Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 34
24 AUG 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 34

Een bescheiden hittegolf in Nederland, wie had dat nog verwacht? Daarom een okselfrisse editie van de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Met een bonafide hitalbum, de drummer van Alt-J en een hele slechte singer-songwriter.

Roosevelt – Roosevelt (album)

Hit na hit na hit na hit. Artiesten of bands flikken het zelden: een album maken dat nergens inkakt, geen fillers kent, maar continu doordendert met de meest catchy liedjes. Roosevelt lukt het. Op zijn debuutalbum notabene. De Duitse Marius Lauber werkte er dan ook drie jaar aan. De jonge producer wilde gelijk raak schieten met zijn eerste plaat. Jarenlang sleutelde hij minutieus aan zijn nummers. Extra trommeltje hier, synthveegje daar. Het resultaat is een smakelijke electropopplaat die je het liefst de hele dag draait. Roosevelts muziek is funky, smooth en aanstekelijk. Echte feelgood-muziek die in de zomer niet mag ontbreken. Luister maar eens naar Fever: alsof MGMT weer terug in vorm is. Op de rest van de plaat hoor je invloeden van Daft Punk, Chic, Caribou en Chad Valley, allemaal even lekker. Een appelboom zonder rotte vrucht.

Jett Rebel – Don’t Die On Me Now (album)

Het enfant terrible van de Nederlandse popmuziek is terug in de spotlights. Jett Rebel beloofde dit jaar drie albums uit te brengen en hij lijkt zich aan die belofte te houden: Don’t Die On Me Now is na Truck het tweede album dat hij dit jaar uitbrengt. Naar eigen zeggen is Jelte Tuinstra cold turkey gestopt met de genotsmiddelen des levens en heeft dat allerlei deuren in zijn hoofd weer geopend. Lo-fi avontuurtje Truck werd door de vaderlandse pers finaal de grond in geschreven; met Don’t Die On Me Now laat Rebel als reactie zijn spierballen rollen. Swingende rock-'n-roll met blazers, rinkelende piano’s en bluesinvloeden.  Met bandleden Xavier Vrienten en Kees Schaper prominent op de hoes keert Tuinstra terug naar een bandformatie wat zorgt voor een vol rockend geluid. The rebel is back!

Thom Sonny Green – High Anxiety (album)

Sms jij weleens met Miley Cyrus? Nee hè. Wij ook niet hoor. Thom Sonny Green wel. Sinds de drummer van Alt-J een remix maakte voor de popster en een sample van Cyrus gebruikte in het liedje Hunger of the Pine zijn de twee dikke vrienden. Wij vinden Green het coolste Alt-J lid en daarom slingerden we ook nieuwsgierig Spotify aan toen zijn debuutalbum uitkwam. In de pressrelease wordt de muziek van Green onder andere vergeleken met die van Arca, maar daarvoor is High Anxiety veel te gestroomlijnd. Met trage strijkerspartijen en droge drums die ons eerder doen denken aan Moby en Massive Attack. Luister zeker naar opener Vienna, waar dat allemaal in terugkomt. We hebben nog geen Miley Cyrus-feature ontdekt, maar je weet maar nooit.

Gerson Main – De Slechtste Singer-Songwriter Van Nederland (album)

Arme Gerson Main. Zijn hoofd moet tijdens deze Hollandse hitte een soort snelkookpan zijn met die wollen muts. Ach ja, je hebt een handelsmerk of niet. Al is Gerson Main zonder muts waarschijnlijk ook een charmante kerel. Hij won de talentenjacht De Beste Singer-Songwriter Van Nederland net niet, maar is met liedjes als Koning van de Camping en Ik Weet Niet Hoe absoluut een winnaar in de charts. Gerson Main is grappig en spitsvondig, zijn muziek sfeervol en eenvoudig. Het is alsof Main ieder nummer met zijn armen wijdopen staat, zo welkom voel je je in zijn liedjes. Ga hem zeker zien op De Parade in Amsterdam!

Glass Animals – How To Be A Human Being (album)

De albumcover van Glass Animals gaat wat ons betreft op voor één van de beste covers van het jaar. Het is een sepia-portretfoto van een divers gezelschap dat op de meest uiteenlopende manieren poseert. Past prima bij de muziek van de Britse band: die is al net zo eigenzinnig. Glass Animals in een hokje proppen is lastig. Het is alsof Alt-J op vakantie is gegaan naar zonniger oorden en daar Everything Everything is tegengekomen, die net de hele zomer heeft ingeruimd voor het luisteren naar hiphop. How To Be A Human Being staat vol met quirky popliedjes met titels als Pork Soda en Season 2 Episode 3. Niet teveel willen duiden, gewoon gaan luisteren.

Canshaker Pi – For Ed (EP)

Stel je voor: Ronnie Flex komt met een nieuw album en het is geproduceerd door Kanye West. De Nederlandse muziekwereld zou op zijn grondvesten schudden. Met deze nieuwe EP van het Amsterdamse Canshaker Pi is min of meer hetzelfde geval, al zat Kanye hier niet achter de knoppen. Wie wel dan? Stephen Malkmus, de frontman van de legendarische indierockband Pavement. Malkmus is een pionier en smaakmaker in de slackerrock en het is een groot compliment voor Canshaker Pi dat hij met het viertal wil werken. For Ed telt vier nummers: drie daarvan komen niet eens tot de twee minuten en die ene uitschieter duurt dan weer dik zes minuten. Canshaker Pi is nog altijd even gruizig en dissonant, alsof ze liever willen dat je niet naar ze luistert. Maar de hooks in liedjes Believe In Your Heart enThe Naked Flower of The Wiz 1 zijn zo onweerstaanbaar dat wij ze telkens weer opzetten.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.