Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP danst naar de pijpen van…. House Dance
09 AUG 2016 • Door Djuna Kramer. Beeld: Summer Dance Forever door Sasha Box. • Meer blogs over Theater

CJP danst naar de pijpen van…. House Dance

Nooit meer de Macarena! CJP’s Djuna test de komende weken een aantal alternatieve dansstijlen. Deze week: house dance.

Stel, je bent in de club en de dj draait house. Wat zie je dan als je om je heen kijkt? Hoogstwaarschijnlijk een zee van fistpumps en een paar mensen die ongeduldig staan te wachten tot de beat dropt. Of iedereen staat te praten, omdat ze geen idee hebben hoe je op house kunt dansen. Als je wél iemand helemaal los ziet gaan in zijn eigen unieke stijl, doet-ie waarschijnlijk aan house dance.
House dance ontstond in de jaren tachtig, in de clubscene van onder andere New York en Chicago. Dansers van allerlei achtergronden en culturen liepen elkaar daar tegen het groovende lijf. Breakdance, tap, ballet, capoeira, Afrikaanse dans, voguing: iedereen deed z’n ding op de gloednieuwe muziekstijl house. Hiphop zoals we dat nu kennen was een paar jaar eerder ontstaan in de Bronx, en ook de dansers die daar hun hart aan verkocht hadden deden vrolijk mee (zucht, bestond er maar zoiets als een feestjestijdmachine).

De liefdesbaby van al deze culturen werd een stijl met veel nadruk op freestylen, individualiteit en onverwachte manieren van bewegen. En díe baby gaan wij eens even, eh, dansen.

De stoute danschoenen

House dance wordt niet op veel plekken gegeven, maar gelukkig wel in buurtcentrum Nowhere in Amsterdam Oost. Ik stap een beetje zenuwachtig de les in, omdat iedereen eruit ziet alsof ze beestachtig los zullen gaan zodra de muziek aangaat.
Het valt gelukkig mee: we beginnen rustig met stapjes op je hakken en tenen die me heel veel doen denken aan tapdansen (zie vorige blog). Daarna doen we allerlei varianten op bodyrolls. Yes, die kan ik nog wel, van bump-’n-grind-achtige avonden in semifoute kroegen. Tot zover hou ik het prima bij, maar dan plotseling moet het allemaal in dubbel tempo. Help! Ik probeer de rest met man en macht bij te houden, maar of het er een beetje funky uitziet is zwaar de vraag. De bewegingen moeten steeds groter: dit is duidelijk geen dans voor op een propvol Sensation White, maar eerder voor in een underground club, waar iedereen juichend in een cirkel om je heen gaat staan. Wat me verder opvalt is dat house dance heel erg vloeiend is: er zijn niet alleen bouncende bewegingen op de beat, je kunt ook plotseling heel sensueel dansen op een melodielijntje.

De pro's aan de slag

Na een uur ben ik best wel tevreden met mezelf en begin ik mijn spullen te pakken. Maar ineens wordt er geroepen dat de tweede helft nu begint: het blijkt tijd voor wat danslerares Kim noemt ‘moving around’: grondwerk. Eindeloos bewegen we al rupsend, kruipend en tijgerend heen en weer over de grond. Nou ja, ik dan, sommige anderen zijn geboren b-boys en -girls.
Toch voel ik me geen moment ongemakkelijk: iedereen is zó op zijn eigen manier aan het losgaan dat je het gevoel hebt dat alles mag. Na afloop ben ik bekaf, maar ook nog steeds hyper. Thuis rups ik nog een beetje in de rondte, wat mijn huisgenoten vreemd genoeg niet heel indrukwekkend vinden.

Wat zeggen de pro’s?

‘Het gaat niet over choreografieën,’ zegt danslerares Kim Tawjoeram, ‘ik wil mijn leerlingen alleen de tools geven om op hun eigen manier los te gaan, te genieten van wat ze zelf willen uiten. In een club met de juiste vibe en de juiste mensen, kun je daar helemaal in op gaan. Het gaat dan niet over drinken of een one night stand zoeken, maar over liefde voor muziek en elkaar. Als het goed is, voelt het in de les ook alsof je samen uit bent. Het moet voor alle niveaus leuk zijn, daarom probeer ik mijn lessen laagdrempelig te maken. Ik noem het bijvoorbeeld niet ‘freestylen’, maar ‘moving around’, dat klinkt veel minder bedreigend.’

Beeld: Summer Dance Forever door Sasha Box.

‘Ik geef vaak opdrachten als ‘beweeg achteruit over de vloer op handen en voeten’, dan móét je wel iets nieuws en creatiefs bedenken! Dat is het leuke van house dance: je kunt je door alles laten inspireren. Soms zie ik een kind op een vreemde manier in de rondte springen en dan denk ik, that’s cool!’
‘De house dance community in Nederland is klein, maar hecht. Ik voel me verbonden met house dansers van over de hele wereld. Het voelt alsof we dezelfde taal spreken. Het is een sociale dans bij uitstek, je moet op elkaar inspelen, een move overnemen en weer veranderen bijvoorbeeld. Als tip zou ik willen meegeven: beperk je niet tot bepaalde stijlen, dompel je onder in allerlei verschillende soorten muziek en dans en go with the flow!'

Vette battle!

Aanrader?

Absoluut, ik ga volgende week linea recta terug naar buurthuis Nowhere. Na afloop voelde ik me superenergiek en happy, ook al begint de spierpijn zich aan te dienen. Wat ook leuk is, is dat ik dit op het volgende feestje meteen toe kan passen (anders dan bijvoorbeeld tapdans, wat een beetje gek staat op de dansvloer). 16 t/m 20 augustus is Summer Dance Forever in Amsterdam, een van de belangrijkste urban-dansfestivals ter wereld. De 20e is er een house dance-battle, daar ga ik zeker naar kijken. En misschien zelfs een beetje over de vloer tijgeren…

Wil jij zien hoe de echte dansers het er op het podium vanaf brengen? Met CJP krijg je 16 & 17 augustus € 5,- korting op het Summer Dance Forever Festival in het DeLaMar Theater. En wil je altijd op de hoogte blijven van dans? Pak dan de CJP-korting van € 18,95 op een abonnement van Dans Magazine.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.