Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Van achterafzaaltjes naar arena’s
29 AUG 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Typhoon, Solar • Meer blogs over Muziek

Van achterafzaaltjes naar arena’s

Eens in de zoveel tijd breekt dat obscure, door jou gekoesterde bandje door het plafond en verruilen ze kelderbars voor arena’s. Een hit of een nieuwe sound kan muurbloempjes transformeren in hitmachines.

Neem een band als Unknown Mortal Orchestra: vorig jaar speelden ze nog op het undergroundfestival Incubate (30% CJP-korting), dit jaar speelden ze het één-na-grootste podium van Best Kept Secret plat. Dit zijn bands en artiesten die uit de relatieve schaduw werden gekatapulteerd naar de mainstream.

Tame Impala

Kevin Parker van Tame Impala raakte vroeger gemakkelijk de weg kwijt tijdens een interview. Je stelde hem een vraag en liet hem mijmeren; voor je het wist raakte hij weer verward in zijn eigen dromen en gedachten. Hoe anders is dat anno 2016: hij chillt ‘m in de studio met Lady Gaga. In 2010 breekt Tame Impala door met debuutalbum Innerspeaker, een plaat met introverte, spacende psychrock. Maar als hij in 2015 samenwerkt met Mark Ronson, leert hij dat pop geen vies woord is. Parker zet alle sluizen open en Currents wordt een uitbundige en funky rockplaat, met hits als The Less I Know The Better en Let It Happen. Nu werkt hij samen met De Groten der Aarden en hoor je Tame Impala overal op de radio.

Voor de doorbraak

Na de doorbraak 

The Weeknd

De eerste releases van Abel Tesfaye zijn duister en mysterieus. Als The Weeknd imponeert hij in de wereld van muziekbloggers met drie fantastische mixtapes op rij, maar bij het grote publiek is hij nog onbekend. Drake is overigens dan al fan. Het officiële debuutalbum van The Weeknd (Kiss Land) op een groot label flopt en Tesfaye lijkt een grote doorbraak te vergeten. Tot hij samen met Max Martin Can’t Feel My Face maakt en een gigantische hit scoort. The rest is history.

Voor de doorbraak

Na de doorbraak 

Typhoon

Glenn de Randamie kan voor doorbraakjaar 2014 nog normaal over straat. Misschien alleen niet in hometown Zwolle, waar hij in de hiphopscene furore maakt dankzij zijn debuutalbum Tussen licht en lucht en zijn rol in hiphopgroep Fakkelbrigade. In de periode tussen de eerste en tweede plaat sliep hij weleens in de auto, zo vertelde hij in 24 uur Met. Lobi da Basi verandert zijn leven. Zandloper, Surfen en Van De Regen Naar De Zon: we kennen ze allemaal. Zelfs koning Willem-Alexander en koningin Máxima kunnen ze intussen meezingen.

Voor de doorbraak

Na de doorbraak

Unknown Mortal Orchestra

In 2010 verschijnt er op het Bandcamp-account van Unknown Mortal Orchestra één liedje: Ffunny Ffrends. Het gezaghebbende blog Pitchfork springt er gelijk bovenop, maar heeft geen idee wie er achter dit aanstekelijke fuzzpophitje zit. Het anonieme orkest blijkt maar één lid te hebben: Ruban Nielson. De Nieuw-Zeelander komt daarna snel met een rafelig debuut en volgt die op met de funky lo-fi pop van II. De teksten zijn depressief en beklemmend: ‘Isolation, it can put a gun in your hand’. In 2015 verandert alles. Unknown Mortal Orchestra bloeit volledig open met de veelkleurige plaat Multi-Love en Nielson vindt zichzelf bovenaan festivalposters. Dit jaar speelde UMO Best Kept Secret nog plat in de één-na-grootste tent.

Voor de doorbraak

Na de doorbraak

De Staat

In den beginne waren er nog geen woeste cirkelpits of prominente festivalshows. De Staat brak in 2009 door met de eigenzinnige rocksingle The Fantastic Journey of The Underground Man. Dat bracht ze trouwe fans, maar niet genoeg om een kolkende massa mee te vormen. Een jaar later speelden ze in het voorprogramma van Stereophonics in de Heineken Music Hall. Dankzij het succes van album O, de grote hit Witch Doctor en furieuze liveshows spelen de Nijmegenaren volgend jaar hun eigen concert in de Bijlmer bierbak. Die subsidie is dik verdiend, jongens en meisjes.

Voor de doorbraak

Na de doorbraak

James Blake

De eerste EP’s van James Blake zijn kleine attractieparken: je stapt in een duizelingwekkende achtbaan met de gekste elektronica en off-grid beats. Compleet vervreemdend en experimenteel. Op zijn debuut zijn nog genoeg van die kunstwerkjes te vinden, maar met Feist-cover Limit To Your Love breekt Blake door. Op de albums die volgen, wordt de Brit meer en meer een songwriter, al verliest hij zijn spannende kant nooit. Blake begon met een klein groepje fanatiekelingen, maar mag nu Kanye West tot zijn grootste fans rekenen. Op Lowlands 2016 betoverde hij een ramvolle Bravo met een delicate set.

Voor de doorbraak

Na de doorbraak

De Jeugd van Tegenwoordig

In 2005 wordt het gekke Watskeburt vanuit het niets een hit. De Jeugd van Tegenwoordig staat gelijk in de spotlights, maar wordt door kenners als een eendagsvlieg gezien. Niets is minder waar: na het succes van albums als Parels Voor De Zwijnen en De Machine breken Bas Bron, Vjeze Fur, Willie Wartaal en Faberyayo in 2010 pas echt door bij het grote publiek met Sterrenstof. Tachtig procent kans dat zelfs je moeder die mee kan zingen. Sindsdien sloopt het viertal ieder podium en is er inmiddels zelfs een heuse musical rond DJVT.

Voor de doorbraak

Na de doorbraak

Wees een early adopter en koop nu je kaartje voor Incubate in Tilburg. Daar zie je veel kleine bands die het misschien wel heel ver gaan schoppen. CJP’ers krijgen maar liefst 30% korting op een dagticket of passe-partout!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.