeken vooral thuis als je SnowGlobe aandoet. Een sneeuwschep of een zakje keukenzout is wel aan te raden; soms komen bussen op weg naar het terrein vast te zitten in de sneeuw.

Glastonbury

Wat meer naast de deur dan voorgaande opties, maar daarom niet minder extreem. Op Glastonbury kun je er van op aan dat het gaat regenen. Veel en hard. Na regen komt op Glastonbury geen zonneschijn, maar nog meer regen. Verwacht voortdurend weg te zakken in de modder en schrik niet van halfnaakte festivalgangers die op hun buik langs komen schuiven.

Is jouw liefde voor festivals groter dan haat aan een nat pak of zweetoksels? Bij CJP zit je geramd met vette kortingen op Magneet Festival, Crossing Border, Valtifest, Incubate en Amsterdam Woods Festival.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.