Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Je hebt je ouders niet nodig
09 AUG 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Wikipedia, Youtube, Flickr. • Meer blogs over Film

Je hebt je ouders niet nodig

Zijn jouw ouders wel je echte ouders? Sorry voor deze paranoïde vraag, maar in de Braziliaanse film Mãe só há uma - die CJP'ers gratis kunnen gaan zien - komt hoofdpersoon Pierre erachter dat hij als baby is gestolen van zijn échte vader en moeder.

Dat is best wel heftig. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als adoptie; kinderen stelen is immers een dom idee. Zonder je ouders kun je het best ver schoppen, zo bewezen enkele grote sterren. Wist je bijvoorbeeld dat Steve Jobs en Nelson Mandela geadopteerd zijn? Nee hé. Laten we even je kennis van geadopteerde sterren toetsen.

Marilyn Monroe

Hét stijlicoon van de jaren vijftig zwerft van weeshuis naar weeshuis. Haar drugsverslaafde moeder brengt haar eerst onder bij vrienden, maar later wordt Marilyn ondergebracht bij weer een ander gezin. Op haar zestiende trouwt ze met de buurjongen om op eigen benen te kunnen staan.

Marilyn Monroe doet het ook altijd nog goed in 2016.

Waar of niet waar?
Hartstikke waar. Helaas erft Monroe wel de psychische stoornissen en het drugsgebruik van haar moeder. In 1962 overlijdt ze aan een overdosis medicijnen.

John Lennon

Als de kleine John geboren wordt, is zijn vader op zee. Zijn moeder deelt het bed met een ander en als vader Lennon thuis komt, is het huwelijk gebroken. Mama Lennon wil verder met een nieuwe man en ziet geen ruimte voor John in dat plaatje. Gelukkig mag John bij zijn oom en tante komen wonen.

John Lennon met Tina Williams en Susan Whitman.

Waar of niet waar?
Waar! John is allesbehalve een gemakkelijk kind: op school haalt hij belabberde resultaten en hangt hij liever de clown uit. Maar als hij ene Paul McCartney ontmoet, begint het Beatles-balletje te rollen.  

Jamie Foxx

Hoe vertel je een baby van zeven maanden oud dat papa en mama gaan scheiden? Nou, niet dus. Daarom wordt Jamie geadopteerd door zijn oma. Die – geloof het of niet – ooit ook Jamie’s moeder adopteerde.

Jamie Foxxiefoxx.

Waar of niet waar?
Ook deze is waar. Als puber is Jamie al de leukste thuis. Leraren gebruiken hem om de klas in toom te houden: als iedereen zich een les lang gedraagt, vertelt Jamie aan het einde van de les een aantal grappen.

Eric Clapton

De eerste tienermoeder van dit lijstje: Patricia Clapton is 16 als ze een zoon krijgt. Eric wordt verteld dat Patricia zijn zus is en zijn grootouders werpen zich op als zijn ouders. 

Eric Clapton in de lente van zijn leven.

Waar of niet waar?
Nu verwacht je een keer een ‘niet waar’. Helaas: ook deze is waar. Een paar jaar na zijn geboorte trouwt zijn moeder met een Canadese soldaat en emigreert.

Chris Martin

De anonieme moeder van Chris Martin brengt haar kind ter wereld in een hotelkamer. Ze staat de baby af ter adoptie en laat nooit meer iets van zich horen. De frontman van Coldplay staakte vorig jaar zijn pogingen om zijn biologische moeder ooit nog te vinden.

Hier kijkt Chris Martin veelbetekenend naar rechts.

Waar of niet waar?
Nee nee nee, dit is pure onzin. Chris Martin is een gelukkige jongen uit een gezin van vijf.

Jody Bernal

Het Colombiaanse Bogota is de geboorteplaats van Jody Bernal. De hitzanger wordt drie maanden na zijn geboorte geadopteerd door een Nederlands gezin. Hij groeit op in Delft.

Que si, que no? Dat is de vraag die Jody ons hier stelt.

Waar of niet waar?
Godzijdank waar! Wat als Que Si, Que No nooit was uitgebracht in Nederland? Dan leefden we nu in een dystopische wereld zonder Spaanstalige hits.

Marina Abramovic

Als Marina 3 is, komen haar Servische ouders om bij een bombardement. Ze wordt daarna door haar grootouders opgevoed. In 1976 vestigt ze zich in Amsterdam.

Dit is Marina Abramovic.

Waar of niet waar?
Niet waar. Al was haar jeugd geen pretje: haar moeder mishandelt haar en ze mag tot haar 29ste niet na tien uur ’s avonds over straat. Daarom verhuist ze in 1976 naar onze hoofdstad.

Skrillex

Als Sonny wordt geboren, besluit moeder Skrillex dat ze niet klaar is voor het moederschap. Gekke timing voor zo’n beslissing, maar goed. De bevriende familie Moore wil het kind wel opvoeden. Intussen houdt zijn echte moeder als ‘vriendin’ van de familie een oogje in het zeil.

Wat een posterboy is het ook, die Skrillex.

Waar of niet waar?
Yes, ook waar. Sonny is er pas 3 jaar geleden achter gekomen zelfs.

In de Braziliaanse film Mãe só há uma zie je hoe de puberende Pierre zich aanpast als hij ineens moet gaan samenleven met zijn échte vader en moeder. CJP’ers zien deze film zelfs helemaal gratis! Stuur een mail naar marije@cjp.nl met je naam en die van je vriend(in) om kaarten te reserveren. Wees snel, want op=op!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.