Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Man (23) kijkt avond lang Bridget Jones-films
02 AUG 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Universal Pictures, Bridget Jones's Baby • Meer blogs over Film

Man (23) kijkt avond lang Bridget Jones-films

Op filmfestival Film By The Sea wordt in september een heuse Bridget Jones Night gehouden: met Bridget Jones’s Baby verschijnt alweer de derde film in de reeks. Redacteur Rick zag nooit een seconde van de Britse romcoms en houdt een marathon. Pas in de laatste kilometers wordt het moeilijk.

Waarom ik nooit eerder een Bridget Jones-film keek? Het is een vrouwenfilm! Er zit geen actie in, geen geweren, geen oorlog, alleen maar kleinzielig relationeel leed van een dertiger die zich aanstelt. Just joking, jongens en meisjes. Ik kijk misschien drie oorlogsfilms per jaar en waag me af en toe aan een romcom. Bridget Jones is nooit op mijn radar verschenen. Toen de film in 2001 verscheen was ik 8, en had ik in de verste verte niets gemeen met een thirtysomething die kampt met allerlei crises. Nu kan ik me vast wat beter inleven. Vleeskleurige onderbroek aan en go!

Bridget Jones's Diary

19:36 Een vroeg begin is het halve werk. Ik heb veel voor mijn werk over, maar het ’s nachts kijken van romcoms niet.
19:43 Shoutout naar de moeder van Bridget, die Bridget Jones's Diary opent met keihard advies over de outfit van haar dochter. ‘You'll never get a boyfriend if you look like you wandered out of Auschwitz.’
19:54 Ik had verwacht het hele dagboekidee strontirritant te vinden, maar eigenlijk is het wel grappig hoe Bridget haar leven becommentarieert. Herkenbaar bovendien, al zijn de gedachten die door mijn hoofd rondspoken niet zo hilarisch en drink ik minder wijn.
19:56 Haha, geinige cameo van Salman Rushdie. Bridget zet hier verder de toon voor miserabele speeches, zo zal ik in de rest van de films leren. ‘Mr…. Mr…. Mr. Fitzherbert! Because… that is his name’.

20:06 Ik weet niet hoe snel jullie door hadden dat die Daniel Cleaver een enorme lul is, maar bij het ‘Take some more wine’ tijdens een etentje heb ik het al gehad. Hier trap je toch niet in?! Behalve als je seks met hem wilt natuurlijk. Haar onderbroek verzendt mixed messages, maar natuurlijk gebeurt het wel.
20:13 De verhaallijn van Bridgets ouders is triest. Die goedzak van een vader verdient het niet alleen gelaten te worden. Hij komt wel met de beste typering van de film als hij het heeft over de nieuwe liefde van zijn vrouw: ‘a tangerine tinted buffoon’. Woorden zijn machtiger dan het zwaard.
20:31 Oh wow, Daniel Cleaver blijkt een lul, didn’t see that coming. Gelukkig krijgen we nu wel te zien hoe Bridget in haar verdriet verzuipt. In bad trekt ze haar nepwimpers eraf, ze eet droge cornflakes en declameert voor Chaka Khan en wodka te kiezen: stuk voor stuk mooie scènes.
20:46 Vechten, vechten, vechten! Leuke knokpartij tussen Darcy en Cleaver. Helemaal door de setting in dat Griekse restaurant. De obers mogen hun typecasting als temperamentvolle zuiderlingen waarmaken en Darcy en Cleaver rollebollen over straat.
21:09 Wat me steevast irriteert aan romcoms – nu dus ook weer – is die akelige voorspelbaarheid. Bridget komt er via haar moeder achter dat de vrouw van Darcy vreemdging met Cleaver en sjeest naar het kerstfeestje. Joe, dat wist echt iedereen de hele film al. Na wat dralen en gedoe komt uiteindelijk ALLES GOED. 

Pauze Even de was opgehangen en eten gehaald bij de supermarkt. Moet ook gebeuren hè.

Bridget Jones: The Edge of Reason

21:40 Deel twee. Moet eerlijk zeggen dat ik niet sta te springen: sequels zijn meestal slechter. Ik heb me net prima vermaakt maar ben bang dat The Edge of Reason niet echt leuk gaat zijn.
21:51 Rake observatie van Bridget over haar vrienden: ze moedigen je aan om een man te veroveren, en als je hem eenmaal hebt, sporen ze je aan hem te verlaten. Ik voel me ook altijd gesterkt door mijn vriendengroep, al zijn zij groot fan van mijn vriendin.
22:01 Hier was ik dus bang voor: de gênante scenes zijn inmiddels precies uit te tekenen. Een paranoïde Bridget stormt binnen bij Darcy thuis en natuurlijk zitten ze daar net in een belangrijke meeting.
22:06 Neeeee, gaan skiën in een deel twee getuigt van ideeënarmoede. Dan begeef je je echt op Gooische Vrouwen 2-terrein. Dit werkt als een rode lap op een stier voor iemand die niet van romcoms houdt.

22:17You fold your pants before you go to bed’, zegt Bridget tegen Darcy, om hun karakterverschillen te duiden. Dit soort zinnen vind ik mooi en grappig. Beter was de film meer deze hoek ingedoken dan….
22:26 NAAR THAILAND TE GAAN! Sorry, maar zei ik net iets over ideeënarmoede? Hele magere kunstgreep om een andere setting te creëren en die Cleaver-guy er weer in te fietsen. Argh, en natuurlijk valt ze weer bijna voor hem. Enige voordeel van Hugh Grant: hij vecht met Darcy. Dat blijven grappige scènes, vooral omdat ze nu een fontein als decor kiezen.
22:46 Bridget in de cel blablaba, ik heb zo’n vermoeden dat alles goed komt.
23:18 Heb ik doorgespoeld? Misschien heb ik doorgespoeld.
23:19 Alles komt goed, told you so. Erg blij dat dit er op zit.

Je ziet het op filmfestival Film By The Sea in Vlissingen. Op 14 september draait daar Bridget Jones’s Baby op een speciale Bridget Jones Night. Met je CJP-pas krijg je er €2,- korting op een kaartje! Krijg je al koude rillingen bij het denken aan een Bridget Jones Night? Er draaien nog veel meer films op het festival, check het hele programma op de website van Film By The Sea

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.