Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 32
11 AUG 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Siluh Records, Mozes and the Firstborn • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 32

Het wachten wordt beloond: we hebben weer een nieuwe Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Met deze week een ingenieuze clip die sowieso viral gaat, een dansbaar duo uit Nijmegen en een complete soundtrack.

Blossoms – Blossoms (album)

Vier Britse jongens maken fris Britpopalbum; zoiets gebeurt eigenlijk iedere week wel. In deze editie van de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst is Blossoms het snoepje van de week. Hitsingle Charlemagne heb je vast weleens gehoord, of je moet de afgelopen acht maanden zijn wezen backpacken door Zuidoost-Azië. De band uit Stockport schopte het begin dit jaar tot de BBC Sound Of 2016 lijst en mag dat nu proberen waar te maken met hun debuutalbum. Daarop gaan de glitterjasjes niet uit: net als Charlemagne worden veel liedjes opgefleurd met frivole synths. Frontman Tom Ogden doet qua stemgeluid gek genoeg denken aan het jongere broertje van Kurt Nilsen – kent u die nog? – en zingt met lekker veel pathos. Ook dit snoepje van de week is weer lekker zoet.

Drive Like Maria – Deep Blue (single)

Tegenwoordig zijn clips soms nog grotere kunstwerken dan het nummer waarvoor ze gemaakt zijn. Bands en artiesten proberen elkaar te overtreffen met prachtig geschoten korte films (Jamie xx - Gosh) of maken slim gebruik van technische foefjes (De Staat – Witch Doctor). Nou, Drive Like Maria kan er ook wat van. Hun clip voor single Deep Blue lijkt op een schilderij dat tot leven is gekomen. Met behulp van de foto-app Prisma figureert de Belgisch-Nederlandse band in hun eigen kunstwerk. De clip was niet eenvoudig gemaakt: in totaal hebben de leden van Drive Like Maria 1.828 Prisma-foto’s moeten maken om een ontwerpstudio aan de slag te zetten. Maar dan heb je ook wat! Intussen hebben we het nog helemaal niet over de muziek gehad, dat is dan weer het nadeel van die mooie clips. Deep Blue is een fijne no-nonsense tune waarmee je gemakkelijk wat kilometers wegtikt op welke snelweg dan ook. Fijn in het gehoor liggende roadburnrock, dat zijn we inmiddels wel gewend van Drive Like Maria.

Hamilton Leithauser & Rostam – In A Black Out (single)

Wat gebeurt er met een succesvolle band wanneer één van de creatieve genieën vertrekt? We zetten het maar even zwaar aan, want Vampire Weekend maakte het afgelopen decennium louter diamanten indieplaten en daar was Rostam Batmanglij grotendeels verantwoordelijk voor. Dit jaar besloot hij desondanks het bijltje erbij neer te gooien en stapte hij in goed overleg uit Vampire Weekend. Godzijdank blijft het rondom hem niet stil. Er zit een gezamenlijk album aan te komen met Hamilton Leithauser, die je kunt kennen als frontman van The Walkmen. Op de single In A Black Out laat Rostam horen dat hij zijn magie ook buiten Vampire Weekend kwijt van. De rootsy stem van Leithauser landt op In A Black Out op gevlochten gitaarwerk, gehum loopt over in een heus engelenkoor. Dat alles zonder over the top te gaan: wat Rostam maakt is altijd smaakvol. De song komt nooit echt los en sterft in schoonheid.

Keljet – Love At First Sight (EP)

Goede titel voor deze EP: het is liefde op het eerste gezicht. Love At First Sight is een discoknaller van jewelste. Als deze track de vloer niet vult, kun je het feestje beter opdoeken. Koen Mestrum en Teun Pranger zijn verantwoordelijk voor de slicke nu-discosound. Het Nijmeegse duo – ‘keljet’ is dialect voor ‘kerel’ – speelde al in Ibiza en Jakarta, maar deed vorig jaar net zo lief mee aan de Popronde om extra vlieguren te kunnen maken. Keljet wil namelijk ook in een live-setting overtuigen. Met Love At First Sight lukt dat alvast: de EP is altijd dansbaar, of het nu gaat om een bonafide hit of een slowburner. Met referenties als Classixx en Passion Pit heeft Keljet een toegankelijk en populair geluid, dus benieuwd of die internationale boekingen binnenkort weer binnenstromen.

Various Artists – Suicide Squad: The Album (album)

De film Suicide Squad heeft niet echt een zachte landing gehad in de pers. De film kreeg veel slechte recensies en heeft op Rotten Tomatoes een wel heel magere score van 26%. Gelukkig kunnen we ons hart ophalen aan de soundtrack, die volstaat met bekende artiesten en bijzondere samenwerkingen. Wat dacht je van Rick Ross die vuur spit op een gestoorde beat van Skrillex? Of Action Bronson die over stoffige instrumentals van Mark Ronson mag rappen terwijl Dan Auerbach een refreintje voor zijn rekening neemt? Dan zijn we nog niet eens begonnen over die Sucker For Pain track waarop alleen al Lil Wayne, Ty Dolla $ign en Wiz Khalifa meedoen. Verder krijgen we op de Suicide Squad-soundtrack nieuwe tracks van Kehlani, Grimes en Kevin Gates. Alleen jammer dat Panic! At The Disco zich bezondigt aan een onnodige cover van Bohemian Rhapsody. Toch: soundtrack > film.

Mozes and the Firstborn – Crawl (single)

Skiiiiiiiiiiiiiiills, I got skills, I got skiiiiills, to make it to your doorway’. Klinkt dat bekend? De grootste hit van Mozes and the Firstborn is een heerlijk slackeranthem: zelfs dronken kun je het tempo prima bijbenen. De Eindhovense band slaat op het tweede album een nieuwe weg in. Tenminste, dat concluderen we na tussendoortje Power Ranger (EP) en de nieuwe single Crawl. Melle Dielesen praatzingt niet langer, maar rekt zijn vocalen lekker lang uit. Crawl is een stemmig, nineties collegerocknummer met hier en daar een dissonante gitaar. Het grootste verschil is toch wel het gevoel dat Mozes and the Firstborn je hier geeft. I Got Skills is meebrullen en nog een sigaret opsteken, Crawl is de ochtend van de kater en het overdenken van je zonden. Niet dat wij graag een kater hebben, maar we kijken reikhalzend uit naar hun tweede plaat Great Pile of Nothing.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste en opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.